Ciasta z jabłkami - przepisy na szarlotkę, placek, jabłecznik i szybkie ciasto z jabłkami
Ciasta z jabłkami mogą być przygotowywane na bazie kruchego spodu, z dodatkiem kruszonki, doprawione cynamonem i wanilią. Ich smakiem możesz się cieszyć przez cały rok.

Opublikowano: 10.09.2020, 12:13
Reklama
Ciasta z jabłkami obronią się przy każdej okazji. Wśród nich zdecydowanie króluje szarlotka na kruchym cieście, ale bardzo popularny jest również placek z jabłkami z kruszonką i jabłecznik z idealnie gęstym, doprawionym cynamonem musem.
Spis treści:
	Przepis na szarlotkę
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki,
 - 200 g masła,
 - 2 łyżki proszku do pieczenia,
 - 1 jajko,
 - 2 łyżki cukru pudru.
 
Składniki na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek,
 - 5 łyżek cukru,
 - 1 łyżeczka cynamonu,
 - ekstrakt z wanilii.
 
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
 - Do miski przesiej mąkę, dodaj masło, cukier, jajko i miąższ z laski wanilii.
 - Zagnieć ciasto i podziel na 2 części obie zawijając w folię spożywczą: 1/3 ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażarki, a 2/3 ciasta zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
 - Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i przełóż do garnka.
 - Dodaj odrobinę wody i gotuj na małym ogniu. Dodaj cynamon, ekstrakt waniliowy i wystudź.
 - Ciasto przełóż do formy i wyłóż na ugotowane jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkuj, potnij w paski i ułóż na wierzchu.
 - Szarlotkę piecz około 40 minut. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
 

	Przepis na jabłecznik
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
 - 100 g cukru pudru,
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 - 200 g masła,
 - 2 jajka,
 - 2 łyżki ekstraktu z wanilii.
 
Składniki na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek,
 - 1 łyżeczka cynamonu,
 - 2 łyżki drobnego cukru.
 
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
 - Do miski z przesianą mąką dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj jajka, wlej ekstrakt z wanilii, zimne masło i zagnieć ciasto.
 - Ciasto podziel na 2 części obie zawijając w folię spożywczą: 1/4 ciasta schowaj do zamrażarki, a 3/4 do lodówki na 30 minut.
 - Przełóż ciasto do formy wysmarowanej masłem i ponakłuwaj widelcem.
 - Piecz przez około 15 minut.
 - Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
 - Dodaj do nich cukier, cynamon i dokładnie wymieszaj.
 - Spód ciasta wyjmij z piekarnika i przełóż do niego jabłka. Wyjmij również ciasto z zamrażarki i zetrzyj na grubych oczkach na wierzch jabłek.
 - Jabłecznik piecz przez około 40 minut.
 

	Przepis na szybki placek z jabłkami
Składniki:
- 5 jabłek,
 - 150 g mąki pszennej,
 - 5 łyżek cukru,
 - 100 ml oleju roślinnego,
 - 1 cukier waniliowy,
 - 4 jajka,
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsujsza.
 - Jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę.
 - Do miski dodaj przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej i jajka i zmiksuj na gładką masę.
 - Do formy przełóż pokrojone jabłka i zalej je ciastem.
 - Piecz około 45 minut.
 - Szybkie ciasto z jabłkami podawaj posypane cukrem pudrem.
 

Więcej przepisów na ciasta z jabłkami:
Reklama
Reklama
Reklama

