Reklama

Spis treści

Reklama
  1. Sernik na zimno
  2. Tiramisu – ciasto bez pieczenia
  3. Tarta owocowa
  4. Z czego zrobić spód do ciasta bez pieczenia?

Sernik na zimno

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego z wiaderka,
  • szklanka cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • listek żelatyny,
  • jagody lub inne owoce jagodowe,
  • opakowanie ciastek owsianych,
  • pół kostki masła,
  • owoce do dekoracji.

Przygotowanie

  1. Ciastka owsiane lub herbatniki dokładnie pokrusz za pomocą wałka.
  2. Przełóż je do miski i zalej roztopionym w rondelku masłem.
  3. Włóż do formy na dno i lekko wklep.
  4. Żelatynę rozpuść w letniej wodzie i zagotuj przez parę minut.
  5. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, białą masę.
  6. Stopniowo dodawaj biały ser. Umyj jagody i włóż do reszty składników. Dokładnie zmiksuj. Wlej żelatynę.
  7. Dodaj masę serową do formy i włóż do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
  8. Na koniec udekoruj dowolnymi owocami i miętą.
  9. Jeżeli nie chcesz używać żelatyny, w to miejsce dodaj agar-agar.
Sernik bez pieczenia

fot. Adobe Stock

Tiramisu bez pieczenia

Składniki:

  • opakowanie biszkoptów,
  • opakowanie serka mascarpone,
  • pół szklanki cukru,
  • likier kawowy,
  • mocny napar z kawy rozpuszczalnej,
  • 3 żółtka,
  • kakao.

Przygotowanie

  1. Wyjmij naczynie żaroodporne lub dowolne szklane.
  2. Napar z kawy połącz z odrobiną wody i likierem kawowym.
  3. Biszkopty zanurz i przełóż na dno naczynia.
  4. Ułóż tak, aby zapełniły całą powierzchnię. Serek mascarpone zmiksuj i dodaj śmietanki kremówki, jeżeli będzie zbyt gęsty.
  5. Utrzyj żółtka na parze na puszystą i białą masę. Połącz masy i ułóż na biszkoptach.
  6. Powtarzaj czynność do wyczerpania składników.
  7. Na koniec posyp kakao z wierzchu. Przełóż do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
Tiramisu

fot. Adobe Stock

Tarta owocowa

Składniki:

  • opakowanie herbatników maślanych lub kakaowych,
  • pół kostki masła,
  • szczypta soli,
  • pomarańczowa galaretka,
  • 300 g owoców jagodowych,
  • opakowanie śmietanki kremówki,
  • owoce do dekoracji.

Przygotowanie

  1. Herbatniki dokładnie zgnieć za pomocą wałka do ciasta.
  2. Przełóż do miski i połącz z rozpuszczonym masłem.
  3. Włóż do formy na tarte i delikatnie uklep tworząc spód.
  4. Do galaretki owocowej wlej wrząca wodę i pozwól, aby trochę przestygła.
  5. Owoce umyj, oczyść i dokładnie zmiksuj.
  6. Połącz ze śmietanką kremówką. Dolej zimną galaretkę i poczekaj aż całość lekko stężeje.
  7. Przelej do formy i udekoruj dowolnymi owocami. Przełóż do lodówki na 2 godziny.
Tarta owocowa bez pieczenia

fot. Adobe Stock

Z czego zrobić spód do ciasta?

Jeżeli przygotowujesz ciasto bez pieczenia na spodzie, warto pamiętać o kilku ułatwieniach:

Biszkopty – wykorzystaj te okrągłe lub podłużne do namaczania w naparze z herbaty lub kawy. Możesz je pokruszyć i połączyć z roztopionym olejem kokosowym

Herbatniki – wybierz maślane lub kakaowe. Pokrusz je i połącz z roztopionym masłem lub margaryną. Świetnie sprawdzą się także jako kruszonka na wierzch ciasta

Ciastka owsiane – zarówno te bez cukru, jak i tradycyjne sprawdzą się do tart z owocami lub serników na zimno. Wystarczy połączyć je z masłem lub olejem kokosowym i lekko ugnieść na dnie formy

Orzechy i migdały – zmiksuj je na gładko lub pozostaw niewielkie kawałki. Jeżeli nie chcesz dodawać tłuszczu, skorzystaj z pasty z daktyli lub rodzynek. W ten sposób utworzą delikatną warstwę podtrzymującą ciasto

Zobacz też:
Ciasto ze śliwkami bez pieczenia Przepis na szarlotkę bez pieczenia

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama