Desery z dyni - przepisy na dynię na słodko
Na desery z dyni doskonała będzie japońska kabocha, jednak nie jest ona zbyt popularna. Możesz więc wybrać dynię piżmową lub hokkaido.

Desery z dyni to nie tylko dyniowa tarta czy dżem z dyni. To warzywo nadaje się także do przygotowania deserów w pucharkach, naleśników, serników, ciasteczek.
Spis streści:
	Jaka dynia do deseru?
Jeśli zastanawiasz się jaka dynia na deser będzie najlepsza, wybierz japońską kabochę. Jest słodka, ale niestety nie jest ona zbyt popularna i może być trudno ją kupić.
Na deser z dyni doskonale nadaje się także dynia piżmowa w kształcie dużej gruszki. Do zrobienia deseru z dyni nie poleca się za to dyni makaronowej, ale już dynia hokkaido, najczęściej przeznaczana na zupę z dyni, dobrze smakuje także na słodko.
	Przepisy na desery z dyni
Z dyni można przyrządzić mnóstwo dań obiadowych i przekąsek w najrozmaitszych wariantach - na uwagę zasługują choćby zapiekanka z dyni, placki z dyni i chleb dyniowy. Jeśli jednak chcesz zrobić niebanalny deser z dyni, skorzystaj z przepisów zamieszczonych poniżej.
Mus z dyni na słodko
Składniki:
- 250 g puree z dyni (upieczonej, obranej, zmiksowanej i przetartej przez sitko dyni),
 - kilka łyżek kaszy manny,
 - 0,5 opakowania galaretki cytrynowej,
 - 2 i 2/3 szklanki mleka,
 - 200 ml śmietanki 30%,
 - 3 łyżki cukru pudru,
 - aromat waniliowy.
 
Sposób przygotowania:
- Puree z dyni przełóż do garnka, dodaj kilka łyżek mleka i podgrzej.
 - Do gorącej masy dodaj galaretkę i aromat waniliowy. Mieszaj, aż się rozpuszczą.
 - Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru.
 - W drugim garnuszku zagotuj mleko z kaszą manną.
 - Mus z dyni przełóż do pucharków, na to wyłóż warstwę kaszy manny. Udekoruj bitą śmietaną.
 - Mus z dyni można podawać na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce.
 

Sernik dyniowy na spodzie z herbatników
Herbatniki w przepisie możesz zastąpić biszkoptami. Jeśli wolisz typowo słodki spód, użyj kruszonych ciastek połączonych z masą kajmakową.
Składniki:
- 2 opakowania herbatników,
 - 400 g pieczonej dyni,
 - 1 kg mielonego twarogu z wiaderka,
 - 250 g serka mascarpone,
 - 1 szklanka cukru,
 - 3 jaja,
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
 - 1 torebka cukru wanilinowego,
 - 1 budyń o smaku waniliowym,
 - kilka kropel aromatu pomarańczowego.
 
Sposób przygotowania:
- Ostudzoną, upieczoną dynię (bez skórki) przełóż do misy miksera i zmiksuj z twarogiem i mascarpone, dodaj aromat pomarańczowy.
 - Herbatniki wyłóż na dno formy do pieczenia, szczelnie obok siebie.
 - Do masy dyniowo-serowej dodawaj stopniowo: jajka, budyń, cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i zmiksuj gładko.
 - Wyłóż masę na herbatniki.
 - Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę (grzałka góra - dół). Ostudź przed podaniem.
 

Pierwotna treść artykułu została opublikowana 25.10.2015. Artykuł powstał na podstawie tekstu Weroniki Kwaśniak.
Oto inne przepisy na desery z dyni:

