KOMOSA RYŻOWA: komosa ryżowa przepisy i inne
Komosa ryżowa to alternatywa dla dobrze znanej kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Idealnie sprawdza się zarówno w sałatkach, jak i daniach głównych!

Komosa ryżowa, znana również jako quinoa lub pod nazwą „matka zbóż”. Jest źródłem kwasów tłuszczowych i wykazuje działanie przeciwzapalne. To jedna z najmodniejszych kasz ostatniego sezonu! Idealnie nadaje się do przygotowania sycącej sałatki z komosą ryżową lub komosy ryżowej z warzywami. Sprawdź, jak przygotować dania z komosą ryżową! Mamy dla was ciekawe przepisy!
Sałatka z komosą ryżową: przepis
Oto składniki na sałatkę z komosą ryżową:
- 10 szklanek wody
- 1,5 szklanki komosy ryżowej
- 3 ogórki
- cebula
- pomidor średniej wielkości
- świeża mięta
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- sałata
- awokado
Jak przygotować sałatkę z komosą ryżową?
Do dużego rondla wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy komosę ryżową i gotujemy przez 15 minut. Odcedzamy wodę i przesiewamy komosę ryżowa przez sitko, aby pozbyć się resztek wody. Przekładamy quinoa do dużej miski i dodajemy pokrojone ogórki, pomidory, natkę pietruszki, miętę oraz sól, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Mieszamy dokładnie i serwujemy na sałacie i układamy plastry awokado. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem chrupiącej cykorii.
Komosa ryżowa z warzywami: przepis
Oto składniki na komosę ryżową z warzywami:
- szklanka komosy ryżowej
- 3 szklanki wody
- sól
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- papryka czerwona
- puszka kukurydzy
Jak przygotować komosę ryżową z warzywami?
Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli w garnku i wkładamy komosę ryżową. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut, aż do zmięknięcia. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy czosnek. Wcześniej pokrojoną paprykę dusimy razem z posiekanym czosnkiem i kukurydzą z puszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smakuje podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno!
Komosa ryżowa z kurczakiem: przepis
Oto składniki na komosę ryżową z kurczakiem:
- 2 szklanki wywaru z kurczaka
- szklanka komosy ryżowej
- olej słonecznikowy
- cebula
- ząbek czosnku
- kilogram mielonego mięsa z kurczaka
- puszka pomidorów
Jak przygotować komosę ryżową z kurczakiem?
Do dużego garnka wlej wywar i wsyp komosę ryżową. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Następnie podsmaż mielone mięso z kurczaka przez 7-10 minut do uzyskania złotobrązowej skórki. Dodaj ugotowaną komosę ryżową i pokrojone pomidory do całości i duś przez kolejne 10 minut, do połączenia smaków. Tak przygotowane danie możemy serwować zarówno na obiad, jak i lunch do pracy.
Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl