Zrobiłam deser uwielbiany w PRL-u. Jest szybki i tani, ale spodziewałam się innego smaku
Ten deser powstaje z prostych składników. Kisiel mleczny to deser popularny w PRL-u, przypominający budyń, ale lżejszy, delikatniejszy i z bardziej okrojonym składem. Wystarczy mleko, mąka ziemniaczana i odrobina cukru, by przywołać smak dzieciństwa... Sprawdź, jak go przygotować dzisiaj i jak urozmaicić jego smak dodatkami

Gdy na półkach sklepowych brakowało podstawowych produktów, w kuchni rosła inwencja twórcza i kreatywność. Gospodynie dwoiły się i troiły, aby przygotować „coś z niczego” i nakarmić domowników. Przede wszystkim jedzenie było przygotowywane w domu. Popularny w tamtych czasach był deser zwany kisielem mlecznym, który był czymś podobnym do budyniu waniliowego. Sprawdź, jak go zrobić i przywołać ten nostalgiczny deser do swojej kuchni.
Czym jest kisiel mleczny, czyli namiastka budyniu z PRL-u?
Podstawowe składniki kisielu mlecznego to: mleko, mąka ziemniaczana, cukier i czasami wanilia lub sok owocowy. Z połączenia tych składników powstaje gładka, lekko przezroczysta masa, przypominająca budyń, ale jest bardziej „kisielowata”. Ma delikatny smak, trochę słodki i mleczny. Sprawdza się w połączeniu z sokiem owocowym, konfiturą, musem lub owocami. Kisiel mleczny uważamy je za produkt dietetyczny i lekkostrawny, dlatego jest polecany osobom z problemami żołądkowymi. Był także podawany małym dzieciom.
Jak zrobić kisiel mleczny?
Tak przygotujesz popularny niegdyś deser:
- W garnku zagotuj 250 ml mleka z 2 łyżkami cukru i wanilią z 1 laski.
- Do pozostałej części mleka dosyp 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj, tak by nie było żadnych grudek.
- Gdy mleko w garnku będzie już gorące, wlewaj powoli zimne mleko z mąką ziemniaczaną. Ustaw mały ogień i energicznie mieszaj.
- Zagotuj, mieszając. Przelej jeszcze ciepłe do pucharków. Podawaj z sokiem owocowym lub konfiturą.
Jeżeli chcesz, żeby deser był bardziej kremowy i przypominał budyń waniliowy, dodaj jeszcze 3 żółtka. Roztrzep je w miseczce i wlej do zimnego mleka z mąką ziemniaczaną, zanim dodasz do gorącego mleka. Następnie postępuj według przepisu powyżej. Warto też dodać 1 łyżkę masła.
Czy kisiel mleczny jest smaczny?
Kisiel mleczny nie każdemu smakuje ze względu na jego konsystencję. Spodziewałam się budyniu, a uzyskałam raczej neutralny w smaku i kisielowaty deser. To, czy kisiel mleczny jest smaczny, jest kwestią gustu. Na pewno sprawdzi się w diecie dzieci i u osób z chorobami układu pokarmowego, które potrzebują diety lekkostrawnej.
Aby podkręcić smak tego deseru, warto sięgnąć po dodatki takie jak miód, konfitura, soki owocowe, otartą skórkę cytryny lub limonki, cynamon i pokruszone maślane ciasteczka. Możesz też, zamiast mleka krowiego, jeśli za nim nie przepadasz, użyć napoju roślinnego, np. migdałowego, owsianego lub sojowego.

Czytaj także:
- Chia pudding - 4 najlepsze przepisy na owocowy pudding z chia
- Szybki deser z niczego: bez pieczenia i w 5 minut. Wykorzystaj składniki, które masz w domu i przygotuj pyszne desery
- Jednoporcjowy FIT deser. Dietetyczne przepisy w 5 wersjach na każdą okazję