Przepisy z białej rzodkwi: surówka na 2 sposoby i idealny chłodnik na lato
Biała rzodkiew to doskonałe w smaku, wyraziste warzywo, które świetnie sprawdza się jako baza lub dodatek do surówek. Możesz także wykorzystać ją do przygotowania pysznych, bogatych zup na ciepło lub zimno. Zobacz, co zrobić z białej rzodkwi i przygotuj doskonałe przekąski lub dania obiadowe.

Biała rzodkiew ma wyrazisty smak, a mimo to wciąż rośnie w cieniu czerwonej rzodkiewki, którą na pewno uwielbiasz kłaść na kanapkę. Okazuje się, że biała rzodkiew ma ogromny potencjał i świetnie sprawdza się w sałatkach oraz zupach. Zobacz, co możesz zrobić z białej rzodkwi.
Spis treści:
	Biała rzodkiew: przepis na surówkę
Surówka z białej rzodkwi to prawdziwa bomba witaminowa. W połączeniu z innymi, świeżymi warzywami, tworzy idealne połączenie.
Składniki:
- biała rzodkiew,
 - średni burak,
 - 2 średnie marchewki,
 - połówka jabłka,
 - pół cebuli,
 - sól i pieprz,
 - łyżka oleju roślinnego.
 
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, rzodkiew i jabłko obierz. Cebulę pokrój w piórka, a jabłko w drobną kostkę.
 - Białą rzodkiew, marchew oraz buraka zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do miski.
 - Dodaj pokrojoną cebulę oraz jabłko. Całość dobrze wymieszaj.
 - Pozostaw na ok. 10-15 minut, aby smaki lekko się przegryzły.
 - Następnie polej gotową surówkę z białej rzodkwi olejem oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
 - Schowaj do lodówki i pozostaw na min. pół godziny.
 

fot. Biała rzodkiew: przepisy (tu: surówka z białej rzodkwi)/Adobe Stock, juliamikhaylova
	Biała rzodkiew: przepis na chłodnik z białej rzodkwi
Biała rzodkiew idealnie smakuje w zupach – zarówno tych na gorąco, jak i na zimno. Wiosenny, orzeźwiający chłodnik z białej rzodkwi to świetna propozycja na obiad lub lunch w upalne dni.
Składniki:
- 200 g białej rzodkwi,
 - litr kefiru albo rzadkiego jogurtu naturalnego,
 - 4 ogórki,
 - pęczek koperku,
 - pęczek szczypiorku,
 - sól i pieprz.
 
Sposób przygotowania:
- Warzywa oraz zioła dokładnie umyj. Rzodkiew i ogórki pokrój w kostkę, a szczypiorek i koperek posiekaj.
 - Do garnka lub miski dodaj wszystkie warzywa i dobrze posól. Odstaw na ok. 15 minut, w tym czasie rzodkiew nieco zmięknie.
 - Następnie dodaj jogurt lub kefir, dopraw do smaku i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
 - Tak przygotowany chłodnik z białej rzodkwi możesz podawać z domowymi grzankami.
 

fot. Biała rzodkiew: przepisy (tu: chłodnik z białej rzodkwi)/Adobe Stock, O.B.
	Biała rzodkiew z marchewką
Ta minimalistyczna surówka idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, ale także jako szybka przekąska – szczególnie w upalne dni, kiedy ciężkie jedzenie to ostatnie, na co masz ochotę.
Składniki:
- 3 białe rzodkwie,
 - 3 marchewki,
 - łyżka soku z cytryny,
 - szczypta cukru,
 - sól i pieprz,
 - posiekana natka pietruszki (ilość wg uznania),
 - niecała łyżka oleju.
 
Sposób przygotowania:
- Białą rzodkiew i marchewki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Przełóż do miski.
 - Dodaj sok z cytryny, cukier oraz posiekaną natkę pietruszki.
 - Całość wymieszaj i dopraw do smaku.
 - Gotową surówkę z białej rzodkwi i marchewki włóż na minimum pół godziny do lodówki.
 

fot. Biała rzodkiew: przepisy (tu: biała rzodkiew z marchewką)/Adobe Stock, Anna
	Czytaj także:
Surówka z rzodkiewki
Kiszone rzodkiewki
Surówki z młodej kapusty

