Reklama

Spis treści

Reklama
  1. Łosoś pieczony z limonką
  2. Tatar rybny
  3. Pierogi z łososiem
  4. Błędy podczas przygotowania łososia

Łosoś pieczony z limonką

Składniki:

  • 4 kawałki łososia, po 15 dag każdy,
  • 3 cm kawałek imbiru,
  • 3 limonki,
  • łyżeczka posiekanych chili,
  • pieprz,
  • 2 łyżeczki miodu.

Przygotowanie

  1. Limonki sparz. Z jednej zetrzyj skórkę, z dwóch wyciśnij sok.
  2. Chili wymieszaj z sokiem, skórką z limonki, miodem oraz pieprzem.
  3. Polej rybę przygotowaną marynatą, odstaw na 20 minut.
  4. Ułóż na blasze skórą do spodu i piecz 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
  5. Podawaj z pozostałą pokrojoną limonką.
fot. Adobe Stock

Tatar z łososia wędzonego

Składniki:

  • 25 dag filetu z wędzonego łososia,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • oliwa,
  • świeżo mielony pieprz cytrynowy,
  • ogórek konserwowy,
  • cebulka,
  • kilka marynowanych grzybków,
  • sos sojowy,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie

  1. Łososia pokrój w drobną kostkę. Skrop sokiem z cytryny.
  2. Ogórka, cebulę i marynowane grzybki bardzo drobno posiekaj, wymieszaj, dodaj do ryby.
  3. Tatar z łososia dopraw oliwą, sosem sojowym i pieprzem.
  4. Posyp posiekaną natką pietruszki.
fot. Adobe Stock

Pierogi z łososiem

Składniki:

Na ciasto do pierogów:

  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • 2 szklanki gorącej wody

Na farsz:

  • 1/2 kg fileta z łososia,
  • 2 nieduże cebule,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • olej,
  • kwaśna śmietana,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy.

Przygotowanie

  1. Z łososia usuń skórę i pokrój w dość drobną kostkę.
  2. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, posól.
  4. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż cebula się zeszkli.
  5. Wtedy dodaj łososia, dopraw pieprzem cytrynowym i całość smaż 5 minut.
  6. Zdejmij z ognia, dosyp umyty, osuszony i posiekany koperek, wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
  7. Odstaw, żeby farsz całkowicie ostygł.
  8. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą i zalej wrzącą wodą, mieszaj łyżką, a kiedy masa już ostygnie na tyle, że można będzie włożyć rękę, zacznij wyrabiać ciasto na pierogi.
  9. Kiedy stanie się gładkie i jednolite, przykryj je ściereczką, żeby nie obeschło.
  10. Odrywaj kawałek ciasta, wałkuj dość cienki placek, podsypując niewielką ilością mąki i wycinaj kółka szklanką.
  11. Na środku każdego koła kładź trochę farszu, składaj na pół i bardzo dokładnie zlepiaj brzegi.
  12. W dużym garnku zagotuj wodę, z solą i niewielką ilością oleju. Pierogi z łososiem gotuj partiami przez kilka minut.
  13. Wyjmuj łyżką cedzakową i rozkładaj na talerzach.
  14. Podawaj polane masłem lub kwaśną śmietaną.


Błędy podczas przygotowania łososia

Spróbuj unikać tych pomyłek, aby cieszyć się zawsze najwyższą jakością ryby:

Ości

Dokładnie sprawdź każdy kawałek ryby przed marynowaniem czy pieczeniem. Łosoś ma ich niewiele, natomiast bagatelizowanie nawet tych większych może skończyć się fatalnie w skutkach

Solenie

Przyrządzany kawałek powinnaś doprawić solą tuż przed pieczeniem, gotowaniem na parze lub smażeniem. Wcześniejsze osolenie skutkuje wyparowaniem znacznej ilości wody i przesuszeniem łososia

Przewracanie

Zbyt intensywne przekładanie kawałka mięsa podczas grillowania lub smażenia sprawi, że zacznie się rozwarstwiać. Pozostaw go na 2 minuty i piecz równomiernie bez przekładania szpatułką w inne miejsca

Reklama

Zobacz też:
Doskonałe sposoby na to, aby pieczony łosoś był zawsze soczysty Metody na to, aby nie przesuszyć steku z tuńczyka

Reklama
Reklama
Reklama