Reklama

Niezależnie od tego, czy wolisz tradycyjne, smażone pączki, ich lżejszą wersję pieczoną czy ekspresowe pączki serowe, te przepisy na pewno przypadną ci do gustu. Jeśli masz pod ręką urządzenie typu thermomix, idealne pączki na Tłusty Czwartek i nie tylko przygotujesz w kilka chwil.

Reklama

Spis treści:

  1. Prosty przepis na klasyczne pączki z thermomiksa
  2. Pyszne pieczone pączki z thermomix
  3. Jak zrobić mini kulki serowe w thermomiksie?

Prosty przepis na klasyczne pączki z thermomiksa

Klasyka zawsze się obroni! Smażone pączki, choć dość kaloryczne, nie dają o sobie zapomnieć. Nawet jeśli na co dzień odżywiasz się zdrowo, w ten jeden dzień w roku możesz pozwolić sobie na słodką dyspensę.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 80 g cukru,
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
  • 2 żółtka + 1 całe jajko,
  • 80 g masła,
  • szczypta soli,
  • łyżka spirytusu,
  • wybrane nadzienie (marmolada, budyń, krem czekoladowy),
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia urządzenia wlej ciepłe, ale nie gorące mleko, dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj (2 min, 37 stopni, obroty 2).
  2. Dodaj mąkę, jajka, masło, sól i spirytus. Wyrabiaj ciasto (3 minuty, interwał, tryb ugniatania).
  3. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu ciasta posyp blat mąką, rozwałkuj ciasto na ok. 1,5 cm grubości i wycinaj kółka.
  5. Na środku każdego placka umieść nadzienie, zaklej brzegi i uformuj kulkę.
  6. Ułóż pączki na blacie i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut.
  7. Rozgrzej olej do 175 stopni i smaż pączki po ok. 2 minuty z każdej strony na złoty kolor.
  8. Po ostudzeniu posyp pączki cukrem pudrem lub polej lukrem.
fot. Pączki z thermomix/Adobe Stock, Anastassiya

Pyszne pieczone pączki z thermomix

Jeśli wolisz wersję fit pączków, przygotuj je w piekarniku. Takie pączki mają mniej kalorii i możesz je przygotować na dwa sposoby - w formie klasycznej i z dziurką.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 80 g cukru,
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
  • 2 żółtka + 1 całe jajko,
  • 80 g masła,
  • szczypta soli,
  • łyżka spirytusu,
  • wybrane nadzienie,
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania,
  • cukier puder lub lukier do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia thermomixa wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj (2 min, 37 stopni, obroty 2).
  2. Dodaj mąkę, jajka, masło, sól i spirytus. Wyrabiaj ciasto 3 minuty (interwał, tryb ugniatania).
  3. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Posyp blat mąką i rozwałkuj na około 1,5 cm grubości.
  5. Wytnij kółka, nałóż nadzienie na środek, zaklej brzegi i uformuj kulki. Jeśli decydujesz się na amerykańskie donuty, przełóż ciasto do specjalnej foremki lub samodzielnie uformuj pierścienie.
  6. Ułóż pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.
  7. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół).
  9. Posmaruj pączki roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 12-15 minut, aż będą złociste.
  10. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj.
fot. Pączki pieczone z thermomix/Adobe Stock, mnimage

Jak zrobić mini kulki serowe w thermomiksie?

Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku i gotowe w kilkanaście minut - nie ma lepszego pomysł na słodką przekąskę! Te pyszne pączki serowe są bez drożdży i nie wymagają długiego wyrastania, a mimo to smakują genialnie.

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • łyżka spirytusu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia urządzenia dodaj twaróg, jajka, cukier i wanilię. Wymieszaj (20 sekund, obroty 4)
  2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i spirytus. Wymieszaj (30 sekund, obroty 5)
  3. Sprawdź konsystencję - ciasto powinno być gęste, ale lepkie. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki.
  4. Rozgrzej olej do 175 stopni. Zwilżonymi dłońmi formuj małe kuleczki (około 2-3 cm średnicy). Możesz też użyć łyżeczki do lodów.
  5. Smaż partiami, obracając pączki, aż będą złociste (około 3-4 minuty).
  6. Odsącz na ręczniku papierowym i udekoruj cukrem pudrem lub mieszanką białego cukru z cynamonem.
fot. Pączki serowe z thermomix/Adobe Stock, Brent Hofacker
Reklama

Zobacz też inne pomysły na pączki:

Reklama
Reklama
Reklama