Wege przepisy z bobem w roli głównej
Przepisy wegetariańskie z bobu to idealne źródło roślinnego białka, którego na diecie bezmięsnej może brakować. To także doskonały smak i moc witamin oraz minerałów. Bób lubi towarzystwo makaronów i warzyw sałatkowych, ale świetnie sprawdza się także do przygotowania past i sosów. Możesz z niego tworzyć przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Bób jest cennym źródłem białka, dlatego jest chętnie wykorzystywany w potrawach wegetariańskich i wegańskich. Dodatkowo ma lekki i subtelny smak, więc możesz go dowolnie łączyć z wieloma produktami. Bób w przepisach wegetariańskich wykorzystuje się przede wszystkim do sałatek i past kanapkowych, jednak to także idealny dodatek do makaronów. Poznaj najlepsze przepisy wegetariańskie z bobem.
Spis treści:
	Bób: przepis wegetariański na sałatkę
Sałatka z bobem to pyszna klasyka. Idealnie pasuje jako dodatek do obiadu albo samodzielny posiłek, szczególnie podczas upalnych dni.
Składniki:
- 250 g bobu,
 - pół słoiczka kaparów,
 - duża garść świeżych listków bazylii,
 - 7-8 sztuk suszonych pomidorów w oleju,
 - ząbek czosnku,
 - łyżka oliwy z oliwek,
 - sól i pieprz,
 - łyżka dowolnych orzechów,
 - starty parmezan lub grana padano (opcjonalnie).
 
Sposób przygotowania:
- Bób umyj i wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gotuj ok. 10 minut, aż bób zmięknie, a skórka lekko się zmarszczy.
 - Pomidory suszone pokrój w paseczki. Bób po ugotowaniu odcedź, przelej chłodną wodą, a następnie usuń skórki.
 - Pomidory, bób i kapary dodaj do miski. Dodaj listki bazylii, a następnie przygotuj sos.
 - Wymieszaj oliwę z oliwek z przyprawami oraz posiekanym ząbkiem czosnku. Polej sałatkę, a następnie udekoruj posiekanymi orzechami.
 - Jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej, dodaj także grana padano lub parmezan (możesz także użyć wegańskiego odpowiednika).
 

fot. Bób: przepisy wegetariańskie (tu: sałatka z bobu)/Adobe Stock, Jacek Chabraszewski
	Bób: przepis na makaron z zielonymi warzywami
Bób lubi towarzystwo makaronów. Dzięki łagodnemu smakowi doskonale pasuje do wszelkich past i świetnie łączy się z sosami, oliwą z oliwek oraz przyprawami.
Składniki:
- 200 g makaronu penne,
 - 250 g bobu,
 - 200 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego),
 - łyżka oliwy z oliwek,
 - 2 ząbki czosnku,
 - łyżka grana padano (opcjonalnie),
 - sól i pieprz.
 
Sposób przygotowania:
- Bób umyj i wrzuć do osolonego wrzątku na 10 minut. Makaron ugotuj al dente. Groszek zblanszuj 2-3 minuty.
 - Na niewielkiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie wrzuć całe ząbki czosnku. Smaż kilka minut, a następnie wyjmij czosnek (w ten sposób powstanie smakowa oliwa).
 - Na talerzu ułóż makaron, ugotowany bób razem ze skórką oraz groszek. Polej całość przygotowaną oliwą czosnkową, a następnie dopraw solą i pieprzem.
 - Jeśli używasz sera, posyp całość grana padano. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, użyj lekko podprażonych na suchej patelni płatków drożdżowych lub sięgnij po roślinny odpowiednik żółtego sera.
 

fot. Bób: wegetariańskie przepisy (tu: makaron z bobem)/Adobe Stock, al62
	Bób: wegetariański przepis na pastę kanapkową
Pasty kanapkowe i hummusy to bardzo proste przepisy wegetariańskie z bobem. Doskonale sprawdzają się nie tylko do pieczywa, ale także do tortilli, a także jako gęsty sos do dania obiadowego.
Składniki:
- 350 g bobu,
 - łyżka oliwy z oliwek,
 - ząbek czosnku,
 - kilka listków bazylii,
 - łyżeczka rozmarynu,
 - szczypta chilli,
 - łyżka soku z cytryny,
 - sól i pieprz.
 
Sposób przygotowania:
- Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie usuń skórki.
 - Do misy blendera lub malaksera wrzuć ugotowany bób, dodaj oliwę, czosnek oraz przyprawy i sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładką masę.
 - Dopraw do smaku, jeśli potrzebujesz.
 

fot. Bób: przepisy wegetariańskie (tu: pasta z bobu)/Adobe Stock, madaland
Zobacz także inne przepisy z bobem i poznaj ciekawostki na jego temat:

