Efektowne ciasta na święta Bożego Narodzenia, którymi zachwycisz całą rodzinę. Postaw na tradycyjne ciasta w nowym wydaniu
Jak przygotować efektowne ciasta na święta Bożego Narodzenia? Oto pyszny zbiór przepisów na ciekawe tradycyjne świąteczne wypieki w odświeżonym, nowoczesnym wydaniu. Postaw na klasyczne babki po włosku oraz niemiecki keks, a także typową słodką roladę biszkoptową. Zobacz wszystkie propozycje na świąteczne ciasta.

Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe powinny być pełne bakalii i maku, które - według wierzeń naszych przodków - przynoszą pomyślność i bogactwo. Chronią też przed złymi duchami. Ale co najważniejsze - niewiarygodnie smakują!
Podczas świąt zajadamy się nie tylko tradycyjnymi wypiekami, takimi jak makowiec, keks czy pierniki świąteczne. Chętnie sięgamy również po inne smakołyki - serniki, ciasta z masą, ciasta bez pieczenia i inne desery. W tym czasie warto pozwolić sobie na kulinarne grzeszki i w Boże Narodzenie zapomnieć o diecie.
Spis treści:
Efektowne ciasta na święta: niemiecka strucla (stolle)
W moim rodzinnym domu, przesiąkniętym niemiecko-śląską kulturą, na ten pyszny świąteczny keks mówiło się sztola, od oryginalnego słowa "stolle". W grudniu możesz dostać go w każdym markecie, ale dużo więcej frajdy zapewni przygotowanie go samodzielnie.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 100 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka,
- 7 g suchych drożdży,
- 100 g drobnego cukru,
- 2 jajka,
- 150 g miękkiego masła,
- łyżka cukru wanilinowego,
- szklanka bakalii i orzechów,
- szczypta soli,
- łyżeczka przyprawy do piernika,
- kandyzowana skórka cytryny i pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, oba cukry oraz przyprawę do piernika.
- Następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko, dorzuć miękkie masło i od razu wbij jajka.
- Zagnieć elastyczne, jednolite ciasto, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 30-40 minut, aby wyrosło. Powinno mniej więcej podwoić swoją objętość.
- Kiedy ciasto już wyrośnie, dodaj do niego bakalie, orzechy oraz skórkę cytrynową/pomarańczową. Ponownie zagnieć.
- Uformuj z ciasta gruby wałek i umieść go w formie, najlepiej keksówki. Możesz też podzielić ciasto i zrobić kilka mniejszych stolli.
- Pozostaw jeszcze na ok. 20 minut do wyrośnięcia, a następnie wstaw do piekarnika (170 stopni) na godzinę. Piecz do suchego patyczka.
- Udekoruj domowym lukrem albo cukrem pudrem.

Efektowne ciasta na święta: rolada biszkoptowa z kremem orzechowym
Świąteczna rolada najczęściej wypełniona jest masą makową lub galaretką, ale w tej wersji przygotujesz ją z aksamitnym kremem orzechowym.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej,
- 4 duże jajka lub 5 małych,
- 70 g cukru,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g dowolnych orzechów,
- łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Jajka utrzyj ze zwykłym cukrem na wysokich obrotach miksera. Musi powstać jasny, puszysty krem.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski, a następnie porcjami dodawaj do jajecznej masy, wymieszaj szpatułką lub zmiksuj na bardzo małych obrotach.
- Tak przygotowaną masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 12-15 minut. Piecz do suchego patyczka.
- Przygotuj krem. Do miski wrzuć mascarpone, dodaj cukier puder oraz cynamon i całość wymieszaj.
- Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na 5 minut. Następnie odcedź, posiekaj i przełóż do kremu. Wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę wyłóż na lekko wystudzony biszkopt, a następnie zawiń w ciasną roladę. Możesz dodatkowo owinąć ciasto folią, aby się nie rozpadło.
- Ciasto będzie gotowe po całkowitym wystudzeniu. Możesz też wstawić je do lodówki.
- Możesz także dodatkowo wysmarować ciasto z zewnątrz resztką kremu, a następnie otulić je migdałami albo posiekanymi dowolnymi orzechami.

Efektowne ciasta na święta: makowa panienka
Makowa panienka to ciekawe połączenia biszkoptu, masy budyniowej oraz powideł lub konfitury. Dodatek maku sprawia, że całość prezentuje się naprawdę dobrze, a jeszcze lepiej smakuje.
Składniki:
- 100 g suchego maku,
- 80 g mąki pszennej,
- 8 białek i 5 żółtek,
- 180 g drobnego cukru,
- 200 g miękkiego masła,
- po 100 g posiekanych migdałów i wiórek kokosowych,
- 500 ml mleka,
- opakowanie budyniu śmietankowego,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 ml czarnej herbaty,
- łyżka dowolnego likieru,
- 200 g dżemu borówkowego, wiśniowego lub żurawinowego.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Niewielką część orzechów i wiórek odłóż do dekoracji.
- Białka ubij na sztywną pianę. Kiedy będzie już gotowa, małymi porcjami dodawaj cukier (weź tylko 100 g, reszta będzie na krem), cały czas ubijając na niskich obrotach.
- Powinna powstać gładka i lśniąca masa.
- W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, migdały, wiórki oraz mak, a następnie porcjami przekładaj mieszankę do masy białkowej, mieszając wszystko szpatułka.
- Gotową masę przelej do formy i piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka).
- Biszkopt wystudź, a następnie podziel na dwie części. Obie lekko nasącz mieszanką herbaty i likieru.
- Przygotuj krem. Odlej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj w rondelku z cukrem zwykłym (80 g) i waniliowym. W odłożonej ilości wymieszaj proszek budyniowy oraz żółtka.
- Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej proszek budyniowy z żółtkami i od razu energicznie zamieszaj, aby nie powstały grudy.
- Gotuj 3-4 minuty, a następnie odstaw i całkowicie wystudź.
- Zimny budyń utrzyj z masłem na wysokich obrotach miksera.
- Jeden blat biszkoptowy posmaruj obficie ponad połową dżemu, a następnie wyłóż na wierzch masę budyniową. Jeszcze raz pokryj ją dżemem i przykryj drugą częścią blatu.
- Udekoruj z zewnątrz resztą kremu, posyp orzechami i wiórkami, a następnie wstaw do lodówki.

Efektowne ciasta na święta: włoska babka panettone
Panettone to włoska wersja naszej klasycznej babki świątecznej. Doskonale sprawdzi się jako ciasto do kawy, świetnie smakuje także z dodatkiem domowych powideł śliwkowych. Jest to łatwe, ale czasochłonne ciasto, natomiast jest warte tego całego oczekiwania!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 405,
- 4 jajka + 3 żółtka,
- 150 g cukru,
- 50 ml ciepłego mleka,
- 100 g miękkiego masła,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 7 g suszonych drożdży,
- 100 g bakalii lub rodzynek,
- kandyzowana skórka pomarańczowa,
- płaska łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Drożdże oraz łyżkę cukru rozpuść w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Zasyp 3 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 40 minut.
- Kiedy podwoi swoją objętość, przygotuj ciasto. Do miski przesiej 200 g mąki, dodaj 2 jajka oraz 50 g masła. Dodaj rozczyn i zagnieć gładkie ciasto, które nie klei się do rąk.
- Odstaw je do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
- Do wyrośniętego ciasta dodaj resztę mąki, pozostałe jajka i żółtka, a także oba cukry, sól i resztę masła. Ponownie zagnieć i wymieszaj z bakaliami.
- Znów odstaw ciasto na ok. 2 godziny, a po tym czasie przełóż je do formy (najlepsza będzie specjalna do panettone, ale możesz wziąć też formę do babki piaskowej).
- Piecz panettone w 190 stopniach przez 30 minut, a potem zmniejsz do 150 stopni i piecz jeszcze 30 minut.

Zobacz też inne pomysły na efektowne ciasta na święta: