Jajka przepiórcze - najlepsze przepisy na Wielkanoc
Jajka przepiórcze możesz ugotować w koszulce, podać sadzone albo na twardo. Wśród naszych przepisów znajdziesz sałatki, przystawki i dania na ciepło.

Jajka przepiórcze są wprost stworzone do wielkanocnych przepisów. Możesz je dodać do staropolskiego żurku lub barszczu białego albo podać w koszulce na grzankach lub tostach.
Dzięki swoim filigranowym rozmiarom doskonale sprawdzają się przy przystawkach - mini kanapeczkach albo koreczkach, których nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Spis treści:
- Koreczki z jajkami przepiórczymi
 - Sałatka z jajkami przepiórczymi i burakiem
 - Tosty z jajkami przepiórczymi i awokado
 - Mini kanapeczki z jajkiem przepiórczym i pieczarkami
 - Jajka przepiórcze w koszulkach na grzance
 
	Przepis na koreczki z jajkami przepiórczymi
Składniki:
- 20 jajek przepiórczych,
 - 10 kromek razowego pieczywa,
 - 200 g wędzonego na zimno łososia,
 - 100 g twarogu,
 - koperek,
 - masło,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Jajka przepiórcze ugotuj na twardo. Zajmie ci to około 3-4 minut.
 - W misce wymieszaj twaróg z posiekanym koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.
 - Kromki chleba pokrój na mniejsze kwadraty.
 - Układaj na nich plasterek łososia, koperkowy twarożek i jajko przepiórcze.
 - Koreczek przebij drewnianym patyczkiem, żeby całość się trzymała.
 

	Przepis na sałatkę z jajkami przepiórczymi
Składniki:
- 2 ugotowane buraki,
 - 8 jajek przepiórczych,
 - garść orzechów włoskich,
 - garść liści botwiny,
 - 6 łyżek oliwy z oliwek,
 - 1 łyżeczka musztardy,
 - sok z 1/2 cytryny,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo.
 - W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, musztardą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
 - Buraki pokrój na mandolinie na cieniutkie plasterki i ułóż na talerzu. Wyłóż na nie liście botwiny i jajka podzielone na połówki.
 - Całość polej wcześniej przygotowanym sosem i posyp pokruszonymi orzechami.
 

fot. Adobe Stock
	Przepis na tosty z jajkami przepiórczymi i awokado
Składniki:
- 1 awokado,
 - 10 jajek przepiórczych,
 - kiełki rzodkiewki,
 - 5 kromek chleba tostowego,
 - 3 łyżki majonezu,
 - 3 łyżki soku z cytryny,
 - odrobina masła,
 - oliwa z oliwek,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Jajka przepiórcze ugotuj na twardo.
 - Pieczywo tostowe posmaruj z jednej strony masłem i zrumień na patelni grillowej.
 - Awokado obierz, pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
 - Pieczywo pokrój na trójkąty. Każdy posmaruj majonezem, połóż 2-3 plasterki awokado i połówkę jaja przepiórczego.
 - Tosty wykończ kiełkami rzodkiewki i skrop oliwą z oliwek.
 

fot. Adobe Stock
	Przepis na mini kanapeczki z jajkami przepiórczymi
Składniki:
- 10 jajek przepiórczych,
 - 10 kromek białego pieczywa tostowego,
 - 50 g sera feta,
 - 1/2 czerwonej cebuli,
 - 6-8 pieczarek,
 - 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
 - olej do smażenia,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Pieczarki przekrój na pół i podsmaż na suchej patelni. Na sam koniec smażenia oprósz solą i pieprzem.
 - Z pieczywa powykrawaj niewielkie okręgi i każdy posmaruj masłem.
 - Na patelni rozgrzej olej. Wbij jajka, oprósz solą i pieprzem i smaż je do tej pory, aż białko będzie ścięte.
 - Na krążku chleba ułóż odrobinę fety, pieczarkę, kawałek czerwonej cebuli i jajko.
 - Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi.
 

fot. Adobe Stock
	Przepis na jajka przepiórcze w koszulkach
Składniki:
- 4 jajka przepiórcze,
 - 100 g twarożku,
 - 1 czerwona papryka,
 - garść rukoli,
 - 4 kromki świeżej bagietki,
 - masło,
 - 2 łyżki octu,
 - 2 łyżki oliwy z oliwek,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj wodę. Dodaj odrobinę soli i ocet.
 - Jajka przepiórcze wbij do oddzielnych kubeczków i delikatnie, pojedynczo wkładaj je do gorącej wody (gdy jedno się ugotuje, dopiero wbijaj kolejne). Wystarczy gotować je minutę, aby białko było ścięte a żółtko pozostało płynne.
 - Wyjmij jajka łyżką cedzakową.
 - Każdą kromkę posmaruj masłem. Ułóż na niej twarożek, odrobinę papryki pokrojonej w kosteczkę, jajko przepiórcze w koszulce i rukolę. Całość dopraw solą i pieprzem. Skrop oliwą.
 

fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na jajka na Wielkanoc:

