Ciasta na Wielkanoc - przepisy
Mazurek, babka wielkanocna, a może pascha? Zobacz przepisy na tradycyjne ciasta wielkanocne!

Podczas Wielkanocy na polskich stołach nie może zabraknąć przynajmniej jednego z tradycyjnych ciast przygotowywanych z okazji tego święta.
Mazurek wielkanocny
Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocnej kuchni polskiej. Może być przygotowany zarówno z ciasta kruchego, jak i biszkoptowego czy marcepanowego, które przekłada się masami i dekoruje lukrem. Poniżej przedstawiamy przepisy na prawdziwego, pysznego mazurka!
Babka wielkanocna
Baba wielkanocna to drożdżowe ciasto pieczone w specjalnej formie i polewane lukrem lub czekoladą. Tradycja pieczania babki jest bardzo stara. W niektórych regionach Polski za babę wielkanocną uznaje się także sękacze.
Pascha wielkanocna
Pascha to słodki chlebek z bakaliami, wyrabiany z mleka lub twarogu. Przygotowywana jest głównie przez osoby wyznania prawosławnego, gdyż jest to jedna z tradcyjnych potraw kuchni północno-wschodniej.
Zobacz nasze propozycje przepisów na ciasta Wielkanocne >>