Reklama

Ziemniaki to warzywo uprawiane od około 8 tysięcy lat. Jako pierwsi udomowili je mieszkańcy górskich terenów And. Od XVI wieku za sprawą Hiszpanów ziemniaki dotarły także do Europy. Od tej pory stały się jednym z głównych produktów używanych do przygotowania specjałów wielu narodowych kuchni.

Reklama

Dziś wręcz nie potrafimy wyobrazić sobie naszego jadłospisu bez ziemniaków. W niektórych regionach Polski - np. na Śląsku czy w Wielkopolsce - ziemniak stanowi podstawę tradycyjnej polskiej kuchni. Ziemniaki mogą posłużyć jako baza dla wielu smacznych potraw. Możesz przyrządzić z nich przekąski, dania główne, sałatki oraz zupy.

Spis treści:

  1. Frytki ziemniaczane
  2. Cepeliny
  3. Ziemniaki faszerowane

Klasyczne frytki

Chyba najpopularniejszym pomysłem na wykorzystanie kartofli (nie licząc puree ziemniaczanego) jest przyrządzenie chrupiących frytek. Wszystko wydaje się proste - wystarczy przecież tylko obrać ziemniaki, pokroić, a potem dodać przyprawy i smażyć. To jednak tylko pozory.

Żeby zrobić idealne chrupiące frytki, trzeba znać kilka ważnych trików. Oto one:

  • Przed smażeniem frytek, ziemniaki należy dokładnie osuszyć. Nie mogą znajdować się na nich kropelki wody.
  • Frytki powinny być tej samej (albo chociaż podobnej) wielkości, aby równo się smażyły.
  • Za dużo lub za mało oleju - najlepsza jest proporcja około 1 litr oleju na 1 kg ziemniaków.
  • Frytek nie można smażyć zbyt długo. Trzeba je wyciągnąć od razu, gdy staną się złociste.
  • Dużym błędem jest wrzucanie ziemniaków na słabo rozgrzany olej. Będą wtedy mocno chłonąć tłuszcz!

Możesz także przygotować frytki z piekarnika - to nieco zdrowsza opcja, niż wersja smażona. Pokrój ziemniaki na słupki, ułóż na blasze, posyp solą i skrop niewielką ilością oleju, a następnie umieść w piekarniku nagrzanym do 1800-200 stopni na ok. 15 minut. Kiedy się zarumienią, wyjmij i przełóż na talerze.

fot. Dania z ziemniaków: frytki/Adobe Stock, pilipphoto

Potrawy z ziemniaków: cepeliny (kartacze)

To proste i pożywne litewskie danie od dziesiątek, a może i nawet setek lat skrada także polskie serca. Tradycyjne cepeliny z mięsem idealnie sprawdzają się jako pyszny obiad.

Składniki na ciasto:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 200 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na farsz:

  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 ml mleka,
  • bułka,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie i odstaw do wystudzenia.
  2. W tym czasie przygotuj farsz. Bułkę namocz w mleku, a następnie odciśnij i umieść w misce.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Do miski dodaj mielone mięso, przyprawy, cebulę oraz czosnek. Wszystko wymieszaj (najlepiej wyrób dłonią) na gładką, jednolitą masę.
  5. Z wystudzonych ziemniaków odbierz 3-4 sztuki, a resztę zgnieć tłuczkiem albo przeciśnij przez prasę. Te odłożone zetrzyj na grubych oczkach. Wszystko połącz.
  6. Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy, a następnie wyrób gładkie ciasto.
  7. Następnie po kolei wydzielaj partię ciasta, rozpłaszczaj w dłoni, a na środek wykładaj porcję farszu. Zlep cepeliny, aby powstała kluska.
  8. Gotowe kartacze gotuj w osolonej wodzie ok. 15 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię.
  9. Podawaj z omastą z boczku.
fot. Potrawy z ziemniaków: cepeliny (kartacze)/Adobe Stock, Dar1930

Co zrobić z ziemniaków: ziemniaki faszerowane

Ziemniaki faszerowane czy kumpiry to pyszna przekąska ziemniaczana, która może świetnie sprawdzić się jako pełna potrawa obiadowa. Świetnie sprawdzają się także jako ciepły posiłek na imprezę.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 100 g boczku,
  • cebula,
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 300 g sera cheddar.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, przekrój na połówki, a następnie natnij delikatnie środek. Staraj się nie uszkodzić brzegów.
  2. Tak przygotowane ziemniaki skrop niewielką ilością oleju, a następnie wstaw do piekarnika (200 stopni) na 10-15 minut.
  3. W tym czasie boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  4. Podpieczone ziemniaki wydrąż, a miąższ przełóż do patelni i wymieszaj z boczkiem i cebulą. Dodaj sól, pieprz oraz papryki i podsmaż jeszcze przez chwilę.
  5. Wydrążone ziemniaki wypełnij farszem, posyp startym serem cheddar i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut.
fot. Co zrobić z ziemniaków: faszerowane ziemniaki/Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Reklama

Zobacz także inne przepisy na dania z ziemniaków:

Reklama
Reklama
Reklama