Reklama

​Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. To doskonały pomysł na obiad przez cały rok. W zasadzie nie istnieją osoby, które nie lubiłyby pierogów pod jakąś postacią. To danie podobno było znane w naszym kraju już w średniowieczu. Od tamtej pory cieszy się niesłabnącą popularnością!

Reklama

Spis treści

  1. Pierogi ruskie
  2. Na słodko – leniwe
  3. Pierogi z mięsem
  4. Na słodko – z serem
  5. Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ruskie

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki wody przegotowanej,
  • łyżeczka oleju,
  • szczypta soli,
  • 6-7 średnich ziemniaków ugotowanych,
  • 200 g sera białego,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 średnia cebula,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mąkę dokładnie przesiej i dodaj stopniowo wodę.
  2. Zagniataj i wlewaj jednocześnie olej i wsyp sól. Ugnieć przez około 10 minut, aby ciasto było sprężyste i miękkie.
  3. Rozwałkuj cienko i za pomocą szklanki lub innej wykrawaczki oddziel porcje ciasta.
  4. Ziemniaki i ser biały przeciśnij przez praskę.
  5. Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na złoty kolor i połącz z ziemniakami, serem, solą i pieprzem.
  6. Posmakuj farszu i dopraw według swojego uznania.
  7. Wypełnij nim krążki ciasta. Dokładnie zlep i dognieć widelcem tworząc wzór.
  8. Gotuj przez około 7 minut od wypłynięcia we wrzącej wodzie.
  9. Podawaj z okrasą z cebulki i skwarek.
fot. Adobe Stock

Pierogi leniwe

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki wody przegotowanej,
  • kostka sera białego,
  • 2 ugotowane ziemniaki,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka oleju,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Ser biały i ziemniaki przetrzyj przez praskę. Stopniowo dodawaj mąkę. Wlej olej i dopraw cukrem i solą.
  2. W razie potrzeby zmniejsz ilość wody lub zwiększ w zależności od wilgotności sera.
  3. Zagnieć do połączenia składników. Zrób długi i cienki rulon.
  4. Odkrawaj kawałki ciasta tworząc kształt rombu.
  5. Gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez około 8 minut od wypłynięcia.
  6. Podawaj z cukrem i bułką tarta podsmażona na oleju lub maśle.
fot. Adobe Stock

Pierogi z mięsem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki wody przegotowanej,
  • łyżeczka oleju,
  • szczypta soli,
  • mięso ugotowane z rosołu lub mięso mielone,
  • 1 średnia cebula.

Przygotowanie:

  1. Mąkę dokładnie przesiej i dodaj stopniowo wodę.
  2. Zagniataj i wlewaj jednocześnie olej i wsyp sól. Ugnieć ciasto na pierogi przez około 10 minut, aby ciasto było sprężyste i miękkie.
  3. Rozwałkuj cienko i za pomocą szklanki lub innej wykrawaczki oddziel porcje ciasta.
  4. Mięso oddziel od kości i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  5. W przypadku mięsa mielonego – podsmaż je z posiekaną cebulą i dopraw. Wypełnij krążki ciasta farszem i dociśnij brzegi.
  6. Gotuj w osolonej i wrzącej wodzie przez około 8 minut od wypłynięcia.
  7. Podawaj podsmażone lub prosto z wody.
fot. Adobe Stock

Pierogi z serem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody przegotowanej
  • łyżeczka oleju
  • kostka białego sera
  • 5 łyżeczek cukru
  • opakowanie śmietany 18%
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę dokładnie przesiej i dodaj stopniowo wodę.
  2. Zagniataj i wlewaj jednocześnie olej i wsyp sól.
  3. Ugnieć przez około 10 minut, aby ciasto było sprężyste i miękkie. Rozwałkuj cienko i za pomocą szklanki lub innej wykrawaczki oddziel porcje ciasta.
  4. Ser biały przeciśnij przez praskę, wymieszaj ze śmietaną i cukrem. Farsz nałóż do kawałków ciasta i dociśnij brzegi.
  5. Gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez około 6 minut od wypłynięcia.
  6. Możesz zaserwować je z dodatkiem owoców, dżemu lub śmietany.
fot. Adobe Stock

Pierogi ze szpinakiem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki wody przegotowanej,
  • łyżeczka oleju,
  • pół kostki sera feta,
  • 2 garście liści szpinaku,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli.
fot. Adobe Stock

Przygotowanie:

  1. Mąkę dokładnie przesiej i dodaj stopniowo wodę.
  2. Zagniataj i wlewaj jednocześnie olej i wsyp sól. Ugnieć przez około 10 minut, aby ciasto było sprężyste i miękkie.
  3. Rozwałkuj cienko i za pomocą szklanki lub innej wykrawaczki oddziel porcje ciasta.
  4. Szpinak podsmaż na patelni z odrobiną masła i połącz z fetą.
  5. Dopraw pieprzem. Nałóż farsz do krążków ciasta i zawiń brzegi.
  6. Gotuj w osolonej wodzie przez około 7 minut od wypłynięcia.
  7. Podsmaż na patelni z dodatkiem płatków migdałów.
Reklama

Zobacz też inne przepisy: Ciasto francuskie - sprawdzone przepisy
Przepisy na tartę na słodko

Reklama
Reklama
Reklama