Reklama
Składniki:

Biszkopt:
- 4 jajka
- 10 dag cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Reklama

Krem:
- 0,5 l mleka
- 4 żółtka
- 8 łyżek cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 15 dag kandyzowanych owoców
- 4 łyżki ziołowego likieru Alchermes

Beza:
- 4 białka
- 10 dag cukru
- łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Na ciasto żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij na pianę. Do żółtek dodaj pianę, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Lekko wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem formy i rozsmaruj na grubość 1 cm. Piecz 10 min (180 st.).

2. Na krem żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszaj z mąką. Mleko zagotuj i mieszając, wlej powoli do żółtek. Krem zagotuj, mieszając, na małym ogniu. Odstaw z ognia i wymieszaj z pokrojonymi owocami.

Reklama

3. Biszkopt przekrój na pół. Połowę ciasta ułóż w formie do zapiekanek. Skrop likierem i posmaruj 1/2 kremu. Przykryj drugą połową ciasta. Posmaruj resztą kremu. Z białek, cukru i soku cytrynowego ubij pianę i rozsmaruj na kremie. Zapiekaj 15 min (180 st.). Schłodź.

Reklama
Reklama
Reklama