Przygotuj pyszną imprezę i sprawdź nasze propozycje na ciasto na andrzejki
Jakie będzie idealne ciasto na andrzejki? Jeśli planujesz rodzinne spotkanie lub imprezę ze znajomymi, postaw na lekkie wypieki, inspirowane popularnymi słodkościami. Możesz też przygotować sprawdzone klasyki, takie jak sernik, szarlotka czy tiramisu, ale zdecydowanie polecamy trochę zaszaleć w ten andrzejkowy wieczór.

Jeśli chcesz przygotować pyszne ciasto na andrzejki, sięgnij po sprawdzone klasyki, ale przygotuj je po swojemu. Udekoruj tematycznie, dodaj korzenne przyprawy oraz słony, karmelowy sos. W ten sposób andrzejkowe słodkości będą pyszne, oryginalne i doskonale podkreślą klimat imprezy.
Spis treści:
Ciasto 3Bit na andrzejki
To pyszne ciasto na zimno, inspirowane znanym batonikiem 3Bit, to prawdziwy klasyk. Idealnie sprawdza się zarówno w upalne, jak i chłodne dni. Pasuje do kawy, jesiennej herbaty, jak i imprezowego drinka.
Składniki:
- 500 g herbatników,
- 500 g masy kajmakowej,
- 700 ml mleka,
- kostka miękkiego masła (200 g),
- 80 g budyniu waniliowego,
- 3 łyżki cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- kakao lub wiórki czekoladowe do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- W rondelku zagotuj 500 ml mleka z cukrem zwykłym i wanilinowym, a pozostałe 200 wlej do miski i rozpuść w nim proszki budyniowe.
- Kiedy mleko zacznie kipieć, wlej je do rondelka i energicznie mieszaj, aż całość się połączy i zgęstnieje.
- Gotowy budyń przełóż do miski i całkowicie ostudź.
- Do osobnej miski wrzuć miękkie masło, a następnie ubij je mikserem na puszysty krem i stopniowo dodawaj całkowicie wystudzony budyń.
- Dno formy wyłóż warstwą herbatników, a następnie rozprowadź na nich niewielką część masy kajmakowej.
- Wyłóż prawie cały krem budyniowy, zostawiając w misce ok. 3-4 łyżki. Następnie ponownie ułóż warstwę herbatników oraz pozostały kajmak i kolejną warstwę herbatników.
- Na wierzch wyłóż resztę budyniu, przykryj kolejną warstwą herbatników, a następnie wysmaruj resztką kajmaki i udekoruj wiórkami czekoladowymi lub kakao.

fot. Ciasto na andrzejki: ciasto 3bit/Adobe Stock, Anna
Ciasto na andrzejki: sernik Oreo
To kolejna inspiracja znanymi ciasteczkami. Sernik z ich dodatkiem zyskuje oryginalny smak i idealnie komponuje się z dobrą zabawą. Dzięki temu świetnie sprawdzi się jako ciasto na andrzejki.
Składniki:
- 2 opakowania ciasteczek Oreo,
- 100 g rozpuszczonego masła,
- 800 g twarogu na sernik,
- 250 ml śmietanki 36%,
- 3 jajka + 2 żółtka,
- 170 g drobnego cukru,
- po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Jedno opakowanie ciastek zgnieć lub zmiksuj w malakserze na drobne kawałki. Dodaj rozpuszczone, lekko wystudzone masło i połącz całość, aby powstała gęsta masa.
- Wyłóż ją na spód formy, ugniatając palcami, a następnie wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- W tym czasie przygotuj masę serową. Do misy blendera dodaj twaróg, śmietankę, cukier zwykły i waniliowy, obie mąki oraz jajka i żółtka. Wymieszaj całość, jednak miksuj tylko do połączenia składników, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy.
- Gotowy krem przełóż do formy ze schłodzonym spodem, a do środka powkładaj pokruszone ciasteczka.
- Wyrównaj wierzch i włóż do piekarnika (160 stopni) na ok. godzinę. Studź przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie gotowe ciasto włóż do lodówki na całą noc.
- Przed podaniem udekoruj pokruszonymi ciastkami Oreo.

fot. Ciasto na andrzejki: sernik Oreo/Adobe Stock, p-fotography
Ciasto na andrzejki: blondie z sosem karmelowym
Blondie to odpowiedź na tradycyjne czekoladowe brownie. Przygotujesz je z białej czekolady, a dodatek słonego sosu karmelowego idealnie przełamie słodki smak wypieku. To ciekawa propozycja na andrzejkowe ciasto, niemniej na pewno warto z niej skorzystać.
Składniki:
- 200 g białej czekolady,
- 100 g masła,
- 150 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 150 g drobnego cukru,
- opakowanie cukru wnailinowego,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka cynamonu,
- 3 łyżki słonego karmelu.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj podzieloną na kostki białą czekoladę i mieszaj, aż całość dobrze się rozpuści. Następnie zostaw do wystudzenia.
- W osobnej misce utrzyj jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie dodaj lekko wystudzoną masę czekoladową. Wymieszaj.
- Do środka przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cynamon oraz sól i całość dobrze wymieszaj lub zmiksuj.
- Przelej gotową masę do formy i włóż do piekarnika (170 stopni) na ok. 30-35 minut. Po wystudzeniu polej solonym karmelem.

fot. Ciasto na andrzejki: blondie ze słonym karmelem/Adobe Stock, kasia2003
Ciasto na andrzejki: tarta czekoladowa
Tarta czekoladowa ma wielu zwolenników, przez co będzie świetnym wyborem na ten październikowy wieczór. To idealne ciasto na andrzejki - możesz je dowolnie udekorować.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 50 g cukru pudru,
- jajko,
- 100 g miękkiego masła + 50 na krem czekoladowy,
- 180 ml śmietanki 36%,
- 20 g kakao.
Sposób przygotowania:
- Mąkę, cukier puder i kakao wymieszaj, a następnie przesiej do miski. Dodaj miękkie masło (100 g) oraz wbij jajko.
- Zagnieć ciasto, a następnie zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. godzinę.
- Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkuj i przenieś na formę do tarty, wysmarowanej masłem. Nakłuj widelcem, a następnie włóż do piekarnika (190 stopni) na ok. 25 minut.
- Odstaw do wystudzenia i przygotuj masę.
- Do rondelka wlej śmietankę i podgrzej, aż będzie prawie wrzała. Dodaj czekoladę połamaną na kostki i wymieszaj.
- Kiedy się rozpuści, dodaj masło i jeszcze raz całość zamieszaj. Odstaw na ok. 20-30 minut, aby się przestudziła, a następnie wlej ją na czekoladowy spód.
- Odstaw na kilka godzin do stężenia, a następnie udekoruj przesianym kakao albo posiekanymi orzechami.

fot. Ciasto na andrzejki: tarta czekoladowa/Adobe Stock, Gresei
Zobacz także inne pomysły na ciasta na andrzejki: