Halloumi - przepisy na sałatki, dania z grilla i burgery
Halloumi doskonale znosi wysoką temperaturę, więc najwięcej przepisów przygotowywanych jest na bazie tego sera w wersji grillowanej, doprawionej ziołami. Możesz dodawać go do sałatek lub przygotować pyszne i sycące burgery.

Halloumi to ser pochodzący z Cypru. Wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki owczego, koziego i krowiego. Ma biały kolor, jest twardy i ma gładką jednolitą strukturę. W Polsce można go kupić w większości supermarketów w cenie około 10 zł za 200 g.
Przepisy na niego nie są skomplikowane - można go jeść na świeżo albo przygotować na patelni grillowej. Doprawiaj go tymiankiem, oregano, bazylią i słodką oraz ostrą papryką.
Spis treści:
- Grillowane halloumi
 - Sałatka z halloumi i awokado
 - Sałatka z halloumi i oliwkami
 - Burgery z halloumi
 - Szaszłyki z halloumi
 
	Przepis na grillowane halloumi
Składniki:
- 200 g sera halloumi,
 - 1 łyżeczka suszonego oregano,
 - 1 łyżeczka suszonego tymianku,
 - 3 łyżki oliwy z oliwek,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Ser pokrój na plastry o grubości 1 cm. Każdy z kawałków oprósz oregano, tymiankiem oraz dopraw solą i pieprzem.
 - Na grillowej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż ser - na złoto z obu stron.
 - Grillowany ser halloumi to doskonały dodatek sałatek i pieczywa.
 

	Przepis na sałatkę z halloumi i awokado
Składniki:
- 100 g sera halloumi,
 - 100 g rukoli,
 - 1 czerwona cebula,
 - 1 awokado,
 - kilka pomidorków koktajlowych,
 - sok z 1/2 cytryny,
 - 4 łyżki oliwy z oliwek,
 - 1 łyżeczka curry,
 - sezam do podania,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Ser halloumi przygotuj tak, jak w pierwszym przepisie.
 - Awokado obierz, pokrój na plastry i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
 - W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i curry.
 - Na duży talerz wyłóż rukolę, ser pokrojony na mniejsze plasterki, awokado, pomidorki koktajlowe i cebulę pokrojoną w piórka.
 - Sałatkę z serem halloumi polej wcześniej przygotowanym sosem.
 

fot. Adobe Stock
	Przepis na sałatkę z halloumi i oliwkami
Składniki:
- 100 g sera halloumi,
 - kilka czarnych oliwek,
 - kilka pomidorków koktajlowych,
 - 1/2 pomarańczy,
 - sok z 1/2 cytryny,
 - 5 łyżek oliwy z oliwek,
 - 1 łyżeczka suszonego oregano,
 - garść orzechów włoskich do podania,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i oregano.
 - Ser halloumi pokrój na plastry i podsmaż na patelni grillowej.
 - Pomarańczę obierz i wyfiletuj.
 - Na talerzu ułóż sałatę.
 - Dodaj pokrojony ser halloumi, oliwki, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i cząstki pomarańczy.
 - Całość polej sosem.
 - Sałatkę z serem halloumi podawaj z pokruszonymi orzechami włoskimi i ze świeżą bagietką.
 

fot. Adobe Stock
	Przepis na burgery z halloumi
Składniki:
- 200 g sera halloumi,
 - 4 bułki,
 - 1 czerwona cebula,
 - 1 pomidor,
 - kilka liści sałaty,
 - 150 g jogurtu greckiego,
 - natka pietruszki,
 - sok z 1/2 cytryny,
 - 1 ząbek czosnku,
 - odrobina masła,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj składniki na sok - jogurt połącz z sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
 - Ser pokrój na grube plastry, posmaruj z obu stron oliwą i podsmaż na grillowej patelni.
 - Na drugiej patelni w tym samym czasie podpiecz bułki przekrojone na pół i posmarowane cienką warstwą masła.
 - Na spód bułki połóż liść sałaty, ser halloumi, plaster pomidora, sos jogurtowy i czerwoną cebulę pokrojoną w krążki. Całość przykryj drugą połówką bułki.
 - Burgery z halloumi podawaj z frytkami z batatów.
 

fot. Adobe Stock
	Przepis na szaszłyki z halloumi
Składniki:
- 200 g sera halloumi,
 - 1 cukinia zielona,
 - 1 cukinia żółta,
 - 1 czerwona papryka,
 - kilka pieczarek,
 - 1 łyżeczka suszonego tymianku,
 - 1 łyżeczka ostrej papryki,
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
 - 5 łyżek oliwy w oliwek,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj oliwę razem z przyprawami.
 - Ser halloumi, paprykę i cukinię pokrój w grubą kostkę.
 - Na patyczki do szaszłyków nadziewaj po kolei - serem, pieczarką, papryką i cukinią.
 - Z pomocą silikonowego pędzelka posmaruj szaszłyki z każdej strony wcześniej przygotowanym dressingiem.
 - Smaż na grillowej patelni co jakiś czas obracając, aż szaszłyki będą zrumienione.
 - Szaszłyki z halloumi podawaj z ulubionym sosem - czosnkowym lub pomidorowym.
 

fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na halloumi:

