Reklama

Przygotowując jajka faszerowane, możesz po ugotowaniu ich na twardo usunąć żółtka, a potem wykorzystać je do masy. Możesz także zostawić żółtka w środku, a przygotowany farsz wyłożyć na wierzch. Przepisy siostry Anastazji zakładają tę pierwszą opcję, ale możesz dowolnie eksperymentować!

Reklama

Spis treści:

  1. Jajka faszerowane siostry Anastazji z szynką
  2. Jajka faszerowane siostry Anastazji z sosem tatarskim

Jajka faszerowane siostry Anastazji z szynką

Klasyczne jajka faszerowane na Wielkanoc z przepisu siostry Anastazji są bardzo proste. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć pyszną przekąskę na wielkanocne śniadanie.

Składniki:

  • 6-8 jajek,
  • 150 g szynki (najlepsza będzie konserwowa lub polędwica),
  • 2 łyżki śmietany 12%,
  • sól i pieprz,
  • świeże zioła i przyprawy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, a następnie wystudź i obierz.
  2. Przekrój jajka na połówki, a następnie wyciągnij żółtka i przełóż je do osobnej miseczki.
  3. Żółtka wymieszaj ze śmietaną, pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz solą i pieprzem.
  4. Tak przygotowany farsz przełóż na połówki jajek i udekoruj wedle uznania.
fot. Jajka faszerowane siostry Anastazji: przepis/Adobe Stock, Ezume Images

Jajka faszerowane siostry Anastazji z sosem tatarskim

Sos tatarski jest świetnym dodatkiem nie tylko do jajek, ale też innych wielkanocnych potraw. Dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, sałatkami, a także są dobrym dodatkiem do kanapek, zapiekanek i oczywiście jajek.

Składniki:

  • 6-8 jajek,
  • 2 łyżki śmietany 12%,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 małe ogórki kiszone,
  • 2-3 sztuki pieczarek,
  • łyżka koperku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź, obierz i przekrój na pół.
  2. Żółtka wydrąż i przełóż do miseczki, a następnie wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowaną masę włóż do otworów po żółtkach.
  4. Przygotuj sos tatarski. Ogórki i pieczarki pokrój w drobną kostkę, a następnie wymieszaj z majonezem.
  5. Dodaj koperek oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj i wyłóż na jajka.
  6. Wskazówka: aby sos był ostrzejszy, możesz dodać do niego łyżeczkę musztardy.
fot. Jajka faszerowane siostry Anastazji/Adobe Stock, vaivirga
Reklama

Zobacz też inne pomysły siostry Anastazji na wielkanocne dania:

Reklama
Reklama
Reklama