Zamiast tradycyjnego żurku i kiełbasy przygotuj królika i krem chrzanowy: oto pomysły na nowoczesne potrawy wielkanocne
Jeśli chcesz zaskoczyć gości przy wielkanocnym stole i przygotować nietypowe, nowoczesne potrawy na świąteczne śniadanie czy obiad, postaw na owocowe dodatki i zmodyfikuj nieco tradycyjne przepisy. Nie musisz tworzyć zupełnie nowych dań - wykorzystaj to, co dla Wielkanocy charakterystyczne i dodaj coś od siebie.

Jeśli chodzi o śniadanie wielkanocne, zwykle podajesz na stół standardowy zestaw - żurek, wędlinę, białą kiełbasę oraz faszerowane jajka. Na obiad serwujesz coś mięsnego albo lekką sałatkę. Aby zaskoczyć gości i przygotować coś nowoczesnego, dodaj do tradycyjnych przepisów nieoczywiste dodatki i stwórz ciekawe wielkanocne menu.
Spis treści:
Nowoczesna potrawa wielkanocna: zupa-krem z chrzanu
Podczas śniadania wielkanocnego najczęściej jako dodatek do jajek czy żurku podajesz starty chrzan lub kupujesz gotowy, kremowy sos. Możesz jednak pójść o krok dalej i podać gościom aksamitną zupę chrzanową.
Składniki:
- litr bulionu,
- ok. 450 g ziemniaków (ważone po obraniu),
- duża cebula,
- 4 łyżki tartego chrzanu,
- 200 ml śmietany 18%,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej.
- Cebulę pokrój w kostkę i lekko zeszklij na odrobinie oleju lub masła.
- Ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z bulionem, a następne dodaj cebulę. Zagotuj i "pyrkaj" całość ok. 30 minut.
- Śmietanę wymieszaj z chrzanem, a następnie zahartuj gorącym bulionem i dodaj do wywaru. Dopraw do smaku i jeszcze chwilę pogotuj.
- Lekko wystudź i zblenduj na gładki krem.

Nowoczesne potrawy wielkanocne: potrawka z królika
Potrawka z królika to nowoczesne, a jednocześnie kojarzące się z Wielkanocą danie. Przygotujesz je sprawnie i szybko, a smak na pewno zachwyci wszystkich gości przy świątecznym stole.
Składniki:
- ok. 800 g mięsa z królika (bez kości),
- 2 duże czerwone cebule,
- 4-5 średnich marchewek,
- 100 g masła,
- 50 g słoniny,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml czerwonego wina,
- sól i pieprz,
- po łyżeczce tymianku, majeranku i rozmarynu.
Sposób przygotowania:
- Mięso z królika umyj, osusz i pokrój na średniej wielkości kawałki. Oprósz przyprawami i wymieszaj.
- Słoninę rozpuść w ciepłym garnku lub brytfance do stosowania na kuchence lub płycie, a następnie ułóż w środku mięso.
- Smaż, aż będzie rumiane, a następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i duś na małym ogniu ok. pół godziny.
- Pod koniec dodaj masło i duś, aż całość się rozpuści i powstanie kremowy sos.
- Następnie dodaj bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki i wino. Smaż bez przykrycia przez kolejne 15-20 minut, aż alkohol odparuje, a ziemniaki będą miękkie.
- Potrawka z królika jest gotowa, kiedy sos się zredukuje i zgęstnieje.

Nowoczesna potrawa wielkanocna: jajka w sosie musztardowym
Popularną przekąską wielkanocną są faszerowane jajka, ale świetnym pomysłem jest podanie ugotowanych jajek bez gęstego farszu, ale za to na kremowej pierzynce z sosu musztardowego lub chrzanowego.
Składniki na sos:
- 4 łyżki musztardy sarepskiej,
- 2 łyżki startego chrzanu (na drobnych oczkach),
- 120 ml śmietany 18%,
- 300 ml bulionu warzywnego,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Śmietana musi być w temperaturze pokojowej.
- W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę i lekko podsmaż.
- Następnie od razu dodaj bulion, cały czas mieszając, aby zasmażka się rozpuściła, a bulion zrobił gęsty.
- Kiedy zgęstnieje, zdejmij rondelek z ognia, dodaj sól i pieprz, a także musztardę i chrzan. Wymieszaj.
- Następnie dodaj śmietanę (możesz wcześniej ją zahartować) i ponownie podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia.
- Sos gotowy, wylej do miski, a na wierzchu ułóż ugotowane połówki jajek.

Zobacz także inne pomysły na tradycyjne i nowoczesne potrawy wielkanocne: