Czarna porzeczka - przepisy na ciasta, desery i przetwory
Czarna porzeczka jest na 4. miejscu w rankingu owoców, które mają najwięcej witaminy C, dlatego nalewka z czarnej porzeczki (smordinówka), konfitura czy dżem porzeczkowy, a nawet sok czy galaretka z czarnej porzeczki, powinny znaleźć się w jadłospisie.

Co można zrobić z czarnej porzeczki? Ten owoc nadaje się na przetwory, słodkie i wytrawne nalewki i wina porzeczkowe, a także jako dodatek do deserów.
Czarna porzeczka - właściwości
Czarna porzeczka ma liczne właściwości zdrowotne, zawiera nawet 400 mg witaminy C w 100 g owoców. Niestety witamina C jest niestabilna, więc najlepiej spożywać czarną porzeczkę zaraz po zerwaniu z krzewu i umyciu - świeża i surowa jest najzdrowsza.
- Sok z czarnej porzeczki wspomaga leczenie problemów żołądkowych i migreny.
- Zawarte w niej flawonoidy opóźniają procesy starzenia, pomagają pozbywać się toksyn z organizmu.
- Kwasy fenolowe w czarnej porzeczce działają przeciwzakrzepowo i przeciwzawałowo.
- Napar z liści czarnej porzeczki reguluje pracę nerek.
- Liście z czarnej porzeczki w formie okładów usuwają obrzęki i zasinienia.
- Nalewka z czarnej porzeczki wspomaga odporność.
Ciasto z czarną porzeczką
Czarna porzeczka nie jest wizualnie tak atrakcyjna, jak jej kuzynka, czerwona porzeczka. Na zasadzie kontrastu kolorystycznego warto zanurzać ją w budyniowej masie lub komponować z bitą śmietaną i mascarpone. Ciasto z czarną porzeczką będzie pyszne, jeśli kruchy spód będzie lekko słodki.
Składniki:
- 500 g czarnych porzeczek,
- 100 g czerwonych porzeczek,
- 5 łyżek konfitury wiśniowej,
- 3 łyżki nalewki np. malinowej (bezalkoholowo: sok z cytryny),
- 250 g mąki tortowej,
- 150 g masła schłodzonego,
- sól,
- 3 łyżki cukru,
- 1 jajo,
- 500 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%,
- 5 łyżek cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Porzeczki oczyść i umyj, wysusz ręcznikiem papierowym. Konfiturę wymieszaj z likierem lub sokiem z cytryny i dodaj do porzeczek - wymieszaj i wstaw do lodówki.
- Przygotuj formę na tartę (ok. 25 cm) i posmaruj ją masłem. Nastaw piekarnik na 190°C.
- Do miski przesiej mąkę, pokrojone w kostkę masło, sól i cukier. Następnie rozcieraj palcami komponenty lub użyj miksera. Dodaj jajo. Zmiksuj, uformuj kulę i przełóż do lodówki na 1h.
- Ciasto przełóż na formę, dociśnij, piecz ok. 25 minut. Następnie wyjmij i ostudź.
- Ubij śmietanę (zapoznaj się z poradnikiem, jak perfekcyjnie ubić śmietanę), potem dodawaj łyżkami mascarpone i cukier. Wszystko miksuj, do momentu powstania kremu na ciasto z czarną porzeczką.
- Krem wyłóż na ostudzone ciasto, przed podaniem umieść na nim porzeczki. Możesz posypać cukrem pudrem. Ciasto porzeczkowe gotowe - sprawdź też przepis na biszkoptowe ciasto porzeczkowe.

Galaretka z czarnej porzeczki
Smakuje dzieciom i dorosłym, ale przede wszystkim jest bardzo zdrowa - galaretka z czarnej porzeczki to babciny przysmak i smak dzieciństwa, niczym powidła śliwkowe czy duszone jabłka. Taka galaretka porzeczkowa jest słodko-kwaśna, najlepiej smakuje na ciepłym pieczywie. Potrzebujesz owoców, cukru i wody. Nie dodawaj żelatyny - czarna porzeczka zawiera naturalną pektynę. Takie przetwory z czarnej porzeczki są remedium na dolegliwości żołądkowe, a także przeziębienie.
Składniki:
- 2 kg czarnej porzeczki,
- 200 ml wody,
- 1,5 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Porzeczki oczyść, umyj, włóż do garnka. Dolej wodę i doprowadź całość do wrzenia.
- Porzeczki na galaretkę gotuj kilka minut (nie jak w przypadku konfitury porzeczkowej). Zwróć uwagę, że porzeczki powinny pęknąć i uwolnić soki. Możesz użyć praski do ziemniaków w tym celu.
- Porzeczki przełóż na sitko, by odcedzić sok od pestek.
- Do soku z porzeczek wsyp cukier, gotuj kilka minut do momentu, aż ten się rozpuści. Pamiętaj, by zebrać powstałą podczas gotowania pianę.
- Gorącą galaretkę z czarnej porzeczki przelej do wyparzonych wcześniej słoików, zakręć, obróć do góry dnem. Galaretka zastygnie sama.

Treść artykułu na podstawie tekstu Karoliny Wysockiej. Pierwotnie opublikowany 29.07.2013.
Przetestuj także przepisy na: Dżem z czarnej porzeczkiSok z czarnej porzeczkiDomowe wino z czarnej porzeczki