Reklama

Zapiekanki to jedne z tych dań, które łączą w sobie prostotę, smak i wygodę. Są sycące, łatwe do przygotowania i pozwalają na eksperymentowanie z ulubionymi składnikami. Można je zrobić na bazie makaronu, ziemniaków czy warzyw, dodając mięso, sery i aromatyczne przyprawy. Idealnie sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad, jak i szybki posiłek dla zapracowanych.

Reklama

Spis treści:

  1. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem
  2. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem
  3. Warzywna zapiekanka z cukinią i pomidorami

Najlepsza zapiekanka na obiad: z kurczakiem i serem

Klasyczna zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem to zawsze dobry pomysł na obiad. Soczysty kurczak, kremowy sos i roztopiony ser tworzą idealne połączenie smaków. Świetnie sprawdzi się także na nieco większą kolację albo lunch do pracy czy szkoły.

Składniki:

  • 300 g makaronu (np. penne),
  • 2 filety z kurczaka,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 150 g sera żółtego + garść do posypania,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę pokrój w kostkę lub piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
  3. Kurczaka umyj i osusz, a następnie pokrój w kostkę średniej wielkości.
  4. Dopraw, wymieszaj i podsmaż na patelni razem z cebulą i czosnkiem.
  5. Wymieszaj ugotowany makaron z kurczakiem. W miseczce połącz śmietanką i starty ser.
  6. Kurczaka z warzywami i makaronem przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej śmietanką.
  7. Posyp jeszcze z wierzchu niewielką ilością sera.
  8. Wstaw do piekarnika (180 stopni) na 20-30 minut. Ser musi się dobrze zarumienić.
fot. Najlepsza zapiekanka na obiad: z kurczakiem i serem/Adobe Stock, dolphy_tv

Najlepsza zapiekanka na obiad: z ziemniakami i boczkiem

Ta zapiekanka to pomysł na naprawdę sycące danie. Sprawdzi się przede wszystkim w chłodne oraz wymagające dni, kiedy potrzebujesz dużej ilości kalorii. Jeśli nie wiesz, co zrobić na kolację, ten przepis to prawdziwy strzał w dziesiątkę!

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 200 ml śmietanki 18%,
  • 150 g sera żółtego,
  • średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Wskazówka: aby mieć pewność, że się upieką, możesz je krótko podgotować (ok. 10 minut), wystudzić, a dopiero potem pokroić.
  3. Boczek, czosnek i cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni. Zacznij od boczku, aby wytopić z niego tłuszcz, dzięki temu nie będziesz musiała już go dodawać.
  4. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami ziemniaki, boczek i starty ser.
  5. Polej całość śmietanką wymieszaną z przyprawami. Wstaw do piekarnika (180 stopni) i piecz przez ok. 40 minut.
fot. Najlepsza zapiekanka na obiad: z ziemniakami i boczkiem/Adobe Stock, Daniel Reiter/Wirestock Creators

Najlepsza zapiekanka na obiad: z cukinią i pomidorami

Ta zapiekanka to wariacja na temat ratatouille i tak właśnie możesz ją przygotować, układając poszczególne warstwy po kolei. Możesz także zrobić to jak w klasycznej zapiekance i wymieszać wszystkie składniki. Wybór należy do ciebie. To pyszna i lekka warzywna propozycja na szybką kolację.

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 3 pomidory,
  • czerwona lub żółta papryka,
  • 100 g sera feta,
  • 200 ml passaty pomidorowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj, osusz i pokrój w plastry (paprykę możesz w cienkie paski).
  2. W naczyniu układaj naprzemiennie cukinię, pomidory i paprykę.
  3. Całość polej passatą, dodaj przyprawy i pokruszoną fetę.
  4. Tak przygotowane naczynie wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. pół godziny
fot. Najlepsza zapiekanka na obiad: z cukinią i pomidorami/Adobe Stock, Olha Afanasieva

Sprawdź też inne pomysły na zapiekanki:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama