Reklama

Sezon na orzechy laskowe trwa we wrześniu i październiku. Jeśli masz w swoim ogrodzie drzewo leszczyny, pamiętaj że orzechy należy zbierać z ziemi, a nie zrywać je z gałęzi. Z kolei gdy kupujesz te owoce, lepiej wybierz te w łupinach - zachowują więcej wartości odżywczych, niż te fabrycznie pozbawiane skorupek. Jeśli chcesz kupić orzechy laskowe bez łupinek, wybierz te paczkowane, a nie sprzedawane luzem.

Reklama

W naszej galerii znajdziecie kilka przepisów na dania i desery z orzechami. Każdy z nich jest ilustrowany zdjęciem - zobaczcie!

Przepis na rybę w orzechowej panierce

Składniki na rybę z orzechami laskowymi:

  • 4 kawałki filetu rybnego, np. z dorsza lub mintaja (po 15 dag),
  • mąka do obtoczenia,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki grubo zmielonych orzechów laskowych,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • 20 dag szpinaku,
  • 6 pokrojonych suszonych pomidorów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • masło i olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • inne przyprawy według uznania.

Rybę opłucz, polej sokiem wyciśniętym z cytryny i odstaw do lodówki na około 30 minut. Następnie delikatnie osusz, oprósz solą i pieprzem. Orzechy laskowe wymieszaj z bułką tartą. Rybę panieruj najpierw w mące, potem w jajkach i na samym końcu w posiekanych orzechach.

Szpinak podduś z czosnkiem na maśle. Do szpinaku dodaj suszone pomidory, dopraw solą, pieprzem. Rybę usmaż na oleju na bardzo niewielkim ogniu. Podawaj ze szpinakiem i ziemniakami albo ryżem.

Reklama

Na kolejnych podstronach galerii znajdziesz więcej przepisów!

Sprawdź inne książki kucharskie

Reklama
Reklama
Reklama