ORZECHY LASKOWE: przepisy z orzechami laskowymi
Z orzechów laskowych przyrządzisz danie główne, sałatkę i pyszne ciasta - zobacz nasze przepisy!

Sezon na orzechy laskowe trwa we wrześniu i październiku. Jeśli masz w swoim ogrodzie drzewo leszczyny, pamiętaj że orzechy należy zbierać z ziemi, a nie zrywać je z gałęzi. Z kolei gdy kupujesz te owoce, lepiej wybierz te w łupinach - zachowują więcej wartości odżywczych, niż te fabrycznie pozbawiane skorupek. Jeśli chcesz kupić orzechy laskowe bez łupinek, wybierz te paczkowane, a nie sprzedawane luzem.
W naszej galerii znajdziecie kilka przepisów na dania i desery z orzechami. Każdy z nich jest ilustrowany zdjęciem - zobaczcie!
Przepis na rybę w orzechowej panierce
Składniki na rybę z orzechami laskowymi:
- 4 kawałki filetu rybnego, np. z dorsza lub mintaja (po 15 dag),
- mąka do obtoczenia,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki grubo zmielonych orzechów laskowych,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- 20 dag szpinaku,
- 6 pokrojonych suszonych pomidorów,
- 3 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- masło i olej do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- inne przyprawy według uznania.
Rybę opłucz, polej sokiem wyciśniętym z cytryny i odstaw do lodówki na około 30 minut. Następnie delikatnie osusz, oprósz solą i pieprzem. Orzechy laskowe wymieszaj z bułką tartą. Rybę panieruj najpierw w mące, potem w jajkach i na samym końcu w posiekanych orzechach.
Szpinak podduś z czosnkiem na maśle. Do szpinaku dodaj suszone pomidory, dopraw solą, pieprzem. Rybę usmaż na oleju na bardzo niewielkim ogniu. Podawaj ze szpinakiem i ziemniakami albo ryżem.
Na kolejnych podstronach galerii znajdziesz więcej przepisów!
Sprawdź inne książki kucharskie
1 z 4

Tarta z orzechami
Składniki na tartę z orzechami laskowymi, włoskimi i pistacjami:
Na ciasto:
- 25 dag mąki,
- 12,5 dag masła,
- 5 dag cukru,
- łyżka śmietany 18%
Na masę orzechową:
- 5 dag masła,
- 300 ml śmietanki 30%,
- 15 dag cukru,
- 6 dag mąki,
- 35 dag różnych orzechów (włoskich, laskowych, pistacji - proporcje według upodobania),
- 2 jajka.
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce, a następnie szybko zagnieć, aż powstanie elastyczna masa. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 centymetra i wylep nim formę do tarty (najlepiej taką o średnicy 23-26 cm). Ciasto w różnych miejscach ponakłuwaj widelcem. Formę odstaw na 20 minut do lodówki. Przygotuj masę orzechową. 2/3 orzechów posiekaj w malakserze, resztę zostaw w całości. Włóż do rondla cukier, śmietankę i margarynę. Gdy margaryna się rozpuści, wsyp mąkę i mieszaj, by masa nie miała grudek. Zdejmij rondel z ognia i mieszając masę mikserem, dodawaj najpierw po jednym jajku, a następnie wsyp wszystkie posiekane orzechy. Masę orzechową przełóż do foremki z ciastem. Posyp pozostałymi orzechami. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Wstaw formę z tartą orzechową i piecz około 40 minut.
2 z 4

Blok z orzechami
Składniki na blok z orzechami laskowymi i włoskimi:
- 2 paczki herbatników,
- 15 dag masła,
- 20 dag cukru,
- 4 łyżki kakao,
- 120 ml wody,
- 25 dag mleka w proszku,
- 25 dag orzechów (np. włoskich, laskowych).
Herbatniki pokrusz - możesz to zrobić za pomocą wałka lub malaksera. W rondelku umieść pokrojone na kawałki masło, cukier, kakao i wodę. Powoli mieszając, podgrzewaj, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i dokładnie połączą. Orzechy posiekaj. Do ciepłej masy wsyp pokruszone herbatniki i mleko w proszku, wymieszaj. Połącz z orzechami. Masę przełóż do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą, schłodź. Wstaw do lodówki, by blok orzechowy zastygł - najlepiej przez całą noc.
Zobacz też przepis na blok czekoladowy z biszkoptami i orzechami
3 z 4

Rolada z orzechami laskowymi
Składniki na roladę drożdżową z orzechami:
Na ciasto:
- 30 dag mąki,
- 5 g drożdży suchych,
- 100 ml mleka,
- jajko,
- 8 dag cukru,
- 5 dag masła
Na nadzienie:
- szklanka orzechów laskowych bez łupinek,
- jajko,
- 3 łyżki cukru pudru,
- łyżka miodu.
Masło rozpuść. Jajko ubij z cukrem na puch. Mąkę przesiej i wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj jajko z cukrem, letnie mleko i rozpuszczone masło. Wszystko razem wymieszaj, a następnie przełóż na stół i zagnieć na gładkie ciasto. Odstaw przykryte ściereczką na 45 minut, aby podrosło. Orzechy posiekaj, przełóż do miski i wymieszaj z roztrzepanym jajkiem, cukrem pudrem i miodem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe, jeszcze raz zagnieć i rozwałkuj. Ciasto posmaruj masą orzechową i zroluj. Włóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostaw do wyrośnięcia na 30-45 minut. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut.
4 z 4

Sałatka z orzechami laskowymi
Składniki na sałatkę z orzechami laskowymi:
- 2 garści rukoli,
- 2 garści innej sałaty,
- gruszka,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka masła,
- łyżka orzechów laskowych,
- 10 dag sera camembert,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- 2 łyżeczki miodu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz.
Sałatę opłucz, włóż osuszoną do miski. Gruszkę obierz, pokrój w ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, pokrój w cząstki. Na patelni rozpuść cukier, dodaj masło, chwilę przesmaż gruszki. Zdejmij je z patelni. Orzechy laskowe możesz teraz podprażyć na suchej patelni. Na sałatę wyłóż kawałki gruszki i sera camembert, posyp orzechami. Polej sosem sałatkowym przygotowanym z octu, miodu i oliwy z oliwek. Oprósz sałatkę pieprzem.