Reklama

Ciasta z jabłkami obronią się przy każdej okazji. Wśród nich zdecydowanie króluje szarlotka na kruchym cieście, ale bardzo popularny jest również placek z jabłkami z kruszonką i jabłecznik z idealnie gęstym, doprawionym cynamonem musem.

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na szarlotkę
  2. Przepis na jabłecznik
  3. Przepis na szybki placek z jabłkami

Przepis na szarlotkę

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Składniki na masę jabłkową:

  • 1 kg jabłek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ekstrakt z wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj masło, cukier, jajko i miąższ z laski wanilii.
  3. Zagnieć ciasto i podziel na 2 części obie zawijając w folię spożywczą: 1/3 ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażarki, a 2/3 ciasta zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
  4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i przełóż do garnka.
  5. Dodaj odrobinę wody i gotuj na małym ogniu. Dodaj cynamon, ekstrakt waniliowy i wystudź.
  6. Ciasto przełóż do formy i wyłóż na ugotowane jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkuj, potnij w paski i ułóż na wierzchu.
  7. Szarlotkę piecz około 40 minut. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
fot. Adobe Stock

Przepis na jabłecznik

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii.

Składniki na masę jabłkową:

  • 1 kg jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki drobnego cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Do miski z przesianą mąką dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj jajka, wlej ekstrakt z wanilii, zimne masło i zagnieć ciasto.
  3. Ciasto podziel na 2 części obie zawijając w folię spożywczą: 1/4 ciasta schowaj do zamrażarki, a 3/4 do lodówki na 30 minut.
  4. Przełóż ciasto do formy wysmarowanej masłem i ponakłuwaj widelcem.
  5. Piecz przez około 15 minut.
  6. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
  7. Dodaj do nich cukier, cynamon i dokładnie wymieszaj.
  8. Spód ciasta wyjmij z piekarnika i przełóż do niego jabłka. Wyjmij również ciasto z zamrażarki i zetrzyj na grubych oczkach na wierzch jabłek.
  9. Jabłecznik piecz przez około 40 minut.

fot. Adobe Stock

Przepis na szybki placek z jabłkami

Składniki:

  • 5 jabłek,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsujsza.
  2. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę.
  3. Do miski dodaj przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej i jajka i zmiksuj na gładką masę.
  4. Do formy przełóż pokrojone jabłka i zalej je ciastem.
  5. Piecz około 45 minut.
  6. Szybkie ciasto z jabłkami podawaj posypane cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock
Reklama

Więcej przepisów na ciasta z jabłkami:

Reklama
Reklama
Reklama