Reklama

Propozycje wiosennego obiadu mogą być naprawdę różne. Jeśli często sięgasz po dania mięsne, dodaj do nich lekką sałatkę na bazie cytrynowego dressingu, a już stworzysz pyszną i lekką propozycję. Postaw też na dania kremowe - sosy, zupy, etc. Wiosną smakują one niezwykle!

Reklama

Spis treści:

  1. Pulpety w sosie śmietanowym
  2. Marynowany schab z sałatką
  3. Makaron z pesto i orzechami
  4. Sałatka z kurczakiem
  5. Zupa-krem z pieczarek i białych warzyw

Wiosenny obiad: pulpety w sosie śmietanowym

Mięsne pulpety, choć kojarzą się raczej z ciężkimi potrawami, możesz przygotować w bardziej wiosennej formie. Połącz je z kremowym sosem śmietanowym oraz świeżymi ziołami. Jeśli chodzi o mięso, świetnie sprawdzi się zarówno to wieprzowe, jak i drobiowe (np. indyk).

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • duża cebula,
  • jajko,
  • ząbek czosnku,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka mąki pszennej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę bardzo drobno posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Następnie połowę dodaj do mięsa mielonego. Dodaj sól i pieprz, a następnie wbij jajko.
  2. Mięso wyrób na gładką masę, a następnie uformuj niewielkie pulpety. Usmaż je na oleju - muszą sie bardzo dobrze zarumienić.
  3. W rondelku na niewielkiej ilości oleju podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy zacznie intensywnie pachnieć, dodaj śmietankę wymieszaną z mąką oraz kukurydzę.
  4. Smaż na bardzo małym ogniu kilka minut, aż całość lekko zgęstnieje. Następnie zdejmij z ognia i zblenduj.
  5. Na koniec znów postaw na małym ogniu, dodaj sól, pieprz, majeranek oraz podsmażoną wcześniej cebulę.
  6. Całość dobrze wymieszaj, a następnie połącz z pulpetami - możesz wymieszać je z sosem na patelni lub dopiero na talerzu.
  7. Udekoruj świeżymi ziołami.
fot. Wiosenny obiad: pulpety/Adobe Stock, Ivanna Pavliuk

Wiosenny obiad: marynowany schab z sałatką

Marynowany schab sprawdza się nie tylko jako potrawa świąteczna, ale także genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest łatwy w przygotowaniu, ale wymaga marynowania przynajmniej 12 godzin.

Składniki:

  • kilogram schabu,
  • litr wody,
  • 2 płaskie łyżki soli,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • łyżka oleju roślinnego,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka majeranku,
  • szczypta chili (opcjonalnie),
  • sól i pieprz.

Składniki na sałatkę:

  • wybrany miks sałat,
  • łyżka owoców granatu,
  • kilka cząstek mandarynki lub pomarańczy,
  • kilka sztuk jadalnych bratków,
  • ulubione nasiona i pestki,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Schab umyj i osusz. Do naczynia wlej wodę i rozpuść w niej sól. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Wymieszaj.
  2. Do środka włóż schab, przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 12, a najlepiej 24 godziny.
  3. Po tym czasie mięso wyjmij, nie opłukuj.
  4. W miseczce wymieszaj przecier, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i wszystkie przyprawy. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj mięso z każdej strony.
  5. Wstaw do naczynia żaroodpornego i piecz w 200 stopniach przez ok. 35 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze godzinę.
  6. W tym czasie przygotuj sałatkę. Wszystkie warzywa i owoce połącz ze sobą, a następnie przypraw i polej sokiem z cytryny.
fot. Wiosenny obiad: schab pieczony/Adobe Stock, Надія Коваль

Wiosenny obiad: makaron z pesto i warzywami

Makaron z pesto to zawsze dobry pomysł, jeśli chcesz szybko przygotować pyszny i pożywny obiad. Możesz wybrać gotowy produkt albo przygotować coś ciekawego samodzielnie, np. pesto z rukoli. Tego typu dania bardzo lubią też towarzystwo posiekanych orzechów oraz tartego sera.

Składniki:

  • makaron spaghetti lub tagliatelle,
  • 3 łyżki pesto,
  • mała cebula,
  • posiekane orzechy,
  • tarty ser twardy (np. parmezan, grana padano),
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj pesto i ugotowany makaron.
  3. Całość wymieszaj i przełóż na talerze. Udekoruj świeżymi ziołami oraz posiekanymi orzechami.
  4. Na koniec posyp całość tartym serem. Możesz dodatkowo pokroić kilka pomidorków koktajlowych.
fot. Wiosenny obiad: makaron z pesto/Adobe Stock, grinchh

Wiosenny obiad: sałatka z kurczakiem

Lekka wiosenna sałatka idealnie smakuje w towarzystwie smażonego kurczaka. Możesz dowolnie modyfikować składniki oraz rodzaj sosu i dopasować je do wszystkich domowników.

Składniki:

  • 2 małe piersi z kurczaka,
  • duże opakowanie miksu sałat,
  • czerwona cebula,
  • ogórek,
  • kilka plasterków ananasa z zalewy (opcjonalnie),
  • sól i pieprz,
  • łyżka oleju,
  • łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • sezam do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę i obtocz w soli i pieprzu. Następnie wrzuć na rozgrzany olej i podsmażaj kilka minut, aż dobrze się zarumieni.
  2. Miks sałat umyj, osusz i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pokrojonego w kostkę lub ćwiartki ogórka.
  3. Jeśli używasz plasterków ananasa, podziel je na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki.
  4. Dopraw solą, pieprzem oraz rozmarynem, a następnie dodaj kurczaka i całość polej olejem.
  5. Wymieszaj i udekoruj sezamem.
fot. Wiosenny obiad z kurczakiem/Adobe Stock, Sea Wave

Wiosenny obiad: zupa-krem z pieczarek i białych warzyw

Zupy-krem to idealna propozycja na lekki obiad, zwłaszcza kiedy za oknem robi się coraz cieplej. Nie mamy wówczas ochoty na ciężkie posiłki.

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • połówka selera korzeniowego,
  • 2 średnie pietruszki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g ciecierzycy z puszki,
  • łyżka masła,
  • 50 ml śmietanki 30%,
  • sól i pieprz,
  • majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki podziel na cząstki.
  2. W rondelku rozgrzej masło, a następnie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbki czosnku w całości.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, a czosnek zrumieni, dodaj pieczarki i podsmażaj całość kilka minut, często mieszając.
  4. Następnie zalej całość bulionem, dodaj pokrojone w kawałki pietruszkę oraz seler. Dorzuć tez odsączoną z zalewy ciecierzycę.
  5. Gotuj ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną, a następnie całość zblenduj na gładki krem.
  6. Dodaj śmietankę, przyprawy i jeszcze chwilę pogotuj na małym ogniu.
fot. Wiosenny obiad: zupa-krem/Adobe Stock, mizina
Reklama

Zobacz też inne pomysły na wiosenny obiad:

Reklama
Reklama
Reklama