Kapusta pekińska - 14 przepisów na przekąski, obiady i sałatki
Kapusta pekińska zazwyczaj występuje jako baza surówek i sałatek. Warto ją jednak wykorzystać do zrobienia gołąbków, pad thai czy sajgonek. Jest krucha, delikatna i świetnie się komponuje z innymi warzywami oraz mięsem czy owocami morza.

Kapustę pekińską najczęściej spotkasz w surówce z papryką, jabłkiem, brzoskwinią czy mandarynką. Zdobi też szczyt warstwowej sałatki gyros. Można ją też wykorzystać do dań na gorąco kuchni azjatyckiej - w końcu jej rodzinnym domem są Chiny.
Pad thai z kurczakiem i kapustą pekińską
Z podanych składników wyjdą ci ok. 2 porcje. Kurczaka możesz zastąpić tofu lub krewetkami.
Składniki:
- 150 g makaronu sojowego lub ryżowego,
 - 3 łyżki oleju roślinnego,
 - 1/2 papryczki chilli,
 - 1/2 czerwonej papryki,
 - 1 czerwona cebula,
 - 1 limonka,
 - 2 łyżki sosu rybnego,
 - 2 łyżeczki obranego i drobno startego imbiru,
 - 200 g piersi z kurczaka,
 - 100 g kiełków fasoli mung,
 - 200 g kapusty pekińskiej,
 - 1,5 łyżki octu ryżowego,
 - 2 łyżeczki miodu,
 - przyprawa chilli.
 
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente. Na patelni (lub woku) podsmaż posiekane cebulę, paprykę chilli i imbir.
 - Kurczaka umyj i osusz, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i podsmaż. Dodaj czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko smaż przez 10-15 minut.
 - W rondelku wymieszaj składniki na sos: ocet ryżowy, sos rybny, miód, szczyptę chilli, sok z limonki.
 - Do warzyw i kurczaka dodaj makaron, posiekaną kapustę pekińską i na końcu - sos. Smaż wszystko przez ok. 2 min. Gotowego pad thai z kapustą pekińską możesz przyozdobić posiekaną kolendrą, orzechami ziemnymi.
 

Sajgonki z kapustą pekińską i ziołami
Kuchnia orientalna to fuzja smaków i aromatów - sajgonki to mały rarytas , który zawojował kubki smakowe Polaków. Tradycyjne opierają się na mięsie mielonym i kapuście, co niejako przywodzi na myśl ulubione gołąbki. Można je przygotować w stylu wege, w tym właśnie z kapustką pekińską.
Składniki:
- 12 arkuszy papieru ryżowego,
 - 200 g kapusty pekińskiej,
 - 2 łyżki sosu sojowego,
 - 1 marchewka,
 - 1 łyżeczka startego imbiru,
 - 1/2 papryczki chili,
 - ząbek czosnku,
 - 1 łyżka mąki ryżowej,
 - olej do smażenia,
 - 1/2 szklanki mięty,
 - 1/2 szklanki kolendry.
 
Sposób przygotowania:
- Kapustę posiekaj, marchew obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
 - Na patelni, na dużym ogniu rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj kapustę, marchew i sos sojowy. Duś przez ok. 8 minut, aż kapusta zmięknie.
 - Papier ryżowy mocz w ciepłej wodzie przez około 30 sekund, następnie rozłóż na ściereczkach kuchennych.
 - Na środki arkuszy nakładaj po 1 łyżce nadzienia i zwijaj roladki. Najpierw zawinąć jeden bok, następnie dwa przeciwległe, a na końcu zawinąć ostatni bok - zobacz, jak zawijać sajgonki.
 - Smaż sajgonki z kapustą pekińską na odrobinie oleju, partiami, po 3 minuty z każdej strony lub do czasu, aż się zrumienią.
 - Podawaj z sosem sojowym.
 

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i ananasem
To świetny dodatek do obiadu - mięsa drobiowego czy wieprzowego, a także pieczeni. Surówkę z kapusty pekińskiej zrobisz szybko i nie ma mowy o pomyłce: świetnie komponuje się z warzywami i owocami.
Składniki:
- 1 główka kapusty pekińskiej,
 - 1 papryka czerwona,
 - 1 puszka ananasa,
 - sól,
 - pieprz,
 - majonez,
 - jogurt naturalny.
 
Sposób przygotowania:
- Kapustę posiekaj i wrzuć do miski. Paprykę opłucz, pokrój w kostkę.
 - Obierz granat i posyp sałatkę kuleczkami.
 - Ananasa z puszki odsącz, pokrój na kawałki. Dodaj do kapusty i ananasa.
 - 4 łyżki majonezu wymieszaj z jogurtem, pieprzem i solą. Dodaj do surówki i wymieszaj.
 

Więcej przepisów na kapustę pekińską:

