Jak przygotować dania z łososia? Tatar lub pierogi
Jak przyrządzić łososia? Zobacz mnóstwo inspiracji na serwowanie tej smacznej ryby!

Spis treści
Łosoś pieczony z limonką
Składniki:
- 4 kawałki łososia, po 15 dag każdy,
- 3 cm kawałek imbiru,
- 3 limonki,
- łyżeczka posiekanych chili,
- pieprz,
- 2 łyżeczki miodu.
Przygotowanie
- Limonki sparz. Z jednej zetrzyj skórkę, z dwóch wyciśnij sok.
- Chili wymieszaj z sokiem, skórką z limonki, miodem oraz pieprzem.
- Polej rybę przygotowaną marynatą, odstaw na 20 minut.
- Ułóż na blasze skórą do spodu i piecz 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
- Podawaj z pozostałą pokrojoną limonką.

Tatar z łososia wędzonego
Składniki:
- 25 dag filetu z wędzonego łososia,
- sok z 1/2 cytryny,
- oliwa,
- świeżo mielony pieprz cytrynowy,
- ogórek konserwowy,
- cebulka,
- kilka marynowanych grzybków,
- sos sojowy,
- natka pietruszki.
Przygotowanie
- Łososia pokrój w drobną kostkę. Skrop sokiem z cytryny.
- Ogórka, cebulę i marynowane grzybki bardzo drobno posiekaj, wymieszaj, dodaj do ryby.
- Tatar z łososia dopraw oliwą, sosem sojowym i pieprzem.
- Posyp posiekaną natką pietruszki.

Pierogi z łososiem
Składniki:
Na ciasto do pierogów:
- 1/2 kg mąki pszennej,
- łyżeczka soli,
- 2 szklanki gorącej wody
Na farsz:
- 1/2 kg fileta z łososia,
- 2 nieduże cebule,
- 1/2 pęczka koperku,
- olej,
- kwaśna śmietana,
- sól,
- pieprz cytrynowy.
Przygotowanie
- Z łososia usuń skórę i pokrój w dość drobną kostkę.
- Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, posól.
- Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż cebula się zeszkli.
- Wtedy dodaj łososia, dopraw pieprzem cytrynowym i całość smaż 5 minut.
- Zdejmij z ognia, dosyp umyty, osuszony i posiekany koperek, wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
- Odstaw, żeby farsz całkowicie ostygł.
- Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą i zalej wrzącą wodą, mieszaj łyżką, a kiedy masa już ostygnie na tyle, że można będzie włożyć rękę, zacznij wyrabiać ciasto na pierogi.
- Kiedy stanie się gładkie i jednolite, przykryj je ściereczką, żeby nie obeschło.
- Odrywaj kawałek ciasta, wałkuj dość cienki placek, podsypując niewielką ilością mąki i wycinaj kółka szklanką.
- Na środku każdego koła kładź trochę farszu, składaj na pół i bardzo dokładnie zlepiaj brzegi.
- W dużym garnku zagotuj wodę, z solą i niewielką ilością oleju. Pierogi z łososiem gotuj partiami przez kilka minut.
- Wyjmuj łyżką cedzakową i rozkładaj na talerzach.
- Podawaj polane masłem lub kwaśną śmietaną.
Błędy podczas przygotowania łososia
Spróbuj unikać tych pomyłek, aby cieszyć się zawsze najwyższą jakością ryby:
Ości
Dokładnie sprawdź każdy kawałek ryby przed marynowaniem czy pieczeniem. Łosoś ma ich niewiele, natomiast bagatelizowanie nawet tych większych może skończyć się fatalnie w skutkach
Solenie
Przyrządzany kawałek powinnaś doprawić solą tuż przed pieczeniem, gotowaniem na parze lub smażeniem. Wcześniejsze osolenie skutkuje wyparowaniem znacznej ilości wody i przesuszeniem łososia
Przewracanie
Zbyt intensywne przekładanie kawałka mięsa podczas grillowania lub smażenia sprawi, że zacznie się rozwarstwiać. Pozostaw go na 2 minuty i piecz równomiernie bez przekładania szpatułką w inne miejsca
Zobacz też:
Doskonałe sposoby na to, aby pieczony łosoś był zawsze soczysty Metody na to, aby nie przesuszyć steku z tuńczyka