Masz w domu dużo brzoskwiń? Zobacz, co możesz z nich zrobić
Co zrobić z brzoskwiń? To duże, soczyste owoce o wyrazistym, słodkim smaku. Dzięki temu świetnie sprawdzają się jako prosty dodatek do gofrów czy naleśników - wystarczy pokroić je i ułożyć na jogurtowej chmurce. Możesz także przygotować puszysty sernik albo sięgnąć po alkoholowy napój, pełen słodyczy.

Co zrobić z brzoskwiń, jeśli masz już dość jedzenia ich “prosto z drzewka”? Najlepszym sposobem jest przygotowanie pysznych wypieków oraz przetworów. Wypróbuj nasze propozycje na dżem, lekki i puszysty sernik, a także… na orzeźwiający likier!
Spis treści:
	Sernik brzoskwiniowy
Z rodzynkami czy bez – sernik kocha większość z nas. To proste ciasto z brzoskwiniami to pyszna propozycja na leniwe popołudnia.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej,
 - ok. 800 g brzoskwiń (świeżych lub z puszki),
 - kilogram twarogu na sernik,
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 - 2 jajka,
 - 3 żółtka,
 - 240 g cukru,
 - 2 opakowania budyniu śmietankowego albo waniliowego,
 - skórka z cytryny,
 - 250 g zimnego masła,
 - cukier puder do dekoracji.
 
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj ok. 100-110 g cukru i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
 - Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do sypkich produktów. Siekaj przez chwilę, aż powstanie kruszonka.
 - Dodaj żółtka (białka możesz wykorzystać do przygotowania bezy), a następnie zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Jeśli będziesz mieć problemy, dodaj odrobinę zimnej wody.
 - Gotowe ciasto podziel na nierówne części i zawiń w folie. Większą część włóż do lodówki, a mniejszą do zamrażarki.
 - W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni, a do miski przełóż twaróg na sernik.
 - Zmiksuj go z resztą cukru oraz 2 jajkami.
 - Do masy dodaj budynie oraz skórkę z cytryny i jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Zamiast budyniu możesz użyć ekstraktu waniliowego i 80 g mąki ziemniaczanej.
 - Brzoskwinie dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Jeśli używasz brzoskwiń z puszki, odsącz je dobrze z syropu.
 - Wyjmij ciasto z lodówki i wyklej nim formę wyłożoną papierem do pieczenia.
 - Na tak przygotowany spód wylej masę serową, a na wierzchu poukładaj pokrojone w paski lub połówki brzoskwinie.
 - Drugą część ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na tarce, aby powstała kruszonka. Posyp wierzch masy serowej.
 - Włóż całość do piekarnika i piecz ok. 45 minut. Studź przy zamkniętych drzwiczkach.
 

	Dżem brzoskwiniowy
Dżem z brzoskwiń to pyszny dodatek do słodkich tostów, naleśników czy gofrów. Świetnie smakuje zarówno latem, jak i zimą - to idealny pomysł na to, co zrobić z brzoskwiń.
Składniki:
- kilogram brzoskwiń,
 - 700 g cukru,
 - sok z cytryny.
 
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie umyj, obierz i usuń pestki. Następnie pokrój na kawałki i włóż do garnka z dużym dnem.
 - Dodaj cukier i sok z cytryny. Całość zagotuj na średnim ogniu. Zbierz pianę, kiedy się pojawi i zmniejsz ogień. Gotuj, cały czas mieszając, aż owoce się rozpadną, puszczą soki, a całość zacznie przypominać konsystencją dżem.
 - Uważaj, aby podczas gotowania nic się nie przypaliło. Kiedy dżem będzie miał odpowiednią konsystencję, zdejmij z ognia i przełóż do słoików. Zakręć dobrze i postaw słoiki “na głowie”.
 - Dżem jest gorący, więc proces pasteryzacji zadzieje się sam.
 

	Likier brzoskwiniowy
Likier to w teorii damski napój, który rozlewa się podczas babskich spotkań. W rzeczywistości to idealnie słodki, orzeźwiający alkohol, który sprawdza się w każdej sytuacji.
Składniki:
- ok. 20 brzoskwiń,
 - 500 ml wódki 40%,
 - 200 ml spirytusu,
 - kilka goździków,
 - 250 g cukru,
 - 250 ml wody.
 
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie umyj, osusz i usuń pestki. Nie obieraj.
 - Następnie pokrój w drobną kostkę i wrzuć do dużego słoika albo butelki.
 - Dodaj goździki i zalej całość wódką. Odstaw w chłodne miejsce na ok. miesiąc.
 - Po tym czasie odcedź całość.
 - Przygotuj syrop cukrowy: do garnka wlej wodę i rozpuść w niej cukier. Gotuj, aż wszystko dobrze się połączy i powstanie gęsty syrop.
 - Wystudź i wlej go do odcedzonego płynu. Dodaj spirytus i całość wymieszaj.
 - Rozlej do mniejszych butelek, zakręć i odstaw na kilka-kilkanaście dni.
 

	Czytaj także:
Kompot z brzoskwiń
Brzoskwinie w syropie
Kopczyk z brzoskwiniami

