Ziemniaczane ciasto z winnym kremem

Opublikowano: 31.03.2008, 21:54
Reklama
Składniki:
30 dag małych ziemniaków,
15 dag cukru pudru,
5 jajek,
1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej,
szczypta soli,
1 łyżeczka rumu,
25 g grysiku (kasza manna),
masło,
bułka tarta.
Reklama
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, obrać, zmielić, przykryć lnianą ściereczką. Dobrze wystudzić. Na krem utrzeć cukier, żółtka, skórkę cytrynową, sól i rum. Dodać grysik i ziemniaki, wymieszać, wyrobić ciasto. Formę wyłożyć cienką folią aluminiową. Folię starannie docisnąć, wygładzić, wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Schłodzić ją w lodówce. Białka ubić na pianę i wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć do formy, powierzchnię wygładzić. Piec w rozgrzanym piekarniku. Przed końcem pieczenia ciasto przykryć pergaminem, by nie przypaliło się i pozostało jasne.
Reklama
Reklama
Reklama