Reklama

Krewetka to jeden z najpopularniejszych owoców morza. Jest ceniona ze względu na swój neutralny smak, brak nieprzyjemnego zapachu i uniwersalność - świetnie pasuje do wielu potraw i można ją serwować na różne sposoby. Na świecie istnieje tysiące odmian krewetki, niektóre z nich są nawet niejadalne! Zazwyczaj spożywamy jednak jeden z kilku rodzajów tego skorupiaka. Najpopularniejsza krewetka to koktajlowa, zimnowodna, tygrysia, pełnomorska, biała oraz kwiatowa.

Reklama

Jak obrać krewetkę?

Obieranie krewetek nie wymaga wielkiej wprawy. Wystarczy, że zachowasz odpowiednią kolejność.

  • Oberwij lub obetnij krewetce główkę. Jeśli robisz to po raz pierwszy, lepiej użyj noża - przy nieumiejętnym oderwaniu zawartość może się rozlać.
  • Oberwij stanowczym ruchem odnóża krewetki.
  • Teraz poodrywaj stopniowo kawałki pancerzyka.
  • Usuń ogonek - powinien bardzo łatwo odejść wraz z najniższym odcinkiem pancerza.
  • Na sam koniec natnij grzbiet krewetki. Zobaczysz czarną żyłkę - to jelita krewetki, które również trzeba usunąć.

Przepis na krewetki w tempurze

Oto składniki na pyszne krewetki w tempurze:

  • 25 dag oczyszczonych krewetek,
  • 50 ml gazowanej wody,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 5 dag mąki kukurydzianej,
  • sól,
  • olej do głębokiego smażenia.

Jak zrobić krewetki w tempurze? Krewetki opłucz. Nadziewaj po kilka na drewniane szpadki do szaszłyków. Z zimnej wody, soku z cytryny, mąki kukurydzianej i szczypty soli rozmieszaj dość rzadkie ciasto. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Krewetkowe szaszłyki zanurzaj w cieście, lekko osącz, kładź na gorący tłuszcz. Smaż 2-3 minuty. Wyjmij, osącz z nadmiaru tłuszczu.

Zobacz też przepis na krewetki z grilla

Przepis na ryż curry z krewetkami

Oto składniki na aromatyczny ryż curry z krewetkami:

  • 250 g krewetek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek imbiru o długości 2-3 cm,
  • 1 niewielka papryczka chili,
  • 200 g ryżu,
  • 200 g szpinaku baby,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 2 łyżki oleju.

Jak zrobić ryż curry z krewetkami? Posiekaj cebulę, czosnek i imbir, pokrój chili. Ryż ugotuj i odcedź. Opłucz szpinak. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulkę, czosnek i imbir, po chwili dodaj krewetki, smaż przez 3 minuty. Partiami dodaj liście szpinaku, kiedy zmiękną, wsyp curry. Wrzuć ryż, wlej 4 łyżki wody, wymieszaj, podgrzewaj przez 2 minuty.

Przepis na krewetki w sosie chili

Oto składniki na krewetki w sosie chili:

  • 125 g krewetek,
  • łyżka masła,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • tymianek,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 strąk papryczki chilli.

Jak zrobić krewetki w sosie chili? Do rondelka wlej sok z pomarańczy, zagotuj. Pod koniec dodaj pokrojone drobno chilli. Krewetki przepłucz i duś krótko na patelni z dodatkiem masła, oliwy i czosnku. Przypraw je solą i tymiankiem. Podawaj z ryżem, na przygotowanym sosie.

Reklama

Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl

Poniżej znajdziesz kolejne przepisy na dania z krewetek:

Reklama
Reklama
Reklama