Reklama

Pyszne placuszki z truskawkami świetnie smakują w połączeniu z gorącą kawą czy gęstym i aromatycznym kakao. Możesz połączyć je ze świeżymi truskawkami, a także miodem, kremowymi sosami czekoladowymi lub waniliowymi, a także płatkami migdałów.

Reklama

Spis treści:

  1. Placuszki z truskawkami na mleku
  2. Placuszki z truskawkami na jogurcie
  3. Twarogowe placuszki z truskawkami BLW

Placuszki z truskawkami na mleku

Placuszki na mleku są lekkie i puszyste, a w smaku przypominają nieco grubsze naleśniki. Truskawki możesz wyłożyć na wierzch albo pokroić na drobno lub blendować i wymieszać z ciastem. W ten sposób powstaną ciekawe, jasnoróżowe placuszki, idealne np. na szybkie śniadanie do szkoły.

Składniki:

  • 250 ml mleka,
  • 220 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • łyżka oleju lub rozpuszczonego masła,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ok. 150 g truskawek,
  • łyżka miodu do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce (mąkę możesz przesiać).
  2. Do drugiej miski wbij jajko, dodaj mleko oraz masło lub olej. Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem (na niskich obrotach).
  3. Mokre składniki przelej do suchych i dokładnie zmiksuj na gładki krem. Odstaw na 5-7 minut.
  4. W tym czasie mocno rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Jeśli masz dobrej jakości sprzęt, możesz smażyć placuszki na suchej patelni.
  5. Placuszki wykładaj na patelnię i smaż po kilka minut z każdej strony.
  6. Na koniec udekoruj pokrojonymi truskawkami oraz miodem.
fot. Placuszki z truskawkami na mleku/Adobe Stock, istetiana

Placuszki z truskawkami na jogurcie

Pyszne placuszki z truskawkami możesz przygotować także na bazie jogurtu. Idealnie sprawdzą się jako szybkie śniadanie, kiedy nie masz pomysłu ani zbyt dużo czasu. Będą świetnie smakować oprószone cukrem pudrem i polane niewielką ilością miodu lub sosu waniliowego.

Składniki:

  • 250 g jogurtu greckiego (lub gęstego naturalnego),
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 150 g truskawek,
  • 2 łyżki cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka oraz wrzuć jogurt. Dodaj olej i całość wymieszaj trzepaczką albo zmiksuj.
  2. Dodaj oba cukry, sól oraz proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj.
  3. Do masy przesiej mąkę i wymieszaj lub zmiksuj na gładką masę.
  4. Truskawki umyj, osusz i pokrój w kawałki.
  5. Porcje masy wykładaj na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smaż ok. kilka minut z każdej strony.
  6. Gotowe placuszki udekoruj truskawkami i cukrem pudrem.
fot. Placuszki jogurtowe z truskawkami/Adobe Stock, katekrsk

Twarogowe placuszki z truskawkami BLW

Metoda BLW, czyli "bobas lubi wybór" to sposób rozszerzanie diety malucha w taki sposób, aby samodzielnie mogło wybrać, na co ma ochotę. Dzięki temu możesz zachęcić je do próbowania nowych smaków. Placuszki z truskawkami idealnie sprawdzą się jako śniadanie dla dziecka, pożywne i zdrowe.

Składniki:

  • ok. 120 g mąki jaglanej,
  • 100 g półtłustego twarogu,
  • 200 ml mleka,
  • jajko,
  • 8-10 truskawek.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki oprócz truskawek wrzuć do misy blendera i zmiksuj na gładką masę.
  2. Truskawki umyj, osusz i połowę z nich pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do masy i wymieszaj.
  3. Smaż placuszki na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż zrumienią się z każdej strony.
  4. Całość udekoruj pozostałymi truskawkami.
fot. Placuszki z truskawkami BLW/Adobe Stock, Olha Afanasieva
Reklama

Czytaj także:
Uczulenie na truskawki
Ciasta z truskawkami
Koktajl z truskawkami

Reklama
Reklama
Reklama