Ciasta na tłusty czwartek. Zbiór najlepszych przepisów dla łasuchów
Chociaż tłusty czwartek kojarzy się głównie z pączkami i faworkami, w wielu domach tradycyjnie pojawiają się również ciasta na tłusty czwartek. Nasz zbiór przepisów prezentuje te najpopularniejsze.

Tłusty czwartek to zwyczajowo ostatni czwartek karnawału, gdy tradycyjnie stoły aż uginają się od pyszności - szczególnie pączków i faworków. Jeśli znasz już wszystkie nasze szybkie przepisy na tłusty czwartek, koniecznie musisz zerknąć też na pyszne pomysły na ciasta na tłusty czwartek. W tym dniu nie wchodzą w grę skromne makowce czy serniki - najpopularniejsze są kuszące ciasta z masą.
Spis treści:
Karpatka na tłusty czwartek
Składniki:
- 125 g masła,
- 250 ml wody,
- 5 jajek,
- szklanka mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Na krem do karpatki:
- 2 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g),
- 800 ml mleka,
- 200 g masła,
- 1/4 szklanki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- 125 g masła roztop w rondelku. Dodaj szklankę wody i zagotuj razem.
- Gdy masło z wodą zacznie wrzeć, wsyp mąkę. Ucieraj np. drewnianą szpatułką, aż powstanie gładka i jednolita masa.
- Zdejmij masę z ognia i wystudź. Przełóż do miski.
- Dodaj jajka i proszek do pieczenia. Utrzyj mikserem na jednolitą masę.
- Podziel ciasto na karpatkę na 2 równe części.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C (bez termoobiegu). Blachę o wymiarach 36 x 25 cm posmaruj tłuszczem (masłem lub olejem), a potem lekko posyp mąką. Piecz przez 25 minut, aż blat będzie miał złoty kolor. W podobny sposób upiecz drugi blat. Uwaga - podczas pieczenia nie uchylaj piekarnika, bo ciasto opadnie.
- Gdy blaty stygną, przygotuj krem do karpatki. W 250 ml mleka rozmieszaj budynie i cukier, aby nie było grudek. Pozostałe 550 ml zagotuj w garnuszku (uwaga, aby nie przypalić!). Gdy mleko będzie się gotować, dodaj masę mleczno-budyniowo-cukrową. Gotuj przez około 2 minuty, aż całość zacznie bulgotać.
- Zdejmij z ognia i wystudź - co jakiś czas masę warto zamieszać, aby nie zrobił się kożuch.
- 200 g miękkiego masła ucieraj mikserem przez około 2-3 minuty. Gdy stworzy puszystą masę, dodawaj po odrobinie wystudzoną masę budyniową, nie przerywając miksowania.
- Krem rozsmaruj na wystudzonym placku, przykryj drugim blatem. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Gotowe ciasto na tłusty czwartek możesz jeszcze z wierzchu posypać cukrem pudrem.

Pani Walewska
Składniki:
Na ciasto:
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 500 g mąki,
- 6 żółtek,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina soli,
- 60 g kwaśnej śmietany 18%.
Na masę bezową:
- 220 g cukru,
- 6 białek,
- odrobina soli,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Na masę budyniową:
- 1 l mleka,
- 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
- 16 g cukru wanilinowego,
- 200 g masła,
- 100 g cukru.
Dodatkowo:
- 100 g migdałowych płatków,
- 400 g kwaskowatego dżemu, np. malinowego lub z czarnej porzeczki.
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przygotowania masy budyniowej. Do garnka wlej 3 szklanki mleka, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj, zacznij podgrzewać na niewielkim ogniu.
- Pozostałą część z litra mleka (czyli 1 szklankę) wlej do miski, dodaj do niej 3 opakowania budyniu. Rozmieszaj dokładnie, by nie było grudek.
- Gdy mleko z cukrem w garnku zacznie się gotować, dodaj rozmieszane w mleku budynie. Gotuj, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Uważaj - masę łatwo przypalić.
- Masę budyniową odstaw do wystudzenia - nie wstawiaj jej do lodówki, niech stygnie w temperaturze pokojowej.
- W tym czasie przygotuj kruche ciasto do pani Walewskiej. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, żółtka, proszek do pieczenia, żółtka, zimne masło (pokrojone na kawałki), sól, a także śmietanę.
- Wszystko razem wyrób na gładką masę. Uformuj z ciasta 2 kule takiej samej wielkości, owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut.
- Po godzinie wyjmij jedną kulę z lodówki. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylep ją wyjętym ciastem.
- Surowe ciasto wysmaruj połową dżemu. Na dżem musisz jeszcze wyłożyć masę bezową - przygotuj na razie 1/2 masy według sugerowanych składników.
- 3 białka, które pozostały przy oddzielaniu od żółtek, umieść w misce. Dodaj do białek odrobinę soli, ubijaj mikserem. Gdy masa nieco się spieni, dodawaj partiami 110 g cukru. Gdy masa bezowa będzie sztywna, dodaj 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej.
- Wyłóż masę bezową na dżem. Bezę posyp 1/2 płatków migdałowych.
- Wstaw ciasto z dżemem i bezą do piekarnika. Piecz w 180 stopniach C przez 30 minut, aż beza będzie lekko przyrumieniona - nie włączaj termoobiegu.
- Upieczony i wystudzony blat z dżemem i bezą, wyjmij z formy. Teraz postępuj identycznie z drugą kulą ciasta, posmaruj ją drugą częścią dżemu, a na końcu przygotuj drugą część masy bezowej i też rozsmaruj ją na dżemie. Piecz analogicznie do pierwszej części, a w tym samym czasie dokończ krem budyniowy.
- W wysokiej misce umieść 200 g miękkiego masła. Ucieraj je mikserem, aż zrobi się puszyste. Małymi partiami dodawaj wystudzony budyń i od razu miksuj. Gdy powstanie jednolity krem budyniowy, powinien on znaleźć się między wystudzonymi blatami.
- Do blaszki, w której znajduje się upieczony i wystudzony blat z dżemem i bezą, przełóż masę budyniową. Wyrównaj, ostrożnie nałóż na wierzch drugi blat z dżemem i bezą.
- Gotowe ciasto na tłusty czwartek schłodź jeszcze w lodówce przed podaniem - najlepiej przez co najmniej 8 godzin.

Rafaello na tłusty czwartek
Składniki:
- 600 g herbatników,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 200 g masła.
Na krem:
- 1 l mleka,
- szklanka cukru,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- 16 g cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Wlej do miski 1 i 1/2 szklanki mleka. Dodaj obie mąki, cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.
- Pozostałą część mleka wlej do garnka. Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć, dodaj masę mleczno-cukrową. Gotuj na małym ogniu, co chwilę mieszając.
- Gdy masa się zagotuje i przybierze konsystencję gęstego budyniu, zdejmij z ognia i ostudź.
- Podczas studzenia, warto co jakiś czas zamieszać budyń, aby nie powstał na nim kożuch.
- Miękkie masło włóż do miski. Utrzyj, aż zacznie powstawać jasna i puszysta masa. Teraz powolutku dodawaj partiami wystudzony budyń, krótko miksując.
- Formę o wymiarach np. 22 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na dnie pierwszą warstwę herbatników. Teraz wyłóż ok. 1/4 masy budyniowej, posyp wiórkami kokosowymi. Ułóż kolejną partię herbatników, znowu pokryj kremem i wiórkami. Postępuj tak do wyczerpania składników. Na wierzchu ciasta powinna być masa budyniowa posypana wiórkami.

Zobacz więcej przepisów na ciasta na tłusty czwartek: