Reklama

Jeśli chodzi o śniadanie wielkanocne, zwykle podajesz na stół standardowy zestaw - żurek, wędlinę, białą kiełbasę oraz faszerowane jajka. Na obiad serwujesz coś mięsnego albo lekką sałatkę. Aby zaskoczyć gości i przygotować coś nowoczesnego, dodaj do tradycyjnych przepisów nieoczywiste dodatki i stwórz ciekawe wielkanocne menu.

Reklama

Spis treści:

  1. Zupa-krem z chrzanu
  2. Potrawka z królika
  3. Jajka w sosie musztardowym

Nowoczesna potrawa wielkanocna: zupa-krem z chrzanu

Podczas śniadania wielkanocnego najczęściej jako dodatek do jajek czy żurku podajesz starty chrzan lub kupujesz gotowy, kremowy sos. Możesz jednak pójść o krok dalej i podać gościom aksamitną zupę chrzanową.

Składniki:

  • litr bulionu,
  • ok. 450 g ziemniaków (ważone po obraniu),
  • duża cebula,
  • 4 łyżki tartego chrzanu,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i lekko zeszklij na odrobinie oleju lub masła.
  3. Ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z bulionem, a następne dodaj cebulę. Zagotuj i "pyrkaj" całość ok. 30 minut.
  4. Śmietanę wymieszaj z chrzanem, a następnie zahartuj gorącym bulionem i dodaj do wywaru. Dopraw do smaku i jeszcze chwilę pogotuj.
  5. Lekko wystudź i zblenduj na gładki krem.
fot. Nowoczesne potrawy wielkanocne: krem chrzanowy/Adobe Stock, cegli

Nowoczesne potrawy wielkanocne: potrawka z królika

Potrawka z królika to nowoczesne, a jednocześnie kojarzące się z Wielkanocą danie. Przygotujesz je sprawnie i szybko, a smak na pewno zachwyci wszystkich gości przy świątecznym stole.

Składniki:

  • ok. 800 g mięsa z królika (bez kości),
  • 2 duże czerwone cebule,
  • 4-5 średnich marchewek,
  • 100 g masła,
  • 50 g słoniny,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml czerwonego wina,
  • sól i pieprz,
  • po łyżeczce tymianku, majeranku i rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z królika umyj, osusz i pokrój na średniej wielkości kawałki. Oprósz przyprawami i wymieszaj.
  2. Słoninę rozpuść w ciepłym garnku lub brytfance do stosowania na kuchence lub płycie, a następnie ułóż w środku mięso.
  3. Smaż, aż będzie rumiane, a następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i duś na małym ogniu ok. pół godziny.
  4. Pod koniec dodaj masło i duś, aż całość się rozpuści i powstanie kremowy sos.
  5. Następnie dodaj bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki i wino. Smaż bez przykrycia przez kolejne 15-20 minut, aż alkohol odparuje, a ziemniaki będą miękkie.
  6. Potrawka z królika jest gotowa, kiedy sos się zredukuje i zgęstnieje.
fot. Nowoczesne potrawy wielkanocne: potrawka z królika/Adobe Stock, Konstiantyn Zapylaie

Nowoczesna potrawa wielkanocna: jajka w sosie musztardowym

Popularną przekąską wielkanocną są faszerowane jajka, ale świetnym pomysłem jest podanie ugotowanych jajek bez gęstego farszu, ale za to na kremowej pierzynce z sosu musztardowego lub chrzanowego.

Składniki na sos:

  • 4 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki startego chrzanu (na drobnych oczkach),
  • 120 ml śmietany 18%,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Śmietana musi być w temperaturze pokojowej.
  2. W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę i lekko podsmaż.
  3. Następnie od razu dodaj bulion, cały czas mieszając, aby zasmażka się rozpuściła, a bulion zrobił gęsty.
  4. Kiedy zgęstnieje, zdejmij rondelek z ognia, dodaj sól i pieprz, a także musztardę i chrzan. Wymieszaj.
  5. Następnie dodaj śmietanę (możesz wcześniej ją zahartować) i ponownie podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia.
  6. Sos gotowy, wylej do miski, a na wierzchu ułóż ugotowane połówki jajek.
fot. Jajka w sosie musztardowo-chrzanowym/Adobe Stock, myviewpoint
Reklama

Zobacz także inne pomysły na tradycyjne i nowoczesne potrawy wielkanocne:

Reklama
Reklama
Reklama