Reklama

Dania z pieczarkami są proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Najczęściej doprawiane są cebulą, czosnkiem, tymiankiem, majerankiem i gałką muszkatołową. Pieczarki są dobrą bazą do zup i sosów. Świetnie sprawdzają się w towarzystwie mięs i są doskonałym dodatkiem do zapiekanek, pizzy czy warzywnych dań jednogarnkowych.

Reklama

Spis treści:

  1. Zupa krem z pieczarek
  2. Faszerowane pieczarki
  3. Makaron z kurczakiem i pieczarkami
  4. Curry z pieczarkami

Co zrobić z dużą ilością pieczarek: zupa krem pieczarkowa

Z dużej ilości pieczarek możesz przygotować pyszną i szybką zupę. Wystarczy włoszczyzna, ziemniaki i oczywiście pieczarki. Zupę możesz podawać „czystą" lub zabieloną śmietaną.

Składniki:

  • 600 g pieczarek,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g śmietany 18%,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • świeży koperek do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki: marchewki, seler, pietruszkę, czosnek i pieczarki.
  3. Smaż przez 2-3 minuty i dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki.
  4. Całość zalej gorącą wodą tak, aby przykryła wszystkie warzywa. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i dopraw solą i pieprzem.
  5. Gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Całość lekko wystudź i zblenduj na gładki krem.
  7. Zupę pieczarkową możesz dodatkowo zabielić śmietanką.
fot. Co zrobić z pieczarek: zupa-krem/Adobe Stock, mizina

Proste dania z pieczarek: pieczarki faszerowane

Duże i średnie pieczarki możesz także nafaszerować. Wykorzystaj do tego mięso mielone, pomidory albo mieszankę ulubionych warzyw czy tofu. W każdej wersji będą smakować dobrze.

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa (lub tofu),
  • puszka pomidorów,
  • ok. 600-700 g pieczarek,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • natka pietruszki,
  • 200 g tartego sera.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyj, obierz i usuń nóżki. Piekarnik nastaw na 180 stopni, grzanie góra-dół.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć mięso mielone lub tofu. Kiedy się zarumieni, dodaj czosnek i pomidory z puszki, a także pokrojone nóżki pieczarek.
  3. Wymieszaj i podsmażaj, aż sos się zredukuje. Następnie dopraw do smaku przyprawami oraz natką pietruszki.
  4. Gotowy farsz przełóż do pieczarek, posyp serem i wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut.
fot. Co zrobić z pieczarek/Adobe Stock, maria_lapina

Dania z pieczarkami na ciepło: makaron z pieczarkami i kurczakiem

Pieczarki doskonale komponują się ze smakiem drobiu - kurczaka i indyka oraz mięsa wieprzowego. Możesz dodać je zarówno do jednogarnkowego mięsnego dania, jak i do oddzielnie podawanego sosu. Dobrze sprawdzą się również w towarzystwie makaronu.

Składniki:

  • 2 porcje makaronu pappardelle albo tagliatelle,
  • 400 g pieczarek,
  • duża pierś z kurczaka,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 100 g parmezanu lub peccorino,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj albo przeciśnij przez praskę.
  2. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Pieczarki także umyj i pokrój w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju lub masła, a następnie podsmaż cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj pieczarki i smaż na małym ogniu przez kilka minut.
  4. Dodaj czosnek oraz przyprawy. Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę, a następnie wlej śmietankę.
  5. Dodaj odcedzony makaron, wymieszaj i przełóż na talerze. Posyp gotowe danie serem.
fot. Co zrobić z pieczarek: makaron/Adobe Stock, ekatherina

Obiad z pieczarkami bez mięsa: curry pieczarkowe

Pieczarki mogą również stanowić samodzielne danie - hitem są np. pieczarki nadziewane warzywno-serowym farszem. Możesz je również dodać do kotletów wegetariańskich lub zapiekanek. To również świetny dodatek do dań azjatyckich - tajskiego curry lub jako zamiennik grzybów shitake (jeśli akurat nie mamy ich pod ręką).

Składniki:

  • 300 g pieczarek,
  • 1 cukinia,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki żółtej pasty curry,
  • 1 cebula,
  • 100 g szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście kaffiru,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 1 papryczka chili,
  • 3 cm korzenia imbiru,
  • 200 g ryżu jaśminowego,
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia,
  • świeża kolendra do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w grube piórka cebulę, czosnek, imbir i pastę curry i smaż całość przez 2 minuty.
  3. Dodaj pieczarki - jeśli są małe to w całości, jeśli większe przekrój je na pół. Smaż przez 3-4 minuty i dodaj pomidorki koktajlowe.
  4. Po 2 minutach wlej mleko kokosowe, dodaj liście limonki i cukinię pokrojoną w kostkę.
  5. Gotuj przez 10 minut i dodaj liście szpinaku.
  6. Warzywne curry z pieczarkami podawaj ze świeżą kolendrą, posiekaną papryczką chili i cząstką limonki.
fot. Pomysły na dania z pieczarkami/Adobe Stock, myviewpoint

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 17.12.2020.

Reklama

Więcej przepisów na dania z pieczarkami:

Reklama
Reklama
Reklama