Reklama

Nie masz pomysłu na to, co zrobić z gruszek, a sezon na te owoce trwa w najlepsze? Słodko-kwaśny smak gruszek najlepiej pasuje do deserów - ciast lub tart, ale ciekawie komponuje się również z wytrawnymi daniami z dodatkiem pleśniowego sera i orzechów.

Reklama

Istnieje tyle odmian gruszek, że właściwie każda z nas jest w stanie znaleźć taką, która będzie jej smakować - wszystkie gatunki różnią się nie tylko wielkością, lecz także smakiem i zapachem.

Spis treści:

  1. Przepis na ciasto z gruszkami
  2. Przepis na tartę z gruszkami
  3. Przepis na gruszki w occie
  4. Przepis na pieczone gruszki

Co zrobić z gruszek? Przepis na ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami można przygotować na wiele sposobów. Mogą przypominać jabłkową szarlotkę albo być typowym ciastem drożdżowym z owocami, a także bogatym tortem z kremem i bitą śmietaną.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 gruszki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii,
  • 3 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • cukier puder do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  2. Gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój wzdłuż na plasterki.
  3. W misce ubij ciepłe masło z cukrem. Dodaj ekstrakt wanilii, jajka i mleko i mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli i mieszaj jeszcze przez 2 minuty na wolnych obrotach.
  5. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i przełóż ciasto.
  6. Na wierzchu ułóż plastry gruszek.
  7. Piecz około 45 minut.
  8. Ciasto z gruszkami podawaj posypane cukrem pudrem.
fot. Co zrobić z gruszek: przepis na ciasto z gruszkami/Adobe Stock, timolina

Przepis na wytrawną tartę z gruszkami

Tartę można przygotować w wersji słodkiej i wytrawnej. Gruszki lubią towarzystwo słonych smaków, dlatego z powodzeniem możesz przygotować tę potrawę jako przekąskę, śniadanie lub danie obiadowe. Tarta z gruszkami będzie także świetnie smakować na słodko - w tej wersji wykorzystaj mascarpone, miód oraz bakalie.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 gruszki,
  • 150 g masła,
  • 150 g sera gorgonzola,
  • 120 g sera ricotta,
  • 2 jajka,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • świeży tymianek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, masło posiekane w kostkę i zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  2. Nagrzej piekarnik na 190 stopni Celsjusza.
  3. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę (o średnicy 28 cm). Podziurkuj spód widelcem i włóż do piekarnika na 15 minut.
  4. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, gorgonzolę i ricottę. Dodaj świeży tymianek i dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Na podpieczony spód tarty wylej serową masę i ułóż gruszki pokrojone w cieniutkie plasterki.
  6. Piecz około 20 minut.
  7. Tartę z gruszkami możesz podawać zarówno na ciepło, prosto z piekarnika, jak i na zimno.
fot. Co zrobić z gruszek: przepis na wytrawną tartę z gruszkami/Adobe Stock, Africa Studio

Co zrobić z gruszek? Przepis na gruszki w occie (na słodko)

Pyszne przetwory z gruszek to nie tylko dżemy i soki, ale także gruszki w syropie oraz zalewie octowej. Będą one idealne jako dodatek do owsianek, ciast, a także ciepłych tostów francuskich na słodko.

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 4 szklanki wody,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 szklanka octu 10%,
  • 1 szklanka cukru,
  • goździki.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  2. W garnku zagotuj wodę z cukrem i octem, dodaj pokrojone gruszki i gotuj przez około 5 minut.
  3. Owoce przełóż do wyparzonych słoików, do każdego z nich dodając kilka goździków.
  4. Zalej zalewą, zakręć i pasteryzuj około 20 minut od momentu zagotowania wody.
  5. Gruszki w occie to doskonały dodatek do wegeteriańskich pasztetów i pieczonych mięs.
fot. Co zrobić z gruszek: gruszki w occie na słodko/Adobe Stock, Daniel Vincek

Co zrobić z gruszek: przepis na pieczone gruszki

Pieczone gruszki to pyszna przekąska, którą możesz połączyć z wybranymi dodatkami. Mogą być to słodkie sery, takie jak ricotta, a także bakalie, miód czy posiekane orzechy. Idealnie smakują z cynamonem lub ekstraktem waniliowym, a także z lodami śmietankowymi.

Składniki:

  • 6 gruszek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 100 g sera mascarpone,
  • 5 łyżek miodu,
  • kilka orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Gruszki umyj, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  3. Owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym, wypełnij serkiem mascarpone, posyp cynamonem i polej miodem.
  4. Piecz przez około 15 minut (sprawdź drewnianym patyczkiem albo widelcem czy są miękkie).
  5. Pieczone gruszki posyp utłuczonymi orzechami włoskimi i podawaj jako deser.
fot. Co zrobić z gruszek: pieczone gruszki/Adobe Stock, rome2015

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 13.08.2020.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na to, co zrobić z gruszek:

Reklama
Reklama
Reklama