Reklama

To, co można zrobić z mrożonej aronii, to przede wszystkim przetwory. Aromatyczne dżemy, soki czy słodko-kwaśne nalewki, to doskonała propozycja na chłodne, jesienne wieczory. Jeśli masz w swoich zapasach spore ilości mrożonej aronii, możesz ją wykorzystać na wiele sposobów - nie tylko do słoików, ale i pysznych, jesiennych ciast.

Reklama

Spis treści:

  1. Nalewka z mrożonej aronii
  2. Dżem z mrożonej aronii
  3. Ciasto z mrożoną aronią
  4. Sok z mrożonej aronii

Co można zrobić z mrożonej aronii: nalewka aroniowa

Owoce aronii doskonale nadają się do przygotowania orzeźwiającej, lekko kwaskowatej nalewki. Możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone owoce - w obu wersjach trunek wyjdzie doskonale. Mrożona aronia traci swoją cierpkość, dzięki czemu możesz przygotować słodszy napój.

Składniki:

  • kilogram mrożonych owoców aronii,
  • 700 g cukru,
  • ok. 800-1000 l wody,
  • 500 ml spirytusu,
  • sok ze średniej cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Aronię przełóż do słoja i zalej sokiem z cytryny. Możesz też pokroić ją na kawałki i dodaj do słoja.
  2. Zasyp całość cukrem i odstaw na 48 godzin.
  3. Następnie spirytus wymieszaj z wodą i stopniowo dolewaj do słoja. Wymieszaj, potrząsając energicznie naczyniem, zakręć i odstaw na 1,5 miesiąca w ciemne, ciepłe miejsce.
  4. Po tym czasie przecedź nalewkę, rozlej do butelek i zakorkuj. Odstaw na 2-6 miesięcy.
co można zrobić z mrożonej aronii nalewka z mrożonej aronii

fot. Co można zrobić z mrożonej aronii: nalewka z aronii mrożonej/Adobe Stock, Igor Normann

Dżem z mrożonej aronii

Dżem z aronii doskonale pasuje do większości deserów, w tym ciast, naleśników czy gofrów. To także pyszny dodatek do lodów czy gorących tostów.

Składniki:

  • 1 kg mrożonej aronii,
  • 0,5 kg cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Zamrożoną aronię wrzuć do rondelka i postaw na bardzo małym ogniu.
  2. Kiedy owoce puszczą sok, lekko się rozpadną i powstanie gęsty syrop, dodaj cukier i dokładnie zamieszaj.
  3. Duś ok. godzinę - owoce muszą zmienić się w słodko-kwaśną papkę.
  4. Dodaj cynamon, wymieszaj i przełóż do wyparzonych, czystych słoików.
  5. Zakręć i zapasteryzuj.
co można zrobić z mrożonej aronii dżem z mrożonej aronii

fot. Co można zrobić z mrożonej aronii: dżem z mrożonej aronii/Adobe Stock, alatielin

Ciasto z mrożoną aronią

Owoce do ciasta możesz najpierw lekko przemrozić, aby straciły cierpki smak lub wykorzystać całkowicie zamrożoną aronię. Tak przygotowane ciasto będzie wilgotne, a owoce w trakcie pieczenia całkowicie się rozpadną, dzięki czemu smaki się połączą.

Składniki:

  • 350 g mrożonej aronii,
  • 300 g mąki pszennej + łyżka do obtoczenia owoców,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 180 g drobnego cukru,
  • 4 jajka,
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na kruszonkę:

  • 80 g miękkiego masła lub margaryny,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 100 g mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wrzuć margarynę lub miękkie masło, a następnie dodaj żółtka i cukier. Utrzyj mikserem na puszystą, gładką masę.
  2. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj całość mikserem.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie bardzo delikatnie dodaj do masy i wymieszaj szpatułką.
  4. Gotową masę przelej do formy.
  5. Aronię obtocz w mące i wyłóż na wierzch ciasta.
  6. Przygotuj kruszonkę, rozcierając w palcach wszystkie składniki. Posyp ciasto.
  7. Piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. godzinę - do suchego patyczka.
co można zrobić z mrożonej aronii ciasto z mrożonej aronii

fot. Co można zrobić z mrożonej aronii: ciasto ucierane z mrożonej aronii/Adobe Stock, dolphy_tv

Co można zrobić z mrożonej aronii: sok z mrożonej aronii

Sok z aronii to pyszny i zdrowy dodatek do wody i ciepłej herbaty, ale możesz go pić także bez żadnych dodatków. Przepis na domowy sok jest bardzo prosty, a aronia zawiera antocyjany, które pomagają wzmocnić odporność w sezonie pierwszych przymrozków, a także przez całą zimę.

Składniki:

  • kilogram mrożonej aronii,
  • kilogram cukru,
  • 6 szklanek wody (ok. 1,5 litra),
  • sok z dużej cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Zamrożoną aronię przełóż do rondelka z grubym dnem. Zasyp cukrem, a następnie wlej wodę oraz sok z cytryny.
  2. Doprowadź do wrzenia i gotuj na bardzo małym ogniu ok. pół godziny. Następnie odstaw do wystudzenia.
  3. Odcedź sok i rozlej go do wyparzonych butelek. Zakręć i zapasteryzuj.
co można zrobić z mrożonej aronii sok z mrożonej aronii

fot. Co można zrobić z mrożonej aronii: sok z mrożonej aronii/Adobe Stock, Melica

Reklama

Zobacz także inne przepisy z wykorzystaniem aronii:

Reklama
Reklama
Reklama