Proste ciasta na Wielkanoc. Zbiór najłatwiejszych przepisów, które udadzą się każdemu
Proste ciasta na Wielkanoc nie wymagają skomplikowanych przygotowań. Ekspresowa babka, najłatwiejszy mazurek świata i wielkanocne brownie to tylko niektóre z naszych propozycji. Samo przygotowanie zajmie ci maksymalnie 30 minut, dolicz jednak czas pieczenia, który różni się w zależności od przepisu. Pomysły są tak łatwe, że proste ciasta na Wielkanoc udadzą się nawet początkującym.

Proste ciasta na Wielkanoc to szybkie przepisy na pyszne wypieki, dzięki którym wielkanocne przygotowania pójdą wyjątkowo sprawnie. Nawet jeśli nie jesteś fanką pieczenia ciast i brakuje ci wprawy, te przepisy na pewno się udadzą.
Spis treści:
Prosta babka wielkanocna
Składniki:
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cytryna,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- cukier puder do obsypania,
- masło do wysmarowania formy + bułka tarta do jej wysypania.
Sposób przygotowania:
- Cytrynę sparz wrzątkiem, będziesz potrzebować z niej skórki i soku. Skórkę zetrzyj na tarce. Z cytryny wyciśnij też sok.
- Masło umieść w rondelku, roztop. Dodaj do niego sok i skórkę z cytryny.
- Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier. Ucieraj przez około 8-10 minut, aż powstanie jasna i puszysta masa. Dobrze jest, aby jajka miały temperaturę pokojową - ładniej się ubiją.
- Pod koniec ubijania dodaj cukier wanilinowy.
- W drugiej misce wymieszaj suche składniki - przesiej do niej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodaj suche składniki, krótko zmiksuj na jednolitą masę.
- Na samym końcu do masy na prostą babkę dodaj masło - krótko zmiksuj lub wmieszaj szpatułką.
- Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przelej do niej gotową masę.
- Piecz w 170 stopniach C przez około 45 minut.
- Gdy babka wystygnie, wyjmij ją z formy i obsyp cukrem pudrem. Proste ciasto na Wielkanoc gotowe!

Prosty mazurek wielkanocny
Banalnie prosty mazurek wielkanocny składa się z kruchego spodu i polewy kajmakowej. Wierzch ciasta udekoruj bakaliami. Aby jeszcze bardziej uprościć sobie proces przygotowania, możesz masę kajmakową zastąpić gotową masą z puszki. Wtedy... chyba nie będzie istniało prostsze ciasto na Wielkanoc!
Składniki:
- 250 g masła,
- 300 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 100 cukru pudru,
- wybrane bakalie.
Na masę kajmakową:
- 2 szklanki cukru,
- 1 szklanka śmietany 18%,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Zimne masło posiekaj w kostkę, dodaj mąkę i cukier.
- Dodaj żółtka, zagnieć aż powstanie gładka, jednolita masa. Gotową masę uformuj w kulę, owiń w folię i włóż do zamrażarki na 20 minut (lub na 40 minut do lodówki).
- Gdy ciasto się schłodzi, blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, wylep ciastem. Na brzegu uformuj rant. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Piecz przez około 20 minut w 200 stopniach C, aż kruche ciasto na mazurek zrobi się złociste.
- Teraz przygotuj masę do posmarowania mazurka - możesz jednak pominąć ten krok i kupić gotowy kajmak w puszce.
- Do rondelka wlej śmietanę, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Podgrzewaj, co chwilę mieszając. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj masę przez ok. 10 minut - uważaj jednak, bo bardzo łatwo ją przypalić.
- Gotową masą wysmaruj mazurek, wierzch udekoruj wybranymi bakaliami.

Wielkanocne brownie
Do dekoracji pysznego brownie wykorzystaj czekoladowe pisanki.
Składniki:
- 200 g masła,
- 300 g czekolady,
- 3 jajka,
- 250 g cukru,
- 135 g mąki,
- czekoladowe pisanki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połam na kawałki i wraz z pokrojonym w kostkę masłem, umieść w rondlu albo garnku o grubym dnie. Podgrzewaj, co chwilę mieszając, aż masło i czekolada roztopią się, a potem stworzą jednolitą masę.
- W dużej misce jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj czekoladę z masłem, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę, ponownie zmiksuj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę.
- Piecz przez 25 minut w 180 stopniach C. Wierzch wystudzonego brownie możesz udekorować polewą czekoladową albo czekoladowymi pisankami.

Zobacz więcej przepisów na proste ciasta na Wielkanoc: