Reklama

Ryby to podstawa świątecznej kuchni i jedna z najważniejszych potraw wigilijnych. W każdym domu na stole pojawia się karp i śledź pod różnymi postaciami. Może właśnie w tym roku przygotujesz go inaczej niż zwykle? W tej książce kucharskiej znajdziesz nie tylko nietypowe propozycje ryb na Wigilię. Nie brakuje również ponadczasowych klasyków - np. ryby po grecku, karpia w galarecie czy smażonych ryb.

Reklama

Ryba z piekarnika na Wigilię

Składniki:

  • 1 kg ulubionego filetu rybnego, np. z miruny, dorsza,
  • 2 cytryny,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 250 ml bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • 3 łyżki musztardy.

Sposób przygotowania:

  1. Filety rybne pokrój na kawałki, posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  2. Cebule i czosnek obierz, posiekaj drobno.
  3. Z jednej cytryny wyciśnij sok, drugą pokrój na plasterki.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i wysmaruj olejem.
  5. W miseczce zmieszaj bulion z sokiem z cytryny, musztardą, dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
  6. Na blaszce ułóż przyprawione filety rybne, polej je przygotowaną zalewą.
  7. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach C. Pieczoną rybę na Wigilię serwuj z ziemniakami.
ryba na Wigilię z piekarnika

fot. Ryba na Wigilię z piekarnika/Adobe Stock, Daniel Vincek

Reklama

Zobacz więcej przepisów na rybę na Wigilię:

Reklama
Reklama
Reklama