Reklama

Spis treści

Reklama
  1. Ciasto ze śliwkami i budyniem
  2. Na oleju
  3. Z kruszonką
  4. Bez pieczenia
  5. Z czym połączyć śliwki?
  6. Które wybrać do ciasta?

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Składniki:

  • kostka masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jaja
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 budynie w proszku
  • litr mleka
  • 500 gram śliwek

Przygotowanie

  1. Ugotuj budynie z dodatkiem mleka zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Utrzyj masło z cukrem i dodajemy żółtka.
  3. Dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubij białka na sztywno i połącz z masą.
  4. Pokrój śliwki na połówki i usuń pestki. Masę wylej do natłuszczonej wcześniej tortownicy.
  5. Przelej budyń i ułóż śliwki według uznania. Ciasto ze śliwkami piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Dla zrównoważenia kwaskowatego smaku śliwek możesz posypać całość cukrem pudrem lub polać lejącym się karmelem.
Ciasto śliwkowe na oleju
fot. Adobe Stock

Na oleju

Składniki:

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 średnie jajka
  • pół szklanki oleju
  • 8 średnich śliwek dowolnej odmiany

Przygotowanie

  1. Jajka ubij z cukrami na gładką i puszystą masę przez około 10 minut. Dodaj jogurt i olej dalej miksując.
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dosyp do masy. Przelej masę do formy natłuszczonej wcześniej tłuszczem.
  3. Śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki.
  4. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
  5. Podaj z dodatkiem bitej śmietany lub polane lukrem.
Ciasto śliwkowe z kruszonką
fot. Adobe Stock

Z kruszonką

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • szklanka śmietany 18%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki
  • 15 dużych śliwek
  • szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego

Kruszonka

  • szklanka mąki pszennej
  • masło
  • 1/2 szklanka cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na kruszonkę wsyp do misy i ugnieć na jednolitą masę.
  2. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na czas przygotowywania.
  3. Ubij białka na sztywno i dodaj żółtka. Dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj całość.
  4. Ciasto przelej do formy. Ułóż warstwę śliwek i posyp startą kruszonką.
  5. Piecz przez 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Ciasto ze śliwkami bez pieczenia

Składniki:

  • 300 g śliwek
  • 500 g sera twarogowego mielonego
  • 2 listki żelatyny
  • pół szklanki śmietanki kremówki
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • opakowanie herbatników
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Śliwki dokładnie umyj i wyjmij z nich pestki. Pokrój w ćwiartki i odłóż na ręcznik papierowy, aby wchłonął resztę wilgoci z owoców.
  2. Ser twarogowy dokładnie zmiksuj z kremówką. Dodaj cukier puder. Wlej cienki strumieniem sok pomarańczowy.
  3. Listki żelatyny namocz w letniej wodzie przez parę minut. Następnie zagotuj ją i dokładnie rozpuść. Przelej do masy serowej i wymieszaj. Dodaj na koniec śliwki.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i folią aluminiową. Połóż warstwę herbatników, a następnie ser ze śliwkami. Powtórz czynności do całkowitego zużycia składników.
  5. Przełóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Udekoruj świeżymi listkami mięty i starta gorzką czekoladą.

Z czym połączyć śliwki?

Podczas przygotowywania ciast i deserów możesz wykorzystać sprawdzone połączenia smakowe, które podkręcają smak śliwek.

Owoce:

  • brzoskwinie,
  • wiśnie,
  • grejpfruty,
  • cytryny,
  • pomarańcze,
  • morele

Przyprawy i dodatki:

  • bazylia,
  • mięta,
  • karmel,
  • brązowy cukier
  • miód,
  • cynamon,
  • imbir,
  • wanilia
  • czarny pieprz

Alkohole:

  • brandy,
  • czerwone wino
  • muscat
  • burbon
Ciasto śliwkowe z przyprawami korzennymi
fot. Adobe Stock

Które wybrać do ciasta?

W zależności od rodzaju przygotowywanego deseru warto sprawdzić, która odmiana najlepiej sprawdzi się podczas pieczenia.

Węgierka

Jedne z najpopularniejszych śliwek, które charakteryzują się niewielkim rozmiarem i niebiesko-granatowym odcieniem. Mają bardzo słodki, zwarty miąższ. Możesz użyć ich nie tylko do powideł, ale także do ciast ucieranych - pamiętaj, aby układać je skórką do dołu, aby uniknąć zakalca.

Mirabelka

Drobne owoce o miodowym kolorze są soczyste i słodkie. Doskonała do deserów na zimno, jak i do serników. Klasycznie wykorzystywana na dżem do przełożenia tortów.

Renkloda

Duża i soczysta odmiana, która najlepiej nadaje się do spożycia na surowo, ze względu na zawartość wody. W tym przypadku możesz ją dodać do ciast o cięższej i gęstszej konsystencji

Lubaszka

Śliwka charakteryzująca się małymi owocami. Bardzo trudno oddzielić pestkę od miąższu, dlatego polecana jest do przetworów lub sosów. Jeżeli chcesz zrównoważyć słodycz deseru, jej kwasowość może w tym pomóc.

Zobacz też:
Przepisy na doskonałe knedle ze śliwkami Znakomita nutella ze śliwek

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama