Izaura na dwa sposoby według siostry Anastazji. Szczypta tej taniej przyprawy genialnie podbija czekoladowy smak
Ciasto Izaura siostry Anastazji to pyszna wariacja na temat marmurkowego sernika lub ciasta ze śmietankowym kremem. Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i garść miłości do pieczenia, by stworzyć deser, który podbije serca wszystkich domowników. Idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.

Ciasta Siostry Anastazji to prawdziwe perełki polskiego cukiernictwa. Jednym z najpopularniejszych wypieków z jej zbiorów jest ciasto Izaura - wyjątkowe połączenie kremowego sernika lub masy śmietankowej i intensywnie czekoladowego brownie, którego smak podbijesz dodając szczyptę soli. To deser, który zachwyca swoją prostotą, smakiem oraz efektownym wyglądem. Sprawdź, jak go zrobić.
Spis treści:
Sernik Izaura siostry Anastazji: podstawowy przepis
To ciasto nie tylko zachwyca smakiem, ale także prezentuje się zjawiskowo - kontrast między czekoladową warstwą a jasnym sernikiem zdecydowanie przyciąga wzrok. Jest też niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki na ciemną warstwę:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 150 g masła,
- 150 g cukru,
- 3 jajka,
- 120 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu na sernik,
- 150 g cukru pudru,
- 2 jajka,
- 100 g roztopionego i przestudzonego masła,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- kilka kropel ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od warstwy brownie. W rondelku rozpuść masło z czekoladą, mieszając, aż powstanie gładka masa. Odstaw do ostudzenia.
- W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj przestudzoną czekoladę z masłem i wymieszaj do połączenia składników.
- Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie delikatnie połącz z masą jajeczną.
- Wyłóż masę na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw i przygotuj masę serową.
- W misce utrzyj twaróg z cukrem pudrem na gładką masę.
- Dodaj jajka jedno po drugim, cały czas miksując na niskich obrotach.
- Wlej roztopione, wystudzone masło, dodaj mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na masę brownie wyłóż masę serową. Delikatnie, długim patyczkiem, pomieszaj, tworząc wzorki. Wystarczy kilka ruchów, aby zbyt mocno nie połączyć obu mas.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. godzinę. Piecz do suchego patyczka.
- Ciasto wystudź w formie.

Ciasto Izaura siostry Anastazji z kremową masą
Jeśli zamiast warstwy serowej wolisz kremową, ale sztywną masę, ta wersja Izaury jest dla ciebie. Aksamitny serek mascarpone idealnie się sprawdzi, jednak w tym przepisie nie obędzie się bez żelatyny, która usztywni całość.
Składniki na masę kremową:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%,
- 250 g serka mascarpone,
- 100 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 50 ml gorącej wody,
- kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Ciemną warstwę przygotuj dokładnie tak samo, jak w poprzednim przepisie, pamiętając o dodatku niewielkiej ilości soli. Wlej do formy i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 30 minut - do suchego patyczka. Całkowicie wystudź.
- Przygotuj masę serową. Rozpuść żelatynę w 50 ml gorącej wody, dokładnie mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia.
- W misie miksera ubij śmietankę kremówkę na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i ekstrakt waniliowy.
- Do przestudzonej żelatyny dodaj 1-2 łyżki ubitej śmietanki, aby ją zahartować, a następnie wlej żelatynę cienkim strumieniem do reszty ubitej śmietany, delikatnie mieszając, aby uzyskać jednolitą masę.
- W wystudzonym brownie zrób nacięcia, aby do środka wpadła masa. Rób to ostrożnie, aby ciasto się nie rozpadło. Możesz także wydrążyć je gdzieniegdzie łyżeczką.
- Na tak przygotowane ciasto wylej masę serową. Wydrążone lub wycięte kawałki brownie możesz teraz powciskać w masę.
- Całość wstaw do lodówki na kilka godzin.

Sprawdź także inne pomysły od siostry Anastazji: