Reklama

Ciasto na walentynki niekoniecznie musi być związane z tematyką tego dnia, ale z pewnością wykorzystanie miłosnych motywów czy afrodyzjaków, korzystnie wpłynie na przebieg randki czy miłego wieczoru. Sięgnij po czekoladę i zaopatrz się w truskawki lub maliny – nawet kilka sztuk owoców wystarczy, by dodać romantycznego akcentu. Świetnym pomysłem będzie także upieczenie ciasta w kształcie serca. Zobacz te pyszne propozycje.

Reklama

Spis treści:

  1. Czekoladowe ciasto na walentynki w kształcie serca
  2. Walentynkowa tarta jabłkowa z serduszkami
  3. Różowy tort na walentynki z truskawkami
  4. Mini ciasteczka lava cake w kształcie serca

Czekoladowe ciasto na walentynki w kształcie serca

Idealne ciasto na walentynki może mieć kształt serca - wtedy od razu wiadomo, że zostało ono upieczone z miłości i specjalnie z myślą o walentynkach. Najlepiej udekorować je dodatkowo świeżymi truskawkami i obficie posypać cukrem pudrem. Świetnie sprawdzi się także aksamitna polewa na bazie lukru z dodatkiem musu owocowego.

Składniki:

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 50 g masła,
  • jajko,
  • 80 g cukru,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki mąki,
  • łyżka mielonych migdałów,
  • wiórki kokosowe,
  • ew. domowa polewa czekoladowa lub cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połam na kawałki, a następnie wrzuć do rondelka razem z masłem.
  2. Rozpuść w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Podgrzewaj, aż składniki całkowicie się rozpuszczą i dobrze połączą. Całość przestudź.
  3. Jajko ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem.
  4. Połącz z dodawaną po łyżce masą czekoladową, a na końcu z mąką i migdałami.
  5. Foremkę w kształcie serca natłuść masłem, obsyp tartą bułką, przelej do niej ciasto (możesz je też wylać do prostokątnej formy, a po upieczeniu wyciąć z ciasta nożem odpowiedni kształt).
  6. Piecz ok. 25 min w 180 stopni, ostudź.
  7. Posmaruj polewą, udekoruj wiórkami i kolorową posypką. Możesz też przygotować szablon serca i oprószyć cukrem pudrem, by powstał romantyczny wzór na cieście walentynkowym, jeśli np. wykorzystujesz prostokątną keksówkę, a nie sercową formę.
fot. Ciasto na walentynki/Adobe Stock, ​stock.film

Walentynkowa tarta jabłkowa z serduszkami

Tarta z jabłkami to uniwersalne, łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto, które świetnie sprawdzi się na randkę czy wieczór walentynkowy. Aromatyczne jabłkowe nadzienie doskonale komponuje się ze słodkim ciastem. Aby dodać całości walentynkowego uroku, udekoruj gotowe ciasto serduszkami - możesz kupić je w sklepie już przygotowane albo zrobić je samodzielnie z kawałków ciasta.

Składniki na spód:

  • 160 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 100 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki,
  • żółtko,
  • łyżka zimnej wody.

Składniki na jabłkowe nadzienie:

  • ok. kilogram jabłek, np. antonówek,
  • duża szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka cukru,
  • łyżka bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj spód. Mąkę przesiej i połącz z masłem - siekaj je nożem. Następnie dodaj żółtko, sól, cukier i zagnieć ciasto lub umieść w malakserze do połączenia się składników.
  2. Z kruchego ciasta na tartę uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. W tym czasie jabłka pokrój w cząstki, wrzuć do garnka z grubym dnem, zasyp pozostałymi składnikami (bez bułki) i podgotuj kilka minut.
  4. Mieszankę zdejmij z palnika, przestudź.
  5. Po tym czasie ciasto na tartę wyjmij z lodówki, podziel na dwie części.
  6. Formę na tartę wyłóż połową ciasta, posyp bułką tartą, następnie wyłóż jabłka.
  7. Drugą część ciasta rozwałkuj i wykrawaj z niej serca różnej wielkości i przykrywaj nimi jabłka tak, by przykryły nadzienie.
  8. Ciasto walentynkowe umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz 35-45 minut, aż będzie złociste. Ostudzone oprósz cukrem pudrem.
fot. Ciasto na walentynki/Adobe Stock, fahrwasser

Różowy tort na walentynki z truskawkami

Serce i różowy lub czerwony kolor - czy jest coś, co bardziej kojarzy się z walentynkami? Ten pyszny tort przygotujesz w kilka chwil, a jego smak sprawi, że wieczór będzie naprawdę słodki. Różową masę cukrową możesz zrobić samodzielnie albo kupić gotową w sklepach cukierniczych. Pamiętaj tylko, żeby dobrze je rozwałkować!

Składniki na biszkopt:

  • 6 niedużych jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę i partiami dodawaj cukier. Miksuj.
  2. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiej razem, dodaj do białek.
  3. Potem dodaj żółtka. Połącz składniki bardzo delikatnie, by białka nie opadły.
  4. Tortownicę posmaruj masłem, możesz posypać tartą bułką. Przelej masę do przygotowanej blaszki.
  5. Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170°C. Jak długo piec biszkopt? Powinien być gotowy po 35-40 minutach i mieć złoto-brązowy kolor.
  6. Uchyl piekarnik i przez około 30 minut pozostaw tort w otwartym piekarniku. W przypadku biszkoptu rzucanego pamiętaj, by zachować ostrożność i się nie oparzyć.

Składniki na masę:

  • 400 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 90 g cukru pudru,
  • 200 g konfitury truskawkowej,
  • 300 g truskawek lub sproszkowane truskawki liofilizowane,
  • różowy lukier cukierniczy.

​Sposób przygotowania:

  1. Do misy włóż schłodzony serek mascarpone i śmietanę, ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej i sztywnej masy. Następnie stopniowo dodawaj cukier puder, ciągle mieszając. Na koniec dla zabarwienia i smaku, możesz dodać sproszkowane liofilizowane truskawki.
  2. Biszkopt podziel na 3 części: spód nasącz letnią wodą, wyłóż na paterę i pokryj go 1/2 konfitury i 1/3 kremu. Połóż następny blat.
  3. Nasącz go delikatnie wodą. Wyłóż drugą połowę konfitury, pokrój umyte truskawki w plastry (kilka zostaw do dekoracji) i połóż na spodzie, następnie wyłóż 1/3 kremu. Przykryj blatem.
  4. Wierzch i boki posmaruj resztą masy - tort walentynkowy jest w zasadzie gotowy, ale jeśli posiadasz lukier cukierniczy, to schłódź go wcześniej, rozwałkuj na ok. 4 mm i połóż na torcie. Będzie wyglądał bardzo elegancko.
fot. Ciasto w kształcie serca/Adobe Stock, andreaobzerova

Mini ciasteczka lava cake w kształcie serca

Lava cake to pyszny i zaskakujący deser, choć może być trudny. Uzyskanie płynnej czekolady w środku to nie lada wyzwanie, ale z tym przepisem na pewno się uda. Najlepiej przygotować kilka mniejszych ciasteczek niż jedno większe.

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao),
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 60 g cukru pudru,
  • 40 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • masło i kakao do wysmarowania foremek.

Sposób przygotowania:

  1. Foremki (najlepiej w kształcie serca) natłuść masłem i oprósz kakao. Dzięki temu ciastka łatwiej będzie wyjąć po upieczeniu i będą miały od razu ciekawą dekorację.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem, mieszając aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  3. W osobnej misce ubij jajka, żółtka i cukier puder na puszystą, jasną masę.
  4. Powoli, cienką strużką wlej rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając.
  5. Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i delikatnie wmieszaj do masy.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół).
  7. Napełnij foremki masą do 3/4 wysokości i wstaw do piekarnika na ok. 8-10 minut. Brzegi powinny być ścięte, a środek nadal płynny.
  8. Odstaw ciastka na minutę, a następnie delikatnie wyjmij z foremek.
  9. Podawaj od razu, najlepiej z owocami, bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
fot. Ciasto na walentynki: lava cake/Adobe Stock, Brent Hofacker

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.02.2011.

Reklama

Zobacz też inne romantyczne inspiracje na walentynki i nie tylko:

Reklama
Reklama
Reklama