Reklama
Składniki:

1/2 szklanki mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 jajka,
1/8 kostki masła,
3/4 szklanki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1 szklanka żurawin,
1/2 szklanki orzechów (najlepiej laskowych),
2 szklanki zmiksowanych biszkoptów.
Sos:
1/2 szklanki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki wody,
1/2 szklanki żurawin,
1 łyżka masła.

Reklama
Przygotowanie:

Stopniowo miksować: mleko, wanilię, jajka, masło, cukier i szczyptę soli. Ma powstać gładka masa. Wsypać oczyszczone żurawiny i orzechy. Ponownie zmiksować. Wymieszać z biszkoptami. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Wlać ciasto. Piec 30 minut. Sos: wszystkie składniki zmiksować. Zagotować. Stale mieszając, wlać masło. Polać upieczony placek.

Reklama
Reklama
Reklama