Reklama

Obiad na niedzielę najlepiej przygotować na szybko, aby nie tracić wolnego dnia w kuchni. Sięgnij więc po sprawdzone klasyki i dania z piekarnika, które w dużej mierze robią się same. Zamiast sztywno trzymać się przepisu, wykorzystaj to, co akurat masz w domu.

Reklama

Spis treści:

  1. Mięsne pulpety w sosie pomidorowym
  2. Pieczony łosoś z warzywami
  3. Makaron z warzywnym sosem
  4. Kasza pęczak z grzybami

Obiad na niedzielę z mięsem: pulpety w sosie pomidorowym

Jeśli nudzi ci się klasyczne spaghetti, możesz przygotować pyszne pulpety w sosie pomidorowym. To doskonała i szybka propozycja, którą możesz przygotować na patelni i w piekarniku.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oleju,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki.
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 200 ml bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż mięso, dodaj jajka i przeciśnięty czosnek.
  2. Dodaj pokrojoną bardzo drobno lub startą na grubych oczkach cebulę.
  3. Dodaj pozostałe składniki (poza pomidorami i bulionem) i wyrób gładką, jednolitą masę.
  4. Zwilż dłonie wodą i z porcji masy wyrób kilkanaście pulpetów.
  5. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju, a następnie wrzuć pulpety i obsmaż lekko z każdej strony na średnim ogniu.
  6. Kiedy będą już zarumienione, dodaj do patelni pomidory z puszki i bulion. Przykryj całość i duś ok. 15 minut.
  7. Podawaj z ziemniakami, makaronem lub ryżem.
fot. Obiady na niedzielę: mięsne pulpety/Adobe Stock, kuvona

Obiad na niedzielę z piekarnika: łosoś pieczony z warzywami

Pieczony łosoś to zdrowa i pyszna propozycja na niedzielny obiad. Dodatkowo zrobisz go w kilka chwil. W tym przepisie masz pełną dowolność - poza łososiem możesz wykorzystać to, co masz akurat pod ręką.

Składniki:

  • 300 g łososia,
  • cebula,
  • łyżka soku z cytryny,
  • dowolne warzywa (np. marchewka, papryka),
  • łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz,
  • łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia umieść na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, a dookoła umieść pokrojone warzywa. Cebulę przekrój na pół lub na ćwiartki i dodaj do reszty warzyw.
  2. Posyp wszystko przyprawami oraz polej olejem. Łososia dodatkowo skrop sokiem z cytryny.
  3. Tak przygotowany obiad wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 30-40 minut. Warzywa muszą dobrze się zrumienić lub nawet lekko przypalić.
  4. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.
fot. Pyszny obiad na niedzielę: łosoś z piekarnika/Adobe Stock, fahrwasser

Dobry i szybki obiad na niedzielę: makaron z warzywnym sosem

Gotujesz niedzielny rosół? Wykorzystaj warzywa z bulionu do przygotowania aromatycznego i kremowego sosu. Połącz go z makaronem, kaszą albo ziemniakami i stwórz pyszne, a przede wszystkim szybkie niedzielne danie.

Składniki:

  • warzywa z rosołu,
  • łyżka masła,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • łyżka śmietany,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane warzywa pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż krótko w rondelku na rozgrzanym maśle.
  2. Dodaj bulion i od razu zmiksuj całość na gładki krem. Jeśli będzie zbyt rzadki, możesz zagęścić go mąką.
  3. Dopraw do smaku i lekko zabiel śmietaną. Podawaj z makaronem.
fot. Dobry obiad na niedzielę: makaron z warzywnym sosem/Adobe Stock, Esin Deniz

Co na obiad w niedzielę: kasza z sosem grzybowym

Fani dań z grzybów na pewno z chęcią postawią na niedzielnym stole pyszny sos, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu, ryżu, kaszy, a także placków ziemniaczanych.

Składniki:

  • 300 g grzybów leśnych,
  • 100 g kaszy pęczak,
  • 20 g masła,
  • łyżka śmietany,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • sól i pieprz,
  • tarty ser do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekane grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Duś chwilę na małym ogniu, a kiedy grzyby zmiękną, dodaj przyprawy oraz śmietanę. Całość wymieszaj.
  3. Jeśli jest zbyt rzadki, zagęść niewielką ilością mąki wymieszanej z wodą.
  4. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i dodaj do sosu. Smaż jeszcze 2-3 minuty.
  5. Przełóż gotowy sos do talerza i udekoruj tartym serem.
fot. Pyszny obiad na niedzielę: kasza z sosem grzybowym/Adobe Stock, nesavinov
Reklama

Zobacz także inne przepisy na niedzielny obiad:

Reklama
Reklama
Reklama