Reklama

Desery na upalne dni przygotujesz w ekspresowym tempie - koktajl z owoców, mrożona kawa albo pucharki z galaretką, nie powinny zająć więcej niż 20 minut. Możesz też pokusić się o zrobienie szybkiego ciasta bez pieczenia albo pięknie wyglądającego deseru w pucharkach.

Reklama

Ciasta na upalne dni

Wśród letnich ciast zdecydowanie królują serniki na zimno. Zrobione z dobrej jakości serka w wiaderku (lub twarogu przepuszczonego przez maszynkę do mielenia), z dodatkiem truskawek, malin lub borówek, są świetnym dodatkiem do herbaty na zimno lub kawy mrożonej.

Doskonale sprawdzają się też szybkie tarty bez pieczenia albo ciasta na biszkoptowym spodzie z zatopionymi owocami. Obowiązkowo z kruszonką!

Przepis na sernik na zimno z owocami

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 100 ml wody,
  • opakowanie herbatników maślanych lub kakaowych,
  • 1/4 roztopionego masła,
  • pół szklanki cukru,
  • garść truskawek,
  • garść czereśni,
  • borówki amerykańskie.

Sposób przygotowania:

  1. W małym rondelku roztop masło.
  2. Herbatniki przełóż do szczelnej, foliowej torebki. Pokrusz za pomocą tłuczka na jak najdrobniejsze kawałki i połącz z roztopionym masłem. Przełóż do formy i lekko ugnieć tworząc spód ciasta.
  3. Ser twarogowy zmiksuj i dodaj rozpuszczoną żelatynę (warto wstępnie wymieszać odrobinę sera z żelatyną w innym naczyniu, a następnie stopniowo wlewać do całej masy).
  4. Do masy dodaj cukier waniliowy.
  5. Ser przełóż na spód z herbatników i udekoruj kawałkami owoców - truskawki i czereśnie przekrój na pół a borówki pozostaw w całości.
  6. Tak przygotowany deser na upalne dni wstaw do lodówki na 2 godziny.

Przepis na tartę z owocami bez pieczenia

Składniki:

  • 300 g truskawek,
  • 100 g rabarbaru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • opakowanie herbatników kakaowych lub ciasteczek owsianych,
  • 80 g masła,
  • 2 łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Do worka foliowego przełóż herbatniki lub ciasteczka owsiane i pokrusz je za pomocą tłuczka. Połącz z roztopionym wcześniej masłem (około 50 g).
  2. Masę przełóż do formy na tartę i lekko dociśnij.
  3. Ugotuj budyń w mleku (w nieco mniejszej ilości niż jest napisane niż jest rekomendowane na opakowaniu). Schłodzony połącz z resztką masła.
  4. Przełóż na spód i zostaw na godzinę w lodówce do stężenia.
  5. Rabarbar w kawałkach uduś w garnku przez około 5 minut do miękkości i dodaj cukier. Ułóż na wierzchu ciasta razem z truskawkami.

Desery w pucharkach na upalne dni

Jeśli brakuje ci czasu, a rodzina zapowiedziała wizytę na niedzielną kawę, możesz w kilka minut przygotować pyszne desery w pucharkach. Są łatwe i niezwykle efektowne!

Przepis na najszybszy deser w pucharkach z galaretką

Składniki:

  • 3 opakowania galaretki w różnych kolorach,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • kakao do posypania
  • garść rodzynek.

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki przesyp do głębokich talerzy (będzie później łatwiej je pociąć) i zalej wrzątkiem. Odstaw do stężenia.
  2. Śmietanę ubij na sztywno.
  3. Gdy galaretka stężeje, za pomocą noża pokrój ją wzdłuż i wszerz, aby postały kolorowe sześciany.
  4. Galaretki układaj w pucharku warstwami (postaraj się, aby kolory dobrze komponowały się ze sobą).
  5. Na wierzch trzeciej galaretki nałóż bitą śmietaną i wstaw deser do lodówki.
  6. Przed podaniem oprósz kakao i udekoruj rodzynkami.
  7. Pyszny deser w pucharku rodem z PRL gotowy - idealny nie tylko na upalne dni.

Przepis na letnie tiramisu w pucharkach

Składniki:

  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów,
  • 300 g serka mascarpone,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 3 żółtka,
  • 100 ml likieru amaretto,
  • 200 ml bardzo mocnej kawy,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • odrobina kakao do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Wystudzoną kawę wymieszaj z likierem amaretto.
  2. Żółtka zmiksuj z cukrem na idealnie gładką i puszystą masę.
  3. Śmietankę zmiksuj z serkiem mascarpone. Następnie dodawaj po łyżce masy z żółtek za każdym razem delikatnie mieszając.

  4. Na dno pucharka włóż 2 biszkopty (możesz przełamać je na pół) zamoczone wcześniej na chwilę w kawie z likierem.

  5. Nałóż 2 łyżki kremu, kolejną warstwę biszkoptów i znów warstwę kremu (na wierzchu pucharka zawsze musi być krem, ale warstw możesz zrobić więcej).

  6. Gotowy deser w pucharku włóż do lodówki na około 2 godziny.

  7. Tuż przed podaniem udekoruj kakao i (opcjonalnie) listkiem mięty.

fot. Adobe Stock
Reklama

Więcej przepisów na pyszne desery na upalne dni:

Reklama
Reklama
Reklama