Reklama

Kuchnia ukraińska to w największym skrócie pożywne zupy, tłusty nabiał, kiszonki i kasza gryczana. Tradycyjne przepisy ukraińskie zakładają też użycie dużej ilości czosnku, cebuli i koperku.

Reklama

Spis treści:

  1. Solanka
  2. Deruny
  3. Syrnyky

Zupa ukraińska solanka

Solanka jest przyrządzana na tłustym wywarze - np. rybnym, mięsnym albo grzybowym. Trudno opisać jej smak. Jest lekko słodkawy, ale jednocześnie kwaśny i pikantny. Ukraińską solankę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby osiągnęła pełnię swojego aromatu.

Składniki:

  • 1 kg kości wieprzowych lub wołowych wraz z mięsem,
  • 1 pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 pora,
  • 1/4 bulwy selera,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 cebule,
  • 400 g mielonej wieprzowiny,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • olej,
  • 5 ogórków kiszonych (jeśli są małe, to więcej),
  • 90 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki kaparów,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • sok z cytryny,
  • pieprz,
  • sól,
  • opcjonalnie: oliwki czarne lub zielone.

Sposób przygotowania:

  1. Kości obgotuj. Potem odcedź i przepłucz.
  2. Przygotuj włoszczyznę - marchewki, pietruszkę i selera umyj, obierz, drobno pokrój. Pora umyj i posiekaj. Cebule obierz i posiekaj.
  3. Kości zalej czystą wodą (ok. 3-3,5 litra), dodaj wszystkie włoszczyznę i przyprawy. Nie używaj za dużo soli - lepiej solankę doprawić pod koniec gotowania w razie potrzeby.
  4. Gotuj wywar do solanki przez 1,5 godziny. Mięso powinno stać się miękkie - oddziel je wtedy od kości. Wywar przecedź przez sitko.
  5. W garnku o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć na niego posiekaną cebulę, pokrojony w kostkę boczek wędzony, a także mięso mielone. Przesmaż.
  6. Dodaj koncentrat pomidorowy, smaż jeszcze 5-7 minut.
  7. Zalej wywarem, dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Gotuj przez około 45 minut.
  8. Na koniec gotowania, dodaj do solianki pomidory z puszki, kapary, a także mięso z kości. Możesz opcjonalnie dodać także oliwki oraz sok z kiszonych ogórków (kilka łyżek).
  9. Dodaj łyżkę soku z cytryny, a także pieprz. Jeśli smak solanki ukraińskiej wydaje ci się mało słony, dodatkowo dodaj więcej soli.
fot. Ukraińska solanka/Adobe Stock, Ilya Postnikov

Ukraińskie deruny

Placki ziemniaczane są popularne chyba w każdym zakątku świata. Wystarczy wspomnieć choćby placki Rosti, czyli popisowe danie kuchni szwajcarskiej. Nie inaczej jest w Ukrainie - jednym z podstawowych dań kuchni ukraińskiej są placki deruny.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • jajko,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • kwaśna śmietana do serwowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i również zetrzyj.
  2. Odsącz wodę z ziemniaków. Do cebuli i ziemniaków dodaj jajko, pieprz, sól oraz mąkę.
  3. Z masy formuj placki. Na patelni rozgrzej olej, smaż placki na złoty kolor z obu stron.
  4. Ukraińskie placki podawaj z kwaśną śmietaną.
fot. Ukraińskie deruny/Adobe Stock, Сергей Байбак

Ukraińskie syrnyky

Kolejna wersja placków popularnych w kuchni ukraińskiej - tym razem na słodko. Serowe placuszki są serwowane z rodzynkami, cukrem pudrem i owocami.

Składniki:

  • 100 g cukru,
  • 500 g sera twarogowego,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki pszennej + do obtoczenia,
  • małe opakowanie cukru wanilinowego lub ewentualnie łyżeczka aromatu waniliowego,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj twaróg, cukier, cukier wanilinowy (lub aromat) i jajka.
  2. Na sam koniec dodaj mąkę i znowu wymieszaj.
  3. Z gotowej masy formuj placuszki - lep kulki, które następnie musisz lekko rozpłaszczyć.
  4. Placki obtaczaj w mące, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  5. Ukraińskie syrnyky serwuj np. ze słodką śmietanką i owocami, możesz je też posypać cukrem pudrem.
fot. Ukraińskie syrnyky/Adobe Stock, andriikomashko
Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania kuchni ukraińskiej:

Reklama
Reklama
Reklama