43 pomysły na rybę na Wigilię. Oto najpyszniejsze przepisy na dania z ryb
Ryba na Wigilię to nie tylko tradycyjny karp smażony czy ryba po grecku. Dania z ryb są jednymi z najważniejszych na świątecznym stole - zobacz nasz przepis na karpia z rodzynkami, rybę na słodko Magdy Gessler, śledzia z owocami i wiele innych.

Ryby to podstawa świątecznej kuchni i jedna z najważniejszych potraw wigilijnych. W każdym domu na stole pojawia się karp i śledź pod różnymi postaciami. Może właśnie w tym roku przygotujesz go inaczej niż zwykle? W tej książce kucharskiej znajdziesz nie tylko nietypowe propozycje ryb na Wigilię. Nie brakuje również ponadczasowych klasyków - np. ryby po grecku, karpia w galarecie czy smażonych ryb.
Ryba z piekarnika na Wigilię
Składniki:
- 1 kg ulubionego filetu rybnego, np. z miruny, dorsza,
- 2 cytryny,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- 250 ml bulionu,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- 3 łyżki musztardy.
Sposób przygotowania:
- Filety rybne pokrój na kawałki, posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Cebule i czosnek obierz, posiekaj drobno.
- Z jednej cytryny wyciśnij sok, drugą pokrój na plasterki.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem i wysmaruj olejem.
- W miseczce zmieszaj bulion z sokiem z cytryny, musztardą, dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
- Na blaszce ułóż przyprawione filety rybne, polej je przygotowaną zalewą.
- Piecz przez 20 minut w 180 stopniach C. Pieczoną rybę na Wigilię serwuj z ziemniakami.

fot. Ryba na Wigilię z piekarnika/Adobe Stock, Daniel Vincek
Zobacz więcej przepisów na rybę na Wigilię: