Co zrobić z liczi? Najlepsze przepisy na dania z chińskiej śliwki
Z liczi możesz zrobić pyszny, orzeźwiający napój, słodko-kwaśną galaretkę, a także dodać je do sałatek lub azjatyckich dań na ciepło.

Co zrobić z liczi? Liczi można podawać na różne sposoby. Najczęściej rozłupuje się skorupkę i zjada szklisty, perłowobiały miąższ na surowo. Można też miąższ wydobyć i ugotować, zmieniając w kompot lub syrop. Liczi jada się również z lodami lub polane likierem, a także do dań na ciepło - świetnie pasuje np. do owoców morza.
Po rozpołowieniu owocu wyczuwalny jest lekko różany zapach, smak miąższu jest delikatny, słodki, ale z wyraźną kwaśną nutą. Ma orzeźwiający charakter, więc można go dodawać do rozmaitych letnich sałatek. W krajach azjatyckich owoce są też suszone i jedzone jako tak zwane orzeszki liczi, przypominające nieco duże rodzynki.
Liczi bywa zwane też śliwką chińską, co jasno wskazuje miejsce jego pochodzenia - to właśnie Azja jest jego rodzimym terytorium, ze względu na korzystny subtropikalny klimat, który gwarantuje odpowiednią wilgotność i stabilną temperaturę.
	W przeciwieństwie do wielu owoców z ciepłych krajów, liczi nie dojrzewa po zerwaniu, dlatego trzeba go zrywać dopiero, gdy dojrzeje. Po kupieniu też nie należy go zbyt długo trzymać, trzeba zjeść w ciągu 2-4 dni. Dojrzały owoc jest równomiernie czerwony, gdy poleży zbyt długo, ciemnieje i staje się prawie czarno brązowy, a jego miąższ zaczyna fermentować. Lepiej więc zjeść go szybko.
Spis treści:
- Smoothie z liczi
 - Galaretka z liczi
 - Napój z liczi
 - Sałatka makaronowa z liczi
 - Tajska zupa Tom Yum z liczi
 
	Przepis na smoothie z liczi
Składniki:
- 400 ml jogurtu naturalnego,
 - 15 owoców liczi,
 - 3 banany,
 - 1 łyżka miodu,
 - kostki lodu.
 
Sposób przygotowania:
- Liczi obierz ze skórki, pozbaw pestek i przełóż do blendera.
 - Dodaj pokrojone banany i zalej jogurtem.
 - Dodaj kostki lodu i zmiksuj.
 - Na koniec dodaj miód i ponownie wymieszaj.
 - Smoothie z liczi udekoruj listkami świeżej mięty.
 
	Przepis na galaretkę z liczi
Składniki:
- 250 ml gorącej wody,
 - 10 owoców liczi,
 - kilka malin,
 - 20 ml soku malinowego,
 - sok z 1/2 cytryny,
 - 1 łyżka miodu,
 - 1 łyżka żelatyny.
 
Sposób przygotowania:
- Do miseczki wlej gorącą wodę.
 - Dodaj żelatynę i wymieszaj całość do jej całkowitego rozpuszczenia się.
 - Dodaj miód oraz sok z połówki cytryny. Zamieszaj i odstaw do przestudzenia.
 - Weź dwie mniejsze miseczki - na dno nalej sok malinowy i ostrożnie przelej niestężałą jeszcze galaretkę.
 - Dodaj obrane i przekrojone na pół owoce liczi oraz maliny.
 - Galaretkę z liczi odstaw do lodówki na około 6 godzin - do stężenia.
 

fot. Adobe Stock
	Przepis na napój z liczi
Składniki:
- 1 puszka liczi,
 - szklanka kostek lodu,
 - 500 ml wody gazowanej.
 
Sposób przygotowania:
- Do blendera przełóż liczi razem z całym syropem. Całość zmiksuj.
 - Dodaj kostki lodu i ponownie zmiksuj.
 - Resztę szklanki uzupełnij wodą gazowaną.
 - Napój z liczi podawaj ze świeżymi ziołami - rozmarynem albo miętą.
 

fot. Adobe Stock
	Przepis na sałatkę makaronową z liczi
Składniki:
- 10-12 krewetek,
 - 10 owoców liczi,
 - 1 marchewka,
 - 1/2 cukinii,
 - kiełki fasoli mung,
 - sezam do podania,
 - 100 g makaronu ryżowego,
 - 50 ml sosy sojowego,
 - 4 łyżki sosu rybnego,
 - olej roślinny do smażenia,
 - sok z 1/2 limonki,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Przelej zimną wodą i przełóż do miski.
 - Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i usmaż oczyszczone wcześniej krewetki - po 1-2 minuty z każdej strony (powinny być sprężyste). Oprósz je solą, pieprzem i dodaj do makaronu.
 - Cukinię pokrój na bardzo cienkie plasterki za pomocą obieraczki i wrzuć na wrzątek na 30 sekund - ten zabieg sprawi, że będzie bardziej miękka, ale pozostanie chrupka.
 - Do sałatki dodaj kiełki fasoli mung, obrane owoce liczi i pokrojoną w bardzo cienkie słupki marchewkę.
 - Dopraw całość sosem rybnym, sojowym i sokiem z limonki.
 - Sałatkę z liczi podawaj oprószoną sezamem.
 

fot. Adobe Stock
	Przepis na tajską zupę Tom Yum z liczi
Składniki:
- 10-12 owoców liczi,
 - kilka pieczarek,
 - kilka pomidorków koktajlowych,
 - 50 ml mleka kokosowego,
 - 200 g sera tofu,
 - 1 l wody,
 - pomidory z puszki (bez soku),
 - 3 łyżki pasty tom yum,
 - 3 liście kaffiru,
 - kawałek trawy cytrynowej,
 - sok z 1/2 limonki,
 - świeże chili,
 - olej roślinny do smażenia,
 - świeża kolendra do podania,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę i zagotuj. Dodaj pastę tom yum, mleko kokosowe, trawę cytrynową, liście kaffiru, pieczarki, liczi obrane ze skórki i pomidory pokrojone w kostkę i gotuj przez 10 minut.
 - W tym czasie pokrój tofu na cienkie plastry i smaż na złoto na oleju roślinnym (po 3 minuty z każdej strony).
 - Dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i dopraw całość sokiem z cytryny. Gotuj jeszcze 2 minuty.
 - Tajską zupę z liczi podawaj z usmażonym tofu, posiekanym chili i ze świeżym szczypiorkiem lub kolendrą.
 

Więcej przepisów:

