Reklama

Rukola (inaczej nazywana rokiettą siewną) ma specyficzny smak, który zjednuje jej zarówno wielbicieli, jak i zagorzałych antyfanów. Wiele z nas nie wyobraża sobie jednak sałatki bez charakterystycznych, postrzępionych listków. Jakie są najpopularniejsze przepisy z rukolą?

Reklama

Warto wiedzieć, że w niektórych zakątkach świata rukola jest używana jako zamiennik pieprzu. Bywa też wykorzystywana do produkcji musztardy.

W większości polskich domów rukola gości jako składnik typowego miksu sałat. Dorzucamy ją też do pizzy, zapiekanek lub zup. Do jakich innych przepisów z rukolą można wykorzystać to smaczne warzywo?

Popularnym pomysłem jest np. pesto z rukoli.

Pesto z rukoli

Poniższe proporcje dotyczą przygotowania pesto z rukoli, które wystarczy do zaserwowania mniej więcej 500 g makaronu.

Składniki:

  • 10 dag rukoli,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki orzeszków pinii (lub np. makadamia),
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  • pieprz,
  • sól,
  • opcjonalnie: inne przyprawy.
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę umyj i osusz.
  2. Czosnek obierz, posiekaj i podpraż na suchej patelni razem z orzeszkami.
  3. W misce umieść rukolę, czosnek, orzeszki, parmezan i oliwę. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
  4. Gotowe pesto z rukoli dopraw solą i pieprzem. Uważaj, aby nie przesadzić z ilością przypraw - smak i bez tego będzie dość intensywny ze względu na dodatek parmezanu i samej rukoli.
Reklama

Zobacz 7 innych przepisów z rukolą:

Reklama
Reklama
Reklama