Reklama

Jesienny obiad możesz przygotować na wiele sposobów. W każdej wersji będzie pyszny, aromatyczny i sycący. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj mocne, korzenne przyprawy oraz szczyptę pikanterii. Dla fanów łagodniejszych potraw poleca się słodka dynia, mleczko kokosowe oraz delikatne, jesienne przyprawy – cynamon i gałka muszkatołowa.

Reklama

Spis treści:

  1. Makaron z dyniowym sosem
  2. Placki z cukinii i grzybowym sosem
  3. Pieczone warzywa z kurczakiem
  4. Placki z dyni

Jesienny obiad: makaron z dyniowym sosem

Warzywa, kolorowe sosy są sycące, pyszne, a przy okazji pięknie prezentują się na talerzu. Są jak bardzo gęste jesienne zupy i mogą wzbogacić smak każdego makaronu, ryżu czy kaszy.

Składniki:

  • makaron tagliatelle,
  • ząbek czosnku,
  • średnia cebula,
  • ok. 500 g pokrojonej dyni Hokkaido,
  • 2 marchewki,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • sól i pieprz,
  • szczypta ostrej papryczki,
  • 2 łyżki mleka lub jogurtu kokosowego,
  • łyżka grana padano.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Dynię pokrój w kostkę, a marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę pokrój w piórka.
  4. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej łyżeczką oliwy, posyp solą i włóż do piekarnika (180 stopni) na 20 minut.
  5. Kiedy warzywa się upieką, przełóż je do rondelka i zmiksuj na gładki krem.
  6. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko kokosowe oraz przyprawy.
  7. Gotuj przez chwilę, a następnie polej sosem ugotowany makaron. Posyp natką pietruszki i serem.
jesienny obiad makaron z sosem dyniowym

fot. Jesienny obiad: makaron z sosem z dyni/Adobe Stock, Jenifoto

Jesienny obiad: placki z cukinii i grzybowym sosem

Placki z cukinii to doskonały pomysł na lekki, ale sycący obiad. Warzywne placuszki smakują nawet zagorzałym fanom mięsnych dań głównych. Z dodatkiem grzybowego sosu będą prezentować się jeszcze lepiej i podkreślą niezwykły klimat jesieni.

Składniki:

  • 350 g cukinii,
  • jajko,
  • 30-50 g mąki pszennej,
  • połówka małej cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • majeranek,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • 400 g suszonych grzybów,
  • 3 łyżki śmietany lub mleka kokosowego.

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej namocz grzyby w wodzie i odstaw na całą noc.
  2. Cukinię umyj i zetrzyj na grubych oczkach.
  3. Przełóż do miski i ustaw ją pod kątem, aby sok spłynął na dno.
  4. Zostaw na ok. 15 minut, a następnie odsącz wodę.
  5. Cebulę pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce. Dodaj do cukinii razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  6. Dodaj jajko i całość bardzo dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj przyprawy i mąkę.
  7. Zamieszaj i smaż placki na mocno rozgrzanej patelni. Wykładaj po łyżce masy na jednego placuszka.
  8. Smaż z każdej strony kilka minut.
  9. Grzyby odsącz i podsmaż na oliwie. Dodaj śmietanę, sól, pieprz oraz majeranek i zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż całość lekko zgęstnieje.
  10. Gotowy sos wylej na placki lub podaj w miseczce.
jesienny obiad placki z cukinii

fot. Jesienny obiad: placki z cukinii/Adobe Stock, san_ta

Jesienny obiad: pieczone warzywa z kurczakiem

Pieczone warzywa to pyszna propozycja na jesienny obiad. Możesz przemycić sporo witamin i minerałów, a dodatkowo zadbać także o mięsny dodatek w postaci kurczaka.

Składniki:

  • 2-3 mniejsze marchewki,
  • 150 g cukinii,
  • pół papryki żółtej i pół czerwonej,
  • 200 g pomidorków koktajlowych w różnych kolorach,
  • duża cebula,
  • pierś z kurczaka,
  • sól i pieprz,
  • gałązki rozmarynu,
  • oliwa z oliwek,
  • łyżeczka słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, paprykę i pomidorki umyj i osusz. Marchew obierz i pokrój wzdłuż na pół.
  2. Pomidorki pokrój na pół, a paprykę w kostkę lub paski.
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Cukinię umyj i pokrój w talarki.
  4. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj.
  5. Pierś z kurczaka umyj, osusz i przekrój na mniejsze filety. Natrzyj słodką papryką, a następnie ułóż na warzywach.
  6. Całość udekoruj gałązkami rozmarynu i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  7. Piecz ok. 25-30 minut. Podawaj z makaronem, ryżem lub samodzielnie.
jesienny obiad pieczone warzywa z kurczakiem

fot. Jesienny obiad: pieczone warzywa z kurczakiem/Adobe Stock, Svetlana Kolpakova

Jesienny obiad: placki z dyni

Potrawy z dyni to prawdziwy symbol jesieni. Słodki smak dyni sprawia, że świetnie nadaje się zarówno do przygotowywania jesiennych ciast, jak i wytrawnych dań. Placki także możesz przygotować na słodko – wystarczy, że zamiast słonych dodatków oraz przypraw dodasz trochę cukru, a wierzch udekorujesz miodem lub sosem klonowym.

Składniki:

  • 500 g dyni Hokkaido (waga po wydrążeniu miąższu),
  • 2 jajka,
  • średnia cebula,
  • 200 g mąki,
  • 180 g gęstego jogurtu,
  • sól i pieprz,
  • majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój w kostkę (odmiany Hokkaido nie musisz obierać). Cebulę również pokrój w kostkę, ale bardzo drobną.
  2. Przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem, a następnie dodaj jogurt oraz jajka.
  3. Wymieszaj całość i stopniowo dodawaj mąkę. Nie musisz wykorzystywać całej podanej gramatury – jeśli ciasto będzie odpowiednio gęste, nie dodawaj więcej mąki.
  4. Gotowa masa musi być na tyle gęsta, aby nie rozlewała się na patelni.
  5. Smaż placki na rozgrzanej oliwie kilka minut z każdej strony.
  6. Podawaj z sosem jogurtowym.
jesienny obiad placki z dyni

fot. Jesienny obiad: placki z dyni/Adobe Stock, ArtCookStudio

Reklama

Zobacz także inne pomysły na jesienne pyszności:

Reklama
Reklama
Reklama