Reklama

Por to kuzyn czosnku i cebuli, ma też podobne właściwości. Zawiera m.in. mangan, żelazo, fosfor, witaminę A i C, a także kwas foliowy. Jest ostry w smaku, ale znakomicie podkręca mięsne potrawy, śmietanowo-majonezowe przystawki. Podczas pieczenia i smażenia traci cierpkość, ale nie swój charakter.

Reklama

Surówka z pora do obiadu

Surówka to jeden z najlepszych pomysłów na to, co zrobić z pora, jeśli chcesz zaakcentować danie lub dodać mu temperamentu. Surówka z pora sprawdzi się do mięs czy np. warzywnych kotletów, ale też solo.

Składniki:

  • 1 średni por,
  • 3 jabłka,
  • 1 marchew,
  • 150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka i marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Przełóż do miski.
  2. Pora dokładnie umyj, odetnij liście. Przekrój kilkakrotnie wzdłuż i pokrój w drobne paski.
  3. Majonez, śmietanę i przyprawy wymieszaj, możesz dodać kilka kropel soku z cytryny.
  4. Sałatkę z pora dokładnie wymieszaj, schłódź w lodówce i podawaj do obiadu.
fot. Adobe Stock

Tarta z porem - niezawodny przepis

Jeśli spodziewasz się gości lub nie masz pomysłu na obiad - quiche lub tarta to odpowiedź na to, co zrobić z pora. Jest to stosunkowo niedrogie warzywo, a możesz podać je wykwintnie. Odwdzięczy się za główną rolę w posiłku słodko-ostrym smakiem i esencjonalnym aromatem. Gwarantujemy, że ten smak długo pozostanie w pamięci.

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 200 g masła,
  • łyżka oliwy,
  • 3-4 dorodne pory (wybieraj sztuki z długą białą częścią),
  • 150 g średnio tłustego wędzonego boczku lub tofu,
  • 180 ml śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej, uformuj kopczyk. Wyjęte z lodówki masło włóż w to wgłębienie i posiekaj składniki.
  2. Wlej 2 łyżki bardzo zimnej wody, zagnieć ciasto i uformuj kulę (klasyczne ciasto na tartę robi się bez jaj).
  3. Owiń kulę folią i wstaw na godzinę do lodówki.
  4. W tym czasie, kiedy ciasto na tartę z porem się chłodzi, odetnij zielone końce porów - pamiętaj, że mogą przydać się do domowego bulionu warzywnego. Odkrój korzeń, opłucz pory i pokrój w talarki.
  5. Tofu lub boczek na tartę z pora pokrój w paski lub kostkę. Podsmaż na patelni.
  6. Rozgrzej oliwę w rondelku, wrzuć pokrojone pory, dodaj odrobinę wody, lekko posól, przykryj i duś na średnim ogniu nie dłużej niż 12-15 minut. Zamieszaj je kilka razy, żeby się nie zrumieniły - mają się tylko zeszklić.
  7. Odkryj garnek, zdejmij pory z ognia i dodaj usmażony boczek lub tofu, odstaw.
  8. Śmietanę połącz z jajkami, szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej, solą i ubij rózgą lub widelcem na jednolitą masę.
  9. Na tace zetrzyj na tarce i wymieszaj z masą śmietanowo-jajeczną. Włącz piekarnik na 200°C.
  10. Ciasto na tartę z pora wyjmij z lodówki, wyłóż nią starannie formę o średnicy ok. 23 cm. Na niej umieść pory, następnie zalej masą śmietanową.
  11. Tartę z porem wstaw do piekarnika na 25 min, następni przykryj folią aluminiową, zmniejsz temperaturę do 160° C i piecz jeszcze 25 min.
fot. Adobe Stock

Zupa porowa

Zupa krem z pora jest błyskawiczna i prosta w przygotowaniu, ale wymaga też innych warzyw, by nie być zbyt jednostajną smakowo. Na pewno masz je w kuchni. Por świetnie komponuje się z marchewką, selerem, ziemniakiem. Całość jest zdrowa, niskokaloryczna i bogata w smak i aromat.

Składniki:

  • 4 średnie pory,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 l bulionu, warzywnego lub rosołu,
  • 50 g masła klarowanego.

Sposób przygotowania:

  1. Pora umyj, oczyść, odetnij korzenie i zielone liście, pokrój w cienkie półksiężyce, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, podobnie cebulę.
  2. W garnku z grubym dnem rozpuść masło, wrzuć warzywa i podduś je ok 5 minut, by zmiękły.
  3. Następnie wlej gorący bulion i gotuj całość ok 15 min. Zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Kremowa konsystencja zupy porowej nie wymaga dodania śmietanki, ale możesz to zrobić. Serwuj zupę krem z pora z grzankami, groszkiem ptysiowym.
fot. Adobe Stock
Reklama

Polędwiczki z bobem - przepis
Polędwiczki w cieście francuskim ze szpinakiem - przepis
Polędwiczki wieprzowe z kurkami - przepis

Reklama
Reklama
Reklama