Reklama

Przekąski na sylwestra z ciasta francuskiego to obowiązkowa pozycja w menu na 31 grudnia. Dlaczego? Świetnie smakują zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Czasem nawet nie wymagają sięgania po talerzyk - to dobra opcja, gdy planujesz bufet w formie szwedzkiego stołu.

Reklama

Spis treści:

  1. Paluchy z boczkiem
  2. Ślimaczki ze szpinakiem i łososiem
  3. Poduszeczki z pomidorami

Przepis na paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego,
  • 100 g cienkich plasterków boczku wędzonego,
  • ulubione przyprawy: np. zioła prowansalskie,
  • 2 jajka do posmarowania,
  • opcjonalnie: ser żółty.

Sposób przygotowania:

  1. Jeden arkusz ciasta francuskiego rozwiń i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  2. Poukładaj na całym arkuszu plastry boczku - jeden obok drugiego.
  3. Jeśli masz ochotę, posyp boczek tartym serem - możesz pominąć ten etap.
  4. Drugi arkusz ciasta rozwiń i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ułóż na boczku i serze jajkiem do dołu (wierzch powinien być suchy).
  5. Mocno dociśnij do siebie arkusze ciasta. Teraz pokrój całość w długie paski (najlepiej o szerokości 1,5-2 cm).
  6. Każdy pasek zawijaj w kształt spiralny. Gotowe paski jeszcze raz posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp ulubionymi przyprawami - np. ziołami prowansalskimi.
  7. Przełóż zawijasy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach C, aż będą rumiane. Ta przekąska na sylwestra z ciasta francuskiego najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.
fot. Zawijasy z ciasta francuskiego z boczkiem/Adobe Stock, noirchocolate

Przepis na ślimaczki z łososiem, szpinakiem i serem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 400 g mrożonego szpinaku (może być też świeży),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g sera feta lub sera żółtego (może być też np. gorgonzola, jeśli lubisz wyraziste smaki),
  • 200 g wędzonego łososia,
  • 3-4 łyżki śmietany 18%,
  • pieprz,
  • sól,
  • słodka papryka,
  • jajko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak podduś na patelni, dopraw obranym i drobno posiekanym czosnkiem, a także solą, pieprzem i słodką papryką. Pamiętaj, żeby nie solić za dużo, szczególnie jeśli używasz słonej fety.
  2. Przełóż szpinak do miski, wkrusz do niego fetę (lub dodaj starty ser żółty albo gorgonzolę).
  3. Dodaj pokrojonego na małe kawałki łososia.
  4. Dodaj śmietanę. W razie potrzeby dopraw jeszcze raz.
  5. Zaczekaj, aż cała masa wystygnie - szpinak nie może być gorący, bo będzie ci trudno posmarować nim ciasto francuskie w taki sposób, żeby nie namiękło.
  6. Posmaruj arkusz ciasta francuskiego masą szpinakowo-łososiową. Zwiń w zwartą roladę.
  7. Roladę pokrój na paski o szerokości ok. 1,5-2 cm.
  8. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj powstałe ślimaczki z ciasta francuskiego.
  9. Posmaruj ich wierzch roztrzepanym jajkiem.
  10. Piecz w 200 stopniach C przez około 20 minut. Przekąska na sylwestra z ciasta francuskiego i szpinaku gotowa!
fot. Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem/Adobe Stock, zi3000

Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorami

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • zioła prowansalskie,
  • jajko do posmarowania,
  • opcjonalnie: ser żółty.
  1. Ciasto francuskie pokrój na prostokąty.
  2. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój. Układaj na prostokątach. Teraz możesz posypać je również tartym serem żółtym.
  3. Dopraw ziołami prowansalskimi.
  4. Wierzch przekąski posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  5. Piecz w 200 stopniach C przez 15-20 minut, aż do zrumienienia. To przekąska na sylwestra z ciasta francuskiego w prawdziwie włoskim stylu.
fot. Ciasto francuskie z pomidorkami koktajlowymi/Adobe Stock, zi3000
Reklama

Zobacz więcej przepisów na przekąski na sylwestra z ciasta francuskiego:

Reklama
Reklama
Reklama