Pomysły na pyszny i szybki obiad na niedzielę: sprawdzone przepisy na doskonałe dania dla całej rodziny
Obiad na niedzielę może być prosty i szybki, a jednocześnie pyszny i aromatyczny. Przygotuj klasyczne kotlety schabowe albo mięsne pulepciki albo postaw na lekkie danie z piekarnika. Doskonałym pomysłem jest także makaron z warzywnym sosem i porcją startego sera. Zobacz, co przygotować na niedzielny obiad.

Obiad na niedzielę najlepiej przygotować na szybko, aby nie tracić wolnego dnia w kuchni. Sięgnij więc po sprawdzone klasyki i dania z piekarnika, które w dużej mierze robią się same. Zamiast sztywno trzymać się przepisu, wykorzystaj to, co akurat masz w domu.
Spis treści:
- Mięsne pulpety w sosie pomidorowym
- Pieczony łosoś z warzywami
- Makaron z warzywnym sosem
- Kasza pęczak z grzybami
Obiad na niedzielę z mięsem: pulpety w sosie pomidorowym
Jeśli nudzi ci się klasyczne spaghetti, możesz przygotować pyszne pulpety w sosie pomidorowym. To doskonała i szybka propozycja, którą możesz przygotować na patelni i w piekarniku.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 jajka,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- łyżka oleju,
- 3 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz,
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki.
- puszka krojonych pomidorów,
- 200 ml bulionu warzywnego.
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż mięso, dodaj jajka i przeciśnięty czosnek.
- Dodaj pokrojoną bardzo drobno lub startą na grubych oczkach cebulę.
- Dodaj pozostałe składniki (poza pomidorami i bulionem) i wyrób gładką, jednolitą masę.
- Zwilż dłonie wodą i z porcji masy wyrób kilkanaście pulpetów.
- Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju, a następnie wrzuć pulpety i obsmaż lekko z każdej strony na średnim ogniu.
- Kiedy będą już zarumienione, dodaj do patelni pomidory z puszki i bulion. Przykryj całość i duś ok. 15 minut.
- Podawaj z ziemniakami, makaronem lub ryżem.

Obiad na niedzielę z piekarnika: łosoś pieczony z warzywami
Pieczony łosoś to zdrowa i pyszna propozycja na niedzielny obiad. Dodatkowo zrobisz go w kilka chwil. W tym przepisie masz pełną dowolność - poza łososiem możesz wykorzystać to, co masz akurat pod ręką.
Składniki:
- 300 g łososia,
- cebula,
- łyżka soku z cytryny,
- dowolne warzywa (np. marchewka, papryka),
- łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz,
- łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Łososia umieść na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, a dookoła umieść pokrojone warzywa. Cebulę przekrój na pół lub na ćwiartki i dodaj do reszty warzyw.
- Posyp wszystko przyprawami oraz polej olejem. Łososia dodatkowo skrop sokiem z cytryny.
- Tak przygotowany obiad wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 30-40 minut. Warzywa muszą dobrze się zrumienić lub nawet lekko przypalić.
- Podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Dobry i szybki obiad na niedzielę: makaron z warzywnym sosem
Gotujesz niedzielny rosół? Wykorzystaj warzywa z bulionu do przygotowania aromatycznego i kremowego sosu. Połącz go z makaronem, kaszą albo ziemniakami i stwórz pyszne, a przede wszystkim szybkie niedzielne danie.
Składniki:
- warzywa z rosołu,
- łyżka masła,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- łyżka śmietany,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane warzywa pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż krótko w rondelku na rozgrzanym maśle.
- Dodaj bulion i od razu zmiksuj całość na gładki krem. Jeśli będzie zbyt rzadki, możesz zagęścić go mąką.
- Dopraw do smaku i lekko zabiel śmietaną. Podawaj z makaronem.

Co na obiad w niedzielę: kasza z sosem grzybowym
Fani dań z grzybów na pewno z chęcią postawią na niedzielnym stole pyszny sos, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu, ryżu, kaszy, a także placków ziemniaczanych.
Składniki:
- 300 g grzybów leśnych,
- 100 g kaszy pęczak,
- 20 g masła,
- łyżka śmietany,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- majeranek,
- sól i pieprz,
- tarty ser do posypania.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekane grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Duś chwilę na małym ogniu, a kiedy grzyby zmiękną, dodaj przyprawy oraz śmietanę. Całość wymieszaj.
- Jeśli jest zbyt rzadki, zagęść niewielką ilością mąki wymieszanej z wodą.
- Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i dodaj do sosu. Smaż jeszcze 2-3 minuty.
- Przełóż gotowy sos do talerza i udekoruj tartym serem.

Zobacz także inne przepisy na niedzielny obiad: