Szczaw - przepisy na zupy, sałatki i sos ze szczawiu
Przepisy na szczaw są szybkie i proste w przygotowaniu. Przygotuj z niego błyskawiczną zabielaną zupę z ziemniakami albo aromatyczny sos z dodatkiem czosnku do grillowanego kurczaka.

Najpopularniejszym przepisem na szczaw jest słodko-kwaśna zupa na bazie warzywnego bulionu, zabielona śmietaną. Ze szczawiu możesz przygotować również pyszne, wiosenne sałatki albo sos śmietanowy do mięsa lub ryby.
Szczaw ma drobne, kwaśne listki o długich ogonkach. Z wyglądu kojarzy się odrobinę ze szpinakiem, ale jego smak jest zupełnie inny. Dlaczego warto jeść szczaw? Szczaw zawiera mnóstwo witaminy A i C, a także np. żelazo, wapń i krzem.
Pamiętaj jednak, że ma w sobie dużą ilość kwasu szczawiowego, który może sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Dodanie do szczawiowej potrawy odrobiny nabiału znacznie neutralizuje szkodliwe składniki zawarte w zielonych listkach.
Spis treści:
	Przepis na zupę szczawiową
Składniki:
- 300 g liści szczawiu,
 - 1 łyżka masła,
 - 1 l bulionu warzywnego,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 5 ugotowanych ziemniaków,
 - 100 ml śmietanki 30%,
 - jajka ugotowane na twardo (do podania),
 - ser fera (do podania),
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Szczaw opłucz, usuń ogonki i posiekaj.
 - W garnku rozgrzej masło. Dodaj szczaw i chwilę przesmaż.
 - Zalej całość gorącym bulionem.
 - Dodaj posiekany czosnek, dopraw całość solą i pieprzem. Gotuj około 20 minut.
 - Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę zabiel śmietanką i zagotuj.
 - Zupę szczawiową podawaj z jajkiem i pokruszonym serem feta.
 

	Przepis na sałatkę ze szczawiem
Składniki:
- mieszanka sałat,
 - 1 pomidor,
 - 1 ogórek,
 - pęczek szczawiu,
 - 3 rzodkiewki,
 - 3 jajka przepiórcze,
 - 6 łyżek oliwy z oliwek,
 - 1 łyżeczka soku z cytryny,
 - 1 łyżeczka musztardy,
 - 1 łyżeczka miodu,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Jajka przepiórcze ugotuj na twardo.
 - W misce wymieszaj oliwę, z musztardą i miodem. Dopraw solą i pieprzem.
 - Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno pokrój. Ogórka pokrój w długie cienkie paski.
 - Rzodkiewki pokrój na plasterki.
 - Na talerz wyłóż mieszankę sałat. Dodaj liście szczawiu, rzodkiewkę, jajka przekrojone na pół, ogórka i pomidora. Całość polej sosem.
 - Sałatka ze szczawiu to pyszny pomysł na wiosenny lunch.
 

	Przepis na śmietanowy sos ze szczawiem
Składniki:
- pęczek szczawiu,
 - 100 ml śmietanki 30%,
 - 1 łyżka masła,
 - 100 ml bulionu warzywnego,
 - 1 mała cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- W rondelku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przesmaż i dodaj szczaw. Smaż przez 2 minuty i zalej całość gorącym bulionem.
 - Gotuj przez 5 minut i dodaj śmietankę. Gotuj kolejne 5 minut i dopraw całość solą i pieprzem.
 - Sos ze szczawiu podawaj z grillowaną piersią z kurczaka albo mintajem pieczonym w piekarniku.
 
Więcej przepisów na szczaw:

