Te pyszne przepisy na obiad z truskawkami zachwycą całą rodzinę
Obiad z truskawkami to świetna propozycja na orzeźwiające, słodkie danie. Możesz wykorzystać świeże truskawki na wiele sposobów - przygotuj słodki makaron, zapiekankę ryżową albo klasyczne naleśniki. Możesz także ukryć truskawki w pierogach lub knedlach. Wszystko zależy od tego, na co masz akurat ochotę!

Obiad z truskawkami to prawdziwa gratka dla fanów obiadów na słodko. Pysznie smakuje szczególnie w upalne dni, kiedy orzeźwiające owoce są na wagę złota. Zobacz, jak przygotować pyszne dania z truskawek na obiad i zaskocz wszystkich, szczególnie najmłodszych.
Spis treści:
- Pierogi z truskawkami
 - Knedle z truskawkami
 - Naleśniki z truskawkami
 - Ryż z truskawkami
 - Makaron z truskawkami
 
	Obiad z truskawkami: pierogi
Pierogi z truskawkami to idealny pomysł na obiad. Nie wymagają tyle pracy, ile tradycyjne pierogi ruskie czy z kapustą, a stanowią idealne danie główne. Słodkie, sycące i orzeźwiające – czego chcieć więcej? Możesz podawać je samodzielnie lub z kleksem śmietany.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (typ 500 lub 650),
 - 1 jajko L,
 - ¾ szklanki bardzo ciepłej wody,
 - łyżeczka soli,
 - 500 g truskawek,
 - 2 łyżki cukru,
 - śmietana.
 
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyj, usuń szypułki, przekrój na połówki i odłóż.
 - Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, a w środku wydrąż niewielkie wgłębienie. Wsyp do środka sól i wbij jajko.
 - Następnie stopniowo dolewaj ciepłej wody i wyrabiaj ciasto (najlepiej łyżeczką).
 - Kiedy już wszystkie składniki się połączą, wyrób ciasto ręcznie. Musi być gładkie, ale miękkie i sprężyste.
 - Wyrobione ciasto zawiń w folię i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij kółka.
 - Następnie na każdym kawałku ciasta ułóż połówkę truskawki, posyp szczyptą cukru, a następnie uformuj pieroga, sklejając brzegi.
 - Tak przygotowane pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 2-3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię).
 - Podawaj ze śmietaną lub samodzielnie.
 

fot. Obiad z truskawkami: pierogi/Adobe Stock, gkrphoto
	Obiad z truskawkami: knedle
Knedle to idealny pomysł na obiad z truskawkami. Sprawdzają się także na lekki podwieczorek. Są łatwe w przygotowaniu i możesz sięgać po nie przez cały sezon truskawkowy.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
 - 1 jajko,
 - 200 g mąki pszennej,
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
 - szczypta soli,
 - 300 g truskawek,
 - 3 łyżki bułki tartej,
 - łyżka masła,
 - śmietana.
 
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj, zmiel i wystudź. Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na połówki.
 - Kiedy masa będzie już lekko letnia, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól oraz jajko. Wyrób ciasto, tak aby było gładkie i pozbawione grudek.
 - Na stolnicę wysyp odrobinę mąki, a ciasto rozwałkuj dłońmi na kształt grubego wałka. Następnie potnij na równe kawałki.
 - Każdy kawałek rozpłaszcz w dłoni, w środku umieść połówkę truskawki, a następnie dobrze zlep brzegi. Knedel powinien mieć kształt kulki.
 - Gotowe knedle gotuj w osolonej wodzie przez ok. 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedź i ułóż na talerzu. Polej bułką tartą podsmażoną na maśle oraz śmietaną.
 

fot. Obiad z truskawkami: knedle/Adobe Stock, pitrs
	Naleśniki z truskawkami
Naleśniki z truskawkami to nie tylko pyszny deser, ale także dobry pomysł na obiad z truskawkami czy większe, rodzinne śniadanie.
Składniki:
- ¾ szklanki mleka (ok. 200 ml),
 - 200 g mąki pszennej,
 - 50 ml wody gazowanej,
 - 2 jajka,
 - szczypta soli,
 - łyżka oleju,
 - 400 g truskawek,
 - 250 g twarogu półtłustego,
 - 2 łyżki śmietany 18%,
 - 2 łyżki cukru,
 - opakowanie cukru wanilinowego.
 
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj całość, a następnie dodaj jajka oraz mleko.
 - Zmiksuj całość mikserem lub wymieszaj dokładnie trzepaczką. Na koniec dodaj gazowaną wodę oraz łyżkę oleju i jeszcze raz zamieszaj. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj trochę mąki, a jeśli za gęsta – mleka.
 - Smaż naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 8-10 sztuk.
 - Gotowe naleśniki posmaruj twarogiem, a na wierzchu ułóż połówki truskawek. Zwiń naleśniki w rulon lub złóż na cztery. Podawaj z rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą oraz ulubionymi dodatkami.
 

fot. Obiad z truskawkami: naleśniki/Adobe Stock, dusk
	Ryż z truskawkami
Ryż na słodko to przekąska, którą większość zna już z dzieciństwa. Teraz znów możesz po nią sięgać i zrobić z niej pełnowartościowy obiad.
Składniki:
- 2 torebki ryżu,
 - szklanka mleka,
 - 3 łyżeczki cukru,
 - szczypta soli,
 - 300 g truskawek,
 - cynamon.
 
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj w mleku ze szczyptą soli. Gotuj na bardzo małym ogniu, aby mleko nie wykipiało. Kiedy ryż będzie miękki, przełóż go do miski i wymieszaj z cukrem.
 - Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
 - ⅓ ryżu ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp cynamonem i ułóż część truskawek. Wyłóż kolejną porcję ryżu, cynamon i truskawki, a potem kolejna i posyp całość cynamonem.
 - Piecz ok. 15 minut. Przed podaniem na wierzchu ułóż jeszcze kilka kawałków świeżych truskawek.
 

fot. Obiad z truskawkami: ryż na mleku/Adobe Stock, lilechka75
	Makaron z truskawkami
Makaron to bardzo częsty wybór, jeśli chodzi o słodki obiad z truskawkami. Z dodatkiem śmietany tworzy idealną kompozycję.
Składniki:
- makaron (świderki lub kokardki) – garść na porcję,
 - 350 g truskawek,
 - 150 ml śmietany lub gęstego jogurtu greckiego,
 - łyżka cukru,
 - świeże listki mięty.
 
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente, a truskawki umyj, usuń szypułki, a następnie pokrój w ćwiartki. Kilka sztuk rozgnieć widelcem na gęstą papkę.
 - Ugotowany makaron rozłóż na talerze i wymieszaj z truskawkami.
 - Śmietanę lub jogurt wymieszaj z cukrem i papką truskawkową. Dodaj do makaronu i wymieszaj. Udekoruj całość listkami mięty.
 

fot. Obiad z truskawkami: makaron na słodko/Adobe Stock, teressa
	Czytaj także:
Śniadanie z truskawkami
Ciasta drożdżowe z truskawkami

