Jajka faszerowane siostry Anastazji na 2 sposoby: w wersji ze śmietaną i sosem tatarskim. Pyszne pomysły na wielkanocne jajka
Jajka faszerowane siostry Anastazji możesz przygotować na dwa sposoby. Ten najpopularniejszy przepis zawiera wędlinę oraz kwaśną śmietanę. Możesz także wykorzystać sos tatarski oraz świeże zioła i przyprawy. Tak przygotowane jajka idealnie sprawdzą się podczas wielkanocnego śniadania, a także pozostałych świątecznych dni.

Przygotowując jajka faszerowane, możesz po ugotowaniu ich na twardo usunąć żółtka, a potem wykorzystać je do masy. Możesz także zostawić żółtka w środku, a przygotowany farsz wyłożyć na wierzch. Przepisy siostry Anastazji zakładają tę pierwszą opcję, ale możesz dowolnie eksperymentować!
Spis treści:
Jajka faszerowane siostry Anastazji z szynką
Klasyczne jajka faszerowane na Wielkanoc z przepisu siostry Anastazji są bardzo proste. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć pyszną przekąskę na wielkanocne śniadanie.
Składniki:
- 6-8 jajek,
- 150 g szynki (najlepsza będzie konserwowa lub polędwica),
- 2 łyżki śmietany 12%,
- sól i pieprz,
- świeże zioła i przyprawy do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, a następnie wystudź i obierz.
- Przekrój jajka na połówki, a następnie wyciągnij żółtka i przełóż je do osobnej miseczki.
- Żółtka wymieszaj ze śmietaną, pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz solą i pieprzem.
- Tak przygotowany farsz przełóż na połówki jajek i udekoruj wedle uznania.

Jajka faszerowane siostry Anastazji z sosem tatarskim
Sos tatarski jest świetnym dodatkiem nie tylko do jajek, ale też innych wielkanocnych potraw. Dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, sałatkami, a także są dobrym dodatkiem do kanapek, zapiekanek i oczywiście jajek.
Składniki:
- 6-8 jajek,
- 2 łyżki śmietany 12%,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 małe ogórki kiszone,
- 2-3 sztuki pieczarek,
- łyżka koperku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź, obierz i przekrój na pół.
- Żółtka wydrąż i przełóż do miseczki, a następnie wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
- Tak przygotowaną masę włóż do otworów po żółtkach.
- Przygotuj sos tatarski. Ogórki i pieczarki pokrój w drobną kostkę, a następnie wymieszaj z majonezem.
- Dodaj koperek oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj i wyłóż na jajka.
- Wskazówka: aby sos był ostrzejszy, możesz dodać do niego łyżeczkę musztardy.

Zobacz też inne pomysły siostry Anastazji na wielkanocne dania: