Reklama

Łosoś na święta najczęściej podawany jest w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub ryżu. To doskonałe danie zarówno na Wigilię jak i na świąteczny obiad na Boże Narodzenie.

Reklama

Ta smaczna i szlachetna ryba, świetnie sprawdza się nie tylko jako danie główne. Możesz z niej przygotować również przystawki, pyszne i sycące zupy oraz sałatki.

Spis treści:

  1. Dania główne z łososiem
  2. Przystawki z łososiem
  3. Zupy z łososiem
  4. Sałatki z łososiem

Dania główne z łososiem na święta

Łososia na święta możesz przygotować na grillowej patelni albo upiec w piekarniku. Do obu tych wersji doskonale pasuje koperek, sok z cytryny i czosnek.

Pieczony łosoś na święta

Składniki:

  • 700 g łososia ze skórą,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki masła,
  • świeży rozmaryn,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia opłucz zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Posól i skrop sokiem z cytryny.
  3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
  4. Rybę zawiń w papier do pieczenia, dodaj masło, gałązki rozmarynku, pokrojony w plasterki czosnek i cytrynę.
  5. Piecz przez 30 minut.
łosoś z piekarnika na święta

fot. Adobe Stock

Grillowany łosoś na święta

Składniki:

  • 600-700 g łososia ze skórą,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia pokrój na porcje mniej więcej po 150-200 gramów, przełóż do miski i skrop sosem sojowym.
  2. Rozgrzej patelnię grillową i posmaruj olejem roślinnym.
  3. Połóż łososia skórką do dołu i smaż około 3-4 minuty.
  4. Silikonowym pędzelkiem posmaruj z wierzchu rybę i smaż na drugiej stronie przez około 2 minuty.
  5. Grillowanego łososia na święta podawaj z ryżem i surówką z białej kapusty.
łosoś na święta bożego narodzenia

fot. Adobe Stock

Przystawki z łososiem

Łosoś to doskonała ryba do przygotowania przystawek. Możesz wykorzystać tego pieczonego w piekarniku albo wędzonego - na zimno lub gorąco.

Przekąski z łososia pokochają wszyscy. Co powiesz na kruche babeczki z musem z łososia, tatar z dodatkiem kiszonego ogórka i czerwonej cebuli albo roladki z łososiem?

Przepis na tatara z łososia

Składniki:

  • 400 g łososia wędzonego na zimno,
  • 1 czerwona cebula,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 jabłko,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia poszatkuj najdrobniej jak potrafisz i przełóż do miski.
  2. Dodaj cebulę i ogórki pokrojone w kostkę. Wymieszaj.
  3. Dodaj obrane i pokrojone jabłko.
  4. Całość dopraw solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
fot. Adobe Stock

Przepis na babeczki z łososiem

Składniki:

  • 300 g wędzonego łososia w plastrach,
  • 1 awokado,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • opakowanie gotowych kruchych babeczek,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado obierz ze skórki i utrzyj widelcem na mus. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  2. Na każdą babeczkę szprycą do kremów nałóż krem z awokado i ułóż plastry łososia.
  3. Posyp szczypiorkiem.
fot. Adobe Stock

Zupy z łososiem

Zupę rybną możesz przygotować na dwa sposoby - zabielaną z marchewką, porem i ziemniakami albo na bazie przecieru pomidorowego.

Zupa z łososiem na święta zabielana

  • 400 g łososia,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 150 g śmietany 18%,
  • 1 łyżka masła,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pora i pietruszkę i smaż przez 2 minuty.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej gorącym bulionem.
  4. Gotuj około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  5. Na sam koniec gotowania dodaj pokrojonego w grubą kostkę łososia i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  6. Zupę zapraw śmietaną.
  7. Podawaj ze świeżym koperkiem.
fot. Adobe Stock

Zupa z łososiem i pomidorami

Składniki:

  • 400 g łososia,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1,5 bulionu warzywnego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • świeży tymianek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki i zalej gorącym bulionem.
  3. Po 20 minutach dodaj przecier pomidorowy i tymianek. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę łososia i gotuj jeszcze 5 minut.
  5. Zupę podawaj ze świeżym pieczywem.
zupa z łososiem i pomidorami

fot. Adobe Stock

Sałatki z łososiem na święta

Łosoś to idealny dodatek do sałatek. Podawaj go na mieszance sałat z sosem na bazie jogurtu albo oliwy z oliwek.

Prosta sałatka z kaparami

Składniki:

  • 400 g wędzonego łososia na zimno,
  • mieszanka sałat,
  • 50 g kaparów,
  • 1 czerwona cebula,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1/2 soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i musztardę.
  2. Sałatę umyj, osusz i przełóż na talerz.
  3. Na wierzchu poukładaj płaty łososia, cebulę pokrojoną w piórka i kapary.
  4. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem.
  5. Sałatkę z łososia podawaj z grzankami.
fot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę z jajkiem

Składniki:

  • 400 g wędzonego łososia na zimno,
  • opakowanie rukoli,
  • 3 jajka,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/2 soku z cytryny,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj jogurt, sok z cytryny i drobno posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Ugotuj jajka na twardo.
  3. Rukolę umyj, osusz i przełóż na talerz.
  4. Na wierzchu poukładaj płaty łososia, cebulę pokrojoną w piórka, pomidorki przekrojone na pół i kawałki jajka.
  5. Sałatkę polej sosem.
sałatka z łososiem

fot. Adobe Stock

Reklama

Więcej przepisów na dania z łososiem:

Reklama
Reklama
Reklama