Letnie przekąski na imprezę - najlepsze przepisy w stylu śródziemnomorskim
Letnie przekąski na imprezę muszą być lekkie i proste w przygotowaniu - w końcu nie chcemy przy upałach spędzać całego dnia na przyrządzaniu smakołyków. Dobrym rozwiązaniem będą przekąski z wykorzystaniem owoców i warzyw sezonowych - latem możemy do woli czerpać z ich bogactwa. A może przygotujesz też apetyczne sałatki?

Spis treści:
	Melon z szynką parmeńską
Melon to jeden z najbardziej letnich owoców. Jego słodki smak idealnie komponuje się z wytrawną szynką parmeńską.
Składniki:
- melon (wariant z zieloną skórką i pomarańczowym środkiem),
 - szynka parmeńska - ilość plastrów uzależniona od wielkości melona,
 - opcjonalnie: rukola i ocet balsamiczny.
 
Sposób przygotowania:
- Melona umyj, potem obierz ze skórki, pokrój na podłużne cząstki i pozbaw pestek.
 - Ułóż na umytej rukoli (jeśli jej używasz).
 - Każdy kawałek melona zawijaj w plaster szynki parmeńskiej.
 - Całość możesz skropić octem balsamicznym.
 

	Bruschetta z dodatkami
Bruschetta to jedna z hitowych, letnich przekąsek na imprezę we włoskim stylu. Świetnie smakuje z pomidorami, szynką parmeńską, albo posmarowana pesto.
Składniki:
- bułka typu ciabatta, paryska lub bagietka,
 - 100 g pomidorków koktajlowych,
 - liście bazylii,
 - czosnek,
 - oliwa,
 - czerwona cebula,
 - świeże zioła,
 - kilka plastrów szynki parmeńskiej.
 
Sposób przygotowania:
- Pieczywo pokrój na kromki, natrzyj czosnkiem. Skrop lekko oliwą.
 - Cebulę obierz i drobno posiekaj.
 - Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki. Szynkę porwij na kawałki.
 - Cząstki pomidorków poukładaj na pieczywie, podobnie jak kawałki porwanej szynki i posiekaną cebulę.
 - Mozzarellę pokrój na kawałki, również układaj.
 - Bruschettę z dodatkami zapiekaj w piekarniku na trybie grillowym przez kilka minut - pieczywo musi lekko się zrumienić.
 

	Sałatka z roszponki, pomidorków koktajlowych i oliwek
Letnie przekąski na imprezę często nawiązują do stylu krajów środziemnomorskich.
Składniki:
- opakowanie miksu sałat z roszponką,
 - słoik czarnych oliwek,
 - 100 g sera typu feta,
 - 1/2 czerwonej cebuli,
 - 200 g pomidorków koktajlowych,
 - dowolny sos sałatkowy.
 
Sposób przygotowania:
- Pomidorki i sałatę umyj. Pomidorki pokrój na połówki albo ćwiartki.
 - Sos sałatkowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Oliwki odsącz z zalewy.
 - Na półmisek wyłóż sałatę, obficie skrop dressingiem.
 - Cebulę posiekaj, wyłóż.
 - Do sałatki dołóż oliwki, pokrusz fetę, wyłóż kawałki pomidorków. Skrop resztą sosu.
 

Zobacz więcej przepisów na letnie przekąski na imprezę:

