Te wiosenne obiady skradną twoje serce. Przygotuj pyszne sałatki i dania mięsne, postaw na makarony albo aromatyczne zupy
Wiosenny obiad powinien być lekki, ale także sycący. Postaw więc na klasyczne dania mięsne w orzeźwiającej odsłonie albo wybierz szybkie pomysły na dania z makaronem. Wiosną świetnie sprawdzą się także lekkie zupy-krem oraz sałatki. Do ich przygotowania wykorzystaj np. jadalne kwiaty i cytrusowe sosy.

Propozycje wiosennego obiadu mogą być naprawdę różne. Jeśli często sięgasz po dania mięsne, dodaj do nich lekką sałatkę na bazie cytrynowego dressingu, a już stworzysz pyszną i lekką propozycję. Postaw też na dania kremowe - sosy, zupy, etc. Wiosną smakują one niezwykle!
Spis treści:
- Pulpety w sosie śmietanowym
- Marynowany schab z sałatką
- Makaron z pesto i orzechami
- Sałatka z kurczakiem
- Zupa-krem z pieczarek i białych warzyw
Wiosenny obiad: pulpety w sosie śmietanowym
Mięsne pulpety, choć kojarzą się raczej z ciężkimi potrawami, możesz przygotować w bardziej wiosennej formie. Połącz je z kremowym sosem śmietanowym oraz świeżymi ziołami. Jeśli chodzi o mięso, świetnie sprawdzi się zarówno to wieprzowe, jak i drobiowe (np. indyk).
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- duża cebula,
- jajko,
- ząbek czosnku,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 200 g kukurydzy z puszki,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka mąki pszennej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę bardzo drobno posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Następnie połowę dodaj do mięsa mielonego. Dodaj sól i pieprz, a następnie wbij jajko.
- Mięso wyrób na gładką masę, a następnie uformuj niewielkie pulpety. Usmaż je na oleju - muszą sie bardzo dobrze zarumienić.
- W rondelku na niewielkiej ilości oleju podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy zacznie intensywnie pachnieć, dodaj śmietankę wymieszaną z mąką oraz kukurydzę.
- Smaż na bardzo małym ogniu kilka minut, aż całość lekko zgęstnieje. Następnie zdejmij z ognia i zblenduj.
- Na koniec znów postaw na małym ogniu, dodaj sól, pieprz, majeranek oraz podsmażoną wcześniej cebulę.
- Całość dobrze wymieszaj, a następnie połącz z pulpetami - możesz wymieszać je z sosem na patelni lub dopiero na talerzu.
- Udekoruj świeżymi ziołami.

Wiosenny obiad: marynowany schab z sałatką
Marynowany schab sprawdza się nie tylko jako potrawa świąteczna, ale także genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest łatwy w przygotowaniu, ale wymaga marynowania przynajmniej 12 godzin.
Składniki:
- kilogram schabu,
- litr wody,
- 2 płaskie łyżki soli,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka ziarenek pieprzu,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- łyżka oleju roślinnego,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka majeranku,
- szczypta chili (opcjonalnie),
- sól i pieprz.
Składniki na sałatkę:
- wybrany miks sałat,
- łyżka owoców granatu,
- kilka cząstek mandarynki lub pomarańczy,
- kilka sztuk jadalnych bratków,
- ulubione nasiona i pestki,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Schab umyj i osusz. Do naczynia wlej wodę i rozpuść w niej sól. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Wymieszaj.
- Do środka włóż schab, przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 12, a najlepiej 24 godziny.
- Po tym czasie mięso wyjmij, nie opłukuj.
- W miseczce wymieszaj przecier, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i wszystkie przyprawy. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj mięso z każdej strony.
- Wstaw do naczynia żaroodpornego i piecz w 200 stopniach przez ok. 35 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze godzinę.
- W tym czasie przygotuj sałatkę. Wszystkie warzywa i owoce połącz ze sobą, a następnie przypraw i polej sokiem z cytryny.

Wiosenny obiad: makaron z pesto i warzywami
Makaron z pesto to zawsze dobry pomysł, jeśli chcesz szybko przygotować pyszny i pożywny obiad. Możesz wybrać gotowy produkt albo przygotować coś ciekawego samodzielnie, np. pesto z rukoli. Tego typu dania bardzo lubią też towarzystwo posiekanych orzechów oraz tartego sera.
Składniki:
- makaron spaghetti lub tagliatelle,
- 3 łyżki pesto,
- mała cebula,
- posiekane orzechy,
- tarty ser twardy (np. parmezan, grana padano),
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj pesto i ugotowany makaron.
- Całość wymieszaj i przełóż na talerze. Udekoruj świeżymi ziołami oraz posiekanymi orzechami.
- Na koniec posyp całość tartym serem. Możesz dodatkowo pokroić kilka pomidorków koktajlowych.

Wiosenny obiad: sałatka z kurczakiem
Lekka wiosenna sałatka idealnie smakuje w towarzystwie smażonego kurczaka. Możesz dowolnie modyfikować składniki oraz rodzaj sosu i dopasować je do wszystkich domowników.
Składniki:
- 2 małe piersi z kurczaka,
- duże opakowanie miksu sałat,
- czerwona cebula,
- ogórek,
- kilka plasterków ananasa z zalewy (opcjonalnie),
- sól i pieprz,
- łyżka oleju,
- łyżeczka suszonego rozmarynu,
- sezam do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój w kostkę i obtocz w soli i pieprzu. Następnie wrzuć na rozgrzany olej i podsmażaj kilka minut, aż dobrze się zarumieni.
- Miks sałat umyj, osusz i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pokrojonego w kostkę lub ćwiartki ogórka.
- Jeśli używasz plasterków ananasa, podziel je na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki.
- Dopraw solą, pieprzem oraz rozmarynem, a następnie dodaj kurczaka i całość polej olejem.
- Wymieszaj i udekoruj sezamem.

Wiosenny obiad: zupa-krem z pieczarek i białych warzyw
Zupy-krem to idealna propozycja na lekki obiad, zwłaszcza kiedy za oknem robi się coraz cieplej. Nie mamy wówczas ochoty na ciężkie posiłki.
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
- połówka selera korzeniowego,
- 2 średnie pietruszki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g ciecierzycy z puszki,
- łyżka masła,
- 50 ml śmietanki 30%,
- sól i pieprz,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki podziel na cząstki.
- W rondelku rozgrzej masło, a następnie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbki czosnku w całości.
- Kiedy cebula się zeszkli, a czosnek zrumieni, dodaj pieczarki i podsmażaj całość kilka minut, często mieszając.
- Następnie zalej całość bulionem, dodaj pokrojone w kawałki pietruszkę oraz seler. Dorzuć tez odsączoną z zalewy ciecierzycę.
- Gotuj ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną, a następnie całość zblenduj na gładki krem.
- Dodaj śmietankę, przyprawy i jeszcze chwilę pogotuj na małym ogniu.

Zobacz też inne pomysły na wiosenny obiad: