Reklama

Podczas Wielkanocy na polskich stołach nie może zabraknąć przynajmniej jednego z tradycyjnych ciast przygotowywanych z okazji tego święta.

Reklama

Mazurek wielkanocny

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocnej kuchni polskiej. Może być przygotowany zarówno z ciasta kruchego, jak i biszkoptowego czy marcepanowego, które przekłada się masami i dekoruje lukrem. Poniżej przedstawiamy przepisy na prawdziwego, pysznego mazurka!

Babka wielkanocna

Baba wielkanocna to drożdżowe ciasto pieczone w specjalnej formie i polewane lukrem lub czekoladą. Tradycja pieczania babki jest bardzo stara. W niektórych regionach Polski za babę wielkanocną uznaje się także sękacze.

Pascha wielkanocna

Pascha to słodki chlebek z bakaliami, wyrabiany z mleka lub twarogu. Przygotowywana jest głównie przez osoby wyznania prawosławnego, gdyż jest to jedna z tradcyjnych potraw kuchni północno-wschodniej.

Reklama

Zobacz nasze propozycje przepisów na ciasta Wielkanocne >>

Reklama
Reklama
Reklama